自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

teddy923 發表於 17-12-27 19:00
你們會唔會請失業的老友or ftm朋友食飯?

話說中學時期的老友自從冇做對上一份工後,就一直係屋企坐冇揾工 ...

去埋呢一次
緣盡 !

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我有個好朋友a被前夫拖累攪到破產,a,我再加另一個朋友3 個兒時相識,友誼到現在,我地3人食飯次次都唔駛a 出都好幾年。。。

但你個case 唔同,我最憎人懶,比我唔會再約佢。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

teddy923 發表於 17-12-28 18:15
咁耐冇見咪見下

咁你係主動約人食飯 , 又知道嗰個朋友係咁樣 ( 我相信佢唔係第一次唔俾錢 ) , 人哋話食乜你又無講話明大家 AA 制 , 咁重有乜好呻呢 。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

佢擺明屈你請
講真好熟既話我唔會同佢計, 預左請, 唔熟既aa 啦

寶石宮

2024年龍年勳章

lovececing 發表於 17-12-27 19:05
唔會請,如果一次半次冇問題,最怕老馮,自己唔做野點解要身邊人請喎

agree
幸福可以好簡單

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

teddy923 發表於 17-12-27 19:25
冇,係我犯賤自己話請,呢次算,但黎緊又出就堅唔想出,想知係咪我問題
...

原來你自己話請人 , 咁真係無得呻喎 。

珍珠宮

無話可說 發表於 17-12-27 19:12
朋友食飯一定AA,除非係至親先會考慮下請食飯,但係暫未試過囉,請老人家食飯就會! 我地收入有限,比較現 ...

同意

男爵府

回覆樓主

兩個人去食飯但佢十問九唔應?

咁算朋友?老友?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

點解要請 即場分單囉
總有離別的時候

別墅

teddy923 發表於 17-12-27 19:00
你們會唔會請失業的老友or ftm朋友食飯?

話說中學時期的老友自從冇做對上一份工後,就一直係屋企坐冇揾工 ...

可能佢已習慣咗人地請....下次不如事前講返大家AA!佢冇錢就唔好黎...如果唔係久而久之佢就會變咗老馮人地請!冇錢乜都有人解決!30歲人!身為朋友既你如果同佢傾過佢都仲係禁都冇計!你地冇可能幫佢一世!父母亦一樣!有手有腳好人好姐唔肯放下身段唔肯返工仲要父母養!難聽啲講:生舊叉燒都好過生你...

大宅

callmebabe 發表於 17-12-28 19:45
咁似係你問題,同冇人要你請。請完人之後咁樣諗唔係幾好

拿,次次都係我地俾,今次又點會例外,未出黎前都唔知佢會咁,咁都出左黎,都要請嫁啦,但未出已約好下次,咁我唔想出呻下都人之常情姐,邊個想對住個死人食飯

水晶宮

回覆樓主

請冇問題,但屈就唔係咁好

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔想出咪唔好出,咪話自己要返工囉

子爵府

回覆樓主:

5年冇做野,咁真係失業都唔係囉。冇搵工冇人請就叫失業/待業。應該係有家人照顧,hea得就hea。你講到佢咁情況,我唔出現喇

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

teddy923 發表於 17-12-29 00:33
拿,次次都係我地俾,今次又點會例外,未出黎前都唔知佢會咁,咁都出左黎,都要請嫁啦,但未出已約好下次 ...

佢次次出尼都系十問九唔應?咁梗系唔以後啦,有手有腳唔揾工,而加好似老馮要你請咁,其實樓主只系做緊幫佢食飯找數角式咋!

大宅

瞓得好勳章

回覆樓主

請佢食一餐係風度,都係一餐飯姐

不過佢老馮既態度,可免則免!

珍珠宮

2024年龍年勳章

teddy923 發表於 17-12-28 18:09
佢問左句同我男朋友點,我唔想講咁多,咪話唔講佢,反問返佢點,但係唔應,唔想講都講聲嘛
...

每個人都有d野係人地問你,你都唔想講嘅,你自己都係啦,人地問你男朋友d野,你都唔想講。你朋友個底一定係好多唔開心,我唔知你同佢傾d咩,可能佢都唔想講或覺得一言難盡唔知點講好,不過佢唔出聲,我覺得佢唔係好開心。其實,佢係好需要朋友嘅,不過講到錢,時間耐左出錢個果點都會有d唔平衡,咁你以後講明AA制,或唔約佢食lunch同晚餐,lunch同晚餐中間d時間可以見面,佢可以自己屋企食完先出街,咁你同佢都唔使爲錢煩。

大宅

霜霜 發表於 17-12-29 04:45
佢次次出尼都系十問九唔應?咁梗系唔以後啦,有手有腳唔揾工,而加好似老馮要你請咁,其實樓主只系做緊幫 ...

淨係今次係咁咋,我全餐同自己食冇分別,我仲要食左野先出,我根本唔駛食都得既,我問佢最近點咋喎,有幾難答

伯爵府

唔會請,自己都唔係環境好
加上你朋友咁懶,又唔係湊小朋友做ftm, 更加唔值得幫同請佢

侯爵府

teddy923 發表於 17-12-29 09:24
淨係今次係咁咋,我全餐同自己食冇分別,我仲要食左野先出,我根本唔駛食都得既,我問佢最近點咋喎,有幾 ...

我fd同妳的相反, 失婚10年,無份工做得長,成日批評公司人事点唔好. 次次見都唔停咀咁申, 但申黎申去都係果三幅被, 我直情插唔到咀. E個'fd'唔会再來往了. whatsapp見倒就答2隻字便算, 見面?No way.
我心諗, 咁唔長進的fd, 少一個便算.

首頁

尾頁

跳至