自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Letitgo 發表於 17-12-27 09:18
姨娚話要攞錢,同同學夾錢買禮物同請老師食飯
我打咁耐工,都無客話請我食飯同送禮物俾我,要報答我咁辛苦
...

我中學時已經有用班會費買禮物送俾老師,其實變相都係用家長既錢,但當時唔會有人覺有問題,樓主何解咁激動呢?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

請食飯,又客氣咗d。

禁止訪問

男爵府

Charlotte_mom 發表於 17-12-27 11:03
樓主有客日日湊足8個鐘?有就真係應該叫佢請食野啦

我諗樓主意思係老師本身既工作本份就係咁,they are well paid for it,唔需要另外請食飯

呢個case如果夾小小都ok, 但如果謝師宴食buffet果d我自己都超唔理解,要未畢業既學生請食buffet, 自己平時都唔捨得食啦,而且好多老師都係出住糧hea教。當然老師其實都未必想去,所以應該取消呢樣野,off topic了

禁止訪問

回覆樓主:

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

我住嘅國家都會有學生送禮物比老師,學期尾個排啲公司會有紀念品推出,多數係啲擺設,有啲會送花,請食飯我呢度就唔興

公爵府

醒目開學勳章

talktime 發表於 17-12-27 09:33
後生識感恩喺好事

子爵府

回覆樓主:

竟然覺得師生關係係同老闆同員工關係, 真悲哀

首頁

尾頁

跳至