婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

樓主想把請工人的錢轉駕到99身上?多個大人食飯,買餸錢又無加,大b照湊,還有工人打算睡那裡?是不是和99同房?4大2細都需要好多地方
你老公和99肯咪得,唔like99咪搬走囉。

複式洋房

ccgirlcc 發表於 17-12-26 15:58
主要係你唔like 99. 但佢照顧小朋友ok. 錢要佢湊就唔算多,有良心咁比,(因見過有人post 家用3000連湊b)100 ...

其實工人果度係額外房只能夠上下格同奶奶同一間房訓,問題係奶奶長期開住電視訓未必個個工人頂得順
Thanks u 其實你係講中左我心聲多謝你的提議,因為佢平時又亂up教壞我小朋友竟然講粗口,一歲半了仲係貪方便餵粥,我都明白俾得佢預左係咁唔係要佢教但都唔好教壞啦,所以至話分兩個人幫手而集中力唔想太重於奶奶度,咁我知太理想主義,同埋見身邊朋友可能兩老啦俾四千零用至問下

大宅

回覆樓主:

咁點解唔搬走?講真,如果我住奶奶公屋,已經攞緊著數,俾1 萬,你出去租樓都無晒,仲未計幫你湊仔煮飯,你仲覺得你有能力唔妥你奶奶?咁唔夾就搬走,而唔係要扣老人家份家用但仲賴死住係奶奶度

侯爵府

首先宜家仲有立即分戶呢樣野咩?以我所知如果你老公本身有公屋戶籍就當重新申請公屋咁排,排到揀到樓就由現有公屋嗰度搬走。問房署應該最準。當然如果用非常手法例如家暴個啲搵社工搞可能會快啲,呢個真係要自己衡量下

侯爵府

請個工人搵地方俾她住好煩,公屋本身都細仲容納個工人應該唔係太可能。照俾1萬99湊2個小朋友得唔得?唔使減唔使加。但係點解搵4萬俾家用1萬剩3萬都儲唔到錢。公屋屋租好平,水電煤最多咪一千幾百。

複式洋房

flori 發表於 17-12-26 21:16
請個工人搵地方俾她住好煩,公屋本身都細仲容納個工人應該唔係太可能。照俾1萬99湊2個小朋友得唔得?唔使減 ...

事實上真係有case都有工人瞓廰不過請人時候要request, 其實公屋新一批都租3千, 電2.5k, 未計其他水阿,讀n班3千,小朋友奶粉尿片,雜費等

大宅

回覆樓主

一句講哂你99 ok咪得

侯爵府

kawaii218 發表於 17-12-26 21:37
事實上真係有case都有工人瞓廰不過請人時候要request, 其實公屋新一批都租3千, 電2.5k, 未計其他水阿,讀n ...
其實3-400尺屋,電費要2500一期真係好貴呀,我地屋企都係400尺一期電費300幾蚊咋。唔長開冷氣會慳好多。有公屋住唔使租樓應該已經可以慳到一萬蚊。

複式洋房

flori 發表於 17-12-26 21:43
其實3-400尺屋,電費要2500一期真係好貴呀,我地屋企都係400尺一期電費300幾蚊咋。唔長開冷氣會慳好多。有 ...

冇開冷氣了冬天了,但電制得閒就開晒又唔飾,燈制又係,講過了

複式洋房

flori 發表於 17-12-26 21:43
其實3-400尺屋,電費要2500一期真係好貴呀,我地屋企都係400尺一期電費300幾蚊咋。唔長開冷氣會慳好多。有 ...

都係既己經節省左租

複式洋房

laiman1002 發表於 17-12-26 21:01
咁點解唔搬走?講真,如果我住奶奶公屋,已經攞緊著數,俾1 萬,你出去租樓都無晒,仲未計幫你湊仔煮飯,你 ...

呢位太太,都多謝你的意見,冇話賴死只係想找個合適的方案,講句野都積下口德啦⋯⋯大家只係交換意見而已

大宅

回覆樓主:

其實就算兩公婆係6299度住唔計雜費20年前我地都要比6000家用啦(其實當年都觉得唔够),現在你99仲要同你湊b, 我聽講淨湊b都要6-8000,黎緊仲要一家四口係度住,其實你地已經好著數,仲諗減家用?
我估你99實反面都得。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

你呢個plan肯定唔work啦。請個工人後一樣要你99湊,仲要99同工人share房冇晒私隱,點可能開口cut佢家用? 你諗下,老細同你講因為要請多個職員,以後你地share張枱,你嘅工作量冇減少,但要減你2/3人工。你點睇?

翡翠宮

畀面勳章

如果我係你99,十分贊成每月收6000零用(而家一個B都有6000零用),你請工人一腳踢

我對零用的理解係pocket money,即係唔駛做每月剩袋
日日是好日

別墅

回覆樓主:

幾人家庭四萬收入都重可以住到公屋?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

mother904 發表於 17-12-27 00:04
如果我係你99,十分贊成每月收6000零用(而家一個B都有6000零用),你請工人一腳踢

我對零用的理解係pocket ...

我係奶奶就唔肯啦,除非工人同樓主一間房啦,比人cut 錢仲要搵個工人返黎同房

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

其實你C6都唔贊成減家用同請工人,你冇可能減到,請個工人返來有乜唔好仲比人怨,一定入晒你數,而且你地過哂入息點申請分戶? 既然仲要住99地方,就無謂大家關係搞到咁差,你一減話減咁多家用仲要佢share房,佢感覺一定好差,現在當慳左租又有人湊b買餸煮飯,一動不如一靜。

複式洋房

tantanmama 發表於 17-12-26 23:35
你呢個plan肯定唔work啦。請個工人後一樣要你99湊,仲要99同工人share房冇晒私隱,點可能開口cut佢家用? 你 ...

你個比喻好正!

男爵府

回覆樓主:

我自住加請工人每月使2萬。另外阿媽家用4千,唔同住。total 24000,99家用未計,都係唔同住。

洋房

回覆樓主:

樓主講過老公係freelance, 可能報細入息,
宜家個個都話分戶,有無諗分戶之後奶奶未過65會調遷細單位。
樓主過去家傭版睇吓,本地完約工人要有房,
訓廳會係少數海外姐姐,湊兩個仲有老人家睇住又訓廳,
我諗唔易請。

首頁

尾頁

跳至