自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

水晶宮

回覆 ipipipip 的帖子

仲有俾人話自私!我地住到咁迫!都要迎接農民子第生養死葬!只係出兩句聲好迫!都話自私!無法啦!大家欖住一鑊熟!到時超级惡菌殺到!避都冇得避!

風扇    發表於 18-4-2 00:28

侯爵府

yaumuimui 發表於 18-1-2 01:07
宜家已經返工返學日子日日塞車,請問政府諗左咩方案解決馬鞍山居民現有急切交通問題呢?馬鞍山去沙田要塞4 ...

無錯,係爆煲邊緣,早兩個月最嚴重時我會諗,有無老闆會容許職員,每星期有一兩日遲到個幾鐘?有幾多間學校接受學生一星期遲到一兩日?禾輋瀝源嗰啲全遲,哈哈,何其壯觀。我女出九龍,幾次都要打電話返學校報告,嚴重塞車,希望豁免當遲到。以我所知,幾位議員已盡力同正苦傾過,但短期內唔見得有咩有效改善方法,有時,大埔吐露港嗰邊啲車又擁過黎,嘩,好睇囉,爆呀。

珍珠宮

milau 發表於 18-1-2 00:52
你覺得就算有人肯傾,有用嗎?
中央話點就點㗎啦!
...

成班人幾時敢向中央申訴香港人意見?只做中央喇叭角色多。
次次搞禍就賴黃色/綠色/精英/外國勢力.......藉口陳濫調但用足百多年不長進。
我都話大陸勁人多,但中央就係香港用錯人,揾咗一班食客日夜只識想返去升官發財食祖宗。連做人大政協都子成父業頂返個位......山寨王藩王割據之勢叫人汗顏。

子爵府

幸福花 發表於 18-1-1 17:01
如果不從人口入手!起幾多樓用我多資源!終成無底深潭!!醒醒吧!

政府不断起楼來容納新香港人!有几多个士生士長多,長期纳税的香港人受惠!?!?!好討厭!!

珍珠宮

好媽媽勳章

無知一問,馬鞍山已經有馬鐵,咁坐馬鐵會唔會避到塞車?

子爵府

其實點解有人會講為反而反,首先你講前是否有去理解人地個理據?你可以反對點解人地唔以反對,因為人是最好,其他人就唔好?知唔知點解政府要資詢就是要聽人地講嗎?如果是不能反對的咁資詢來做為什麼。因為人地反對而去話人咁又不是為反而反?

子爵府

blackypurin 發表於 18-1-2 10:13
無知一問,馬鞍山已經有馬鐵,咁坐馬鐵會唔會避到塞車?

有些地方唔近馬鐵站的,例如禾輋一帶/火炭,如撘校巴只撘回程好多要比正價2/3車資,如朝早自己帶一朝早轉兩程車先返到學,仲要比多d交通費,總之就慘喇。

子爵府

yaumuimui 發表於 18-1-2 10:38
有些地方唔近馬鐵站的,例如禾輋一帶/火炭,如撘校巴只撘回程好多要比正價2/3車資,如朝早自己帶一朝早轉 ...

重點只係馬鞍山出沙田都要花咁多時間,車程轉折先返到學真係好陰功。 上年9月開學初期我們沙田/馬鞍山家長最關注既就係遲到問題,已6點起身番學都要遲到真係好down好無助。

大宅

如不改善沙田和大圍做樽頸位,住火炭或之後的都受影響。起1.1萬做單位點止住到3萬人?我覺得4萬人都得。
塞車塞死,吐露港公路果邊由7:45開始塞到馬塲,大老山就到石門。坐馬鐵到大圍要等3班車先上到。
將心比已,情況唔改善,叫大家點撐?

琥珀宮

畀面勳章

yaumuimui 發表於 18-1-2 10:38
有些地方唔近馬鐵站的,例如禾輋一帶/火炭,如撘校巴只撘回程好多要比正價2/3車資,如朝早自己帶一朝早轉 ...

禾輋行到去東鐵,同事日日都搭東鐵的
火炭本身有東鐵站

琥珀宮

畀面勳章

KATRINE 發表於 18-1-2 09:44
政府不断起楼來容納新香港人!有几多个士生士長多,長期纳税的香港人受惠!?!?!好討厭!!
...

Bk 都好多人排緊上樓,個班又係新香港人?要住滿7年先可以排,一個家庭都要有一半係港人先排得架喎

子爵府

littlesister 發表於 18-1-2 14:05
禾輋行到去東鐵,同事日日都搭東鐵的
火炭本身有東鐵站

你意思小朋友揹住甘重書包由馬鞍山撘馬鐵到大圍站再轉車往沙田站,再日曬雨淋步行15-20分鐘返學? 火炭站附近只係住宅,好多公司在離火炭站較遠位置的工廈,還有火炭的學校在半山上,又係要馬鐵轉東鐵再揹住個重包日曬雨淋行上山。 還有我之前都有講過校車只撘回程要比2/3校車費再加一個大人一個小朋友自行撘車錢,即每個月比多幾百蚊車錢返學,又再轉右轉車再日曬雨淋返學,你覺得冇問題?

為了慳時間,大人行多幾步返工我絕對接受到, 但現在既小朋友已好辛苦6點幾返全日學,明明有校車都唔撘,要甘轉折返學我真係接受唔到,重點我不是出九龍/香港返學,只係返沙田都甘情況,馬鞍山居民既無奈外區人會理解嗎?現在還要由受害人變被人講到係自私精。

大宅

回覆 littlesister 的帖子

表面上就係但有好多豁免情況
家暴、單親、病⋯其實佢地去搵社署,就可以好容易上樓

我做社福機構時見過好多呢d case..

伯爵府

回覆樓主

其實唔會所有屋都有人住。 永無止境咁起樓係on 居的事。

簡單: 我有三千萬身家, 可以買10個舊樓單位, 慢慢等升, 連租都唔租出去。

我有3億, 可以買起一條舊區街, 吉係度。

呢個先係事實, 只係無人夠膽承認同公開咁講。

真正解決到既係空置稅。 但無人會夠膽做, 因為得罪有錢人。 你起得再多, 都只係大富翁式咁俾人儲起。

要知道, 你同我無錢可能, 但香港3千萬身家的人真係多的是。

禁止訪問

子爵府

MommyPanel勳章

brindlewin 發表於 18-1-2 08:28

成班人幾時敢向中央申訴香港人意見?只做中央喇叭角色多 ...

講得好正

已刪除用户

子爵府

fionakong2008 發表於 18-1-1 17:06
居民見到條龍咩都做唔到,有啲等攬炒感覺。

到時可能20年前講的沙田北繞道和從大水坑到藍田的新隧道會起 (假設馬料水真係大面積填海起樓), 咁樣咪有機會緩解吐公塞車之苦.....

珍珠宮

yucl_hk 發表於 18-1-1 13:28
【明報專訊】政府研究在5個近岸選址填海,其中唯一作住宅發展的沙田馬料水填海計劃,顧問完成技術可行研究 ...

交通已不勝負荷

子爵府

藍尾巴 發表於 18-1-2 18:13
避到塞車,但避唔到塞人。馬鐵基本上去到恆安已經上唔晒,全世界都出大圍,大圍轉返去上水果邊還好,出九 ...

呢個情況要等到東鐵線過海先至有機會無咁迫..........
但日後東鐵線過海後又會由12卡變9卡車, 變相一班車的載客量少左人, 雖然港鐵話會加密班次, 但個人存疑,
到時真係成個新界東的人返工時間都係攬炒........

首頁
34567...8

尾頁

跳至