懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

有無咩方法可以舒緩,真係超痕

別墅

MrsWu2016 發表於 18-1-2 00:51

我34周幾突然爆,痕到手腳肚都R到又紅又腫,晚晚痕醒幾次,睇中西醫,食中藥,搽止痕藥膏,有時半夜痕醒會食粒抗敏感藥,有睡意的。而家36周,最近有好轉,間唔中有啲痕,不過好轉中,係好辛苦的,痕到喊...

大宅

我未懷孕前中醫已話我有尋麻珍。洗澡用熱水會有紅點痕癢咁。
現在懷孕了,洗澡如果太熱也會有點痕,只能不沖咁熱。

你幾週啊?如果嚴重,你去看下相熟的中醫好點。有些中醫你話不吃藥,佢都會給你外敷的中藥止痕。

洋房

northernstar123 發表於 18-1-2 10:11
我未懷孕前中醫已話我有尋麻珍。洗澡用熱水會有紅點痕癢咁。
現在懷孕了,洗澡如果太熱也會有點痕,只能不 ...

我而家先23週幾,其實2個月前已經開始起了,果陣睇醫生,醫生話係濕疹,只係叫我搽多些保濕,都無開藥比我,點知越來越多,控制唔住咁,醫生都忍唔住開類固醇藥比我搽,但一邊好咗,起第二邊,而家成身都係,都搽咗2,3支藥膏了,依然無好轉(emoji)(emoji)
再睇醫生,醫生話我肚果d唔似濕疹,嚇到我去睇皮膚科,皮膚科醫生話我手果d係濕疹,但肚果似係蕁痲疹,佢都係叫我搽類固醇同依抗敏感藥,但都好似無咩用咁

洋房

littleshibu 發表於 18-1-2 10:08
我34周幾突然爆,痕到手腳肚都R到又紅又腫,晚晚痕醒幾次,睇中西醫,食中藥,搽止痕藥膏,有時半夜痕醒會 ...

你都好d,36週了,醫生話生完就會好㗎啦!但我得23週幾咋,仲有排捱

大宅

真係唔得就看下中醫,只外敷吧,咁可能比經常用類固純好。

洋房

northernstar123 發表於 18-1-2 15:53
真係唔得就看下中醫,只外敷吧,咁可能比經常用類固純好。

我全身都有,好難外敷吧?!不過我都book咗明天睇中醫,睇下可以點做

複式洋房

我兩胎都係痕到瞓唔到,上一胎食過西藥(第一代黃色抗組織胺)同用草藥煲水抹腳。

今胎更痕,食過西藥(仍然係第一代黃色抗組織胺,醫生唔肯開綠色俾我,話孕婦唔安全),唔食又痕返。但食咗瞓到覺真係好好多。
跟住去咗睇中醫,飲中藥同戒口(簡單來說就是只可食菜同蒸豬肉,薑蒜辣生冷熱氣全戒),然後無再痕過。
而家4m咋…仲有5個幾月要戒…

加油!相信醫生意見啦!
嗨!大家好!

洋房

chloebird 發表於 18-1-2 17:29
我兩胎都係痕到瞓唔到,上一胎食過西藥(第一代黃色抗組織胺)同用草藥煲水抹腳。

今胎更痕,食過西藥(仍然 ...

黃色藥有英文名嗎?我醫生有開piriton比我,但我覺得無咩幫助
係咪生完就會好㗎啦?

複式洋房

回覆 MrsWu2016 的帖子

Chlorpheniramine←←好普通嘅抗組織胺,抗敏感藥按:即係Piriton……哈哈哈哈哈哈哈
btw一日食三次

生完好快無,真嘅,同孕期腕管綜合症一樣……

嗨!大家好!

別墅

chloebird 發表於 18-1-2 20:14
回覆 MrsWu2016 的帖子

Chlorpheniramine←←好普通嘅抗組織胺,抗敏感藥按:即係Piriton……哈哈哈哈哈哈 ...

del

洋房

回覆樓主

我未大肚已經有蕁痲疹,到左而加7w瞓覺有時都會痕醒~沖涼時間短啲,用唔咁熱嘅水會好啲

別墅

MrsWu2016 發表於 18-1-2 15:47

你都好d,36週了,醫生話生完就會好㗎啦!但我得23週幾咋 ...

如果你而家23周幾,我唔太suggest你睇中醫,始終藥都有毒性,不如你試下搽eurax,夜晚痕醒先食piriton,邊忽痕醒就補eurax喺果個位,我死忍咁捱左個成禮拜都開始control到,同埋唔好沖咁熱水涼呀,沖涼水沖落去唔覺凍就算,加油啦!

男爵府

回覆樓主:

我未有bb之前有蕁麻疹,跟住中医叫我擦爽生粉。當時我心唸,有乜并係呀
點知擦完真係痕小好多

男爵府

回覆樓主:

用衣隻

複式洋房

我上胎3x週爆到成身無撻好肉,除左頭面頸無之外,手腳同身全部都係!真係痕到訓唔到,痕到喊!
沖涼記得唔好用太熱既水,我試過沖完涼用金銀花水濕化妝棉敷,頂到兩三個鐘!試過用金(emoji)花lotion, 蘆薈保濕gel ,都可以舒緩到短時間!後尾嚴重到政府醫院皮膚科醫生開左幾款藥膏lotion俾我!其實搽完都係頂到一段短時間又痕到喊!

記得唔好R呀!之前我忍唔到手R, 到依家都仲有印未退晒!我果時生完第二日就即刻唔痕,自己慢慢退晒!

洋房

回覆樓主

多謝大家提供意見,真係超痕,好難忍住唔R,各種方法都會試下
我原本仲想影大肚相㗎嘛!而家全身都係疹,點影喎

男爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我唔知係咪樓主個d只係個肚有,開頭紅色幾粒,而家整個肚紅晒...好核突
去醫院產檢開支藥膏,搽左仲痕; 睇普通科西醫開了Aqueous cream都幫助不大
用寶膚靈涼涼地都係頂到一陣~
幾時先痕完

葉子 是不會飛翔的翅膀
翅膀 是落在天上的葉子

男爵府

回覆樓主

我未生之前都係咁?肚先起,繼而再到手腳,痕到痴左線,最後睇中醫,冇發得咁勁,好左好多。
生左阿囝後,亦冇再發
阿囝亦冇事,健康出世

大宅

我睇西醫,楂類固醇藥!
唔會對bb有影響架,因醫生解釋經皮膚,再由血液經胎盤傳比bb架係好小好小,而且小劑量,唔怕架,我用藥要一星期先開始好返!
+++睇西醫前睇過一次中醫,吃中藥後重嚴重咗!爆晒出嚟。

首頁

尾頁

跳至