論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

激死我,返到屋企見到件白色T-SHIRT變咗灰藍色, 問姐姐, 佢話唔知洗衣機的水溫好熱.先生對襪甩色, 成機衫所有白色的變灰藍...唉, 老公D底衫變晒色都算, 我那件T-SHIRT買唔番啦,都著唔夠十次:-( ...激死. 真係想叫佢賠錢.

男爵府

原帖由 FlyCatcher 於 09-3-3 12:49 發表
激死我,返到屋企見到件白色T-SHIRT變咗灰藍色, 問姐姐, 佢話唔知洗衣機的水溫好熱.先生對襪甩色, 成機衫所有白色的變灰藍...唉, 老公D底衫變晒色都算, 我那件T-SHIRT買唔番啦,都著唔夠十次:-( ...激死. 真係想叫佢 ...

我件冷裙都係啦,變左一歲bb 0既衫仔.又係買吾番0既,我著左3次勛.
叫左佢用wool 0既程式洗由11開始洗,撞鬼佢由1(洗cotton)開始洗同我講明明係11 架, 洗衣機壞左.
之後佢仲要話冷衫一定會縮水架啦. 你ma 扣我人工囉.
好在我之前自己用洗衣機洗過一次,佢幫我iron 過. 我一話上次我洗又吾縮? 佢即無野講
我吾扣佢, 我出多一個月糧過佢,炒埋佢tim. 當然最大主因吾係尼件事啦

珍珠宮

原帖由 FlyCatcher 於 09-3-3 12:49 發表
激死我,返到屋企見到件白色T-SHIRT變咗灰藍色, 問姐姐, 佢話唔知洗衣機的水溫好熱.先生對襪甩色, 成機衫所有白色的變灰藍...唉, 老公D底衫變晒色都算, 我那件T-SHIRT買唔番啦,都著唔夠十次:-( ...激死. 真係想叫佢 ...

基本上你係有足夠理由叫佢賠$300~ , 先影底D衫, 再叫佢寫REPORT, 比佢感受下又煩又扣$, 下次d 衫肯定洗到新既一樣~~

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

講開真係激氣..
我個工人又係洗左機白色衫, 佢話樓上滴水, 我老公件白色衫染左藍色.. fine, 我當佢真係樓上滴水..
跟住佢用漂白水浸, 鬼整佢平時又見佢咁聰明, 順手拎埋阿囡粉紅色包被去浸, 最後老公白色衫退唔到色之餘, 阿囡件包被變左白色...

谷鬼氣叫佢以後整乜野都要問過我先... 真係想叫佢賠錢...

男爵府

原帖由 sakesakee 於 09-3-3 13:59 發表
講開真係激氣..
我個工人又係洗左機白色衫, 佢話樓上滴水, 我老公件白色衫染左藍色.. fine, 我當佢真係樓上滴水..
跟住佢用漂白水浸, 鬼整佢平時又見佢咁聰明, 順手拎埋阿囡粉紅色包被去浸, 最後老公白色衫退唔到 ...

佢0地係吾係真係0甘stuip 呢我0地都無讀過咩家務碩士文憑啦... 我0地又識做?!
我成日同我之前個賓賓講,吾該你俾小小heart 出lai 做野啦

男爵府

原帖由 wakuwaku 於 09-3-3 14:08 發表

佢0地係吾係真係0甘stuip 呢我0地都無讀過咩家務碩士文憑啦... 我0地又識做?!
我成日同我之前個賓賓講,吾該你俾小小heart 出lai 做野啦

同意, 如個洗的是她的衫, 她都會小心D!!佢自己的牛仔褲放落洗衣機洗外, 全部都是手洗的. 我都叫佢咁樣對待我地D衫先得.

別墅

Around 3.5 years ago, I bought a down jacket (羽絨) for my boy, next day, my helper washed the down jacket and used the dryer to dry it. Result is the down jacket shrank and 走樣! 未著就洗到變晒形, 激死, 我捐了給救世軍, 但無叫她賠因知道她不是有心, 只因不小心(沒看洗衣指引) 和不知道什麼是羽絨. 但想起依然有些激氣.:-(

珍珠宮

畀面勳章

我會叫佢賠$law,唔係佢地唔怕又唔會上心架

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 Becky 於 09-3-3 14:51 發表
Around 3.5 years ago, I bought a down jacket (羽絨) for my boy, next day, my helper washed the down jacket and used the dryer to dry it. Result is the down jacket shrank and 走樣! 未著就洗到變晒形, ...

yes.. 我叫佢bb 衫用60度水洗,, 咁有次叫佢洗阿囡件被仔, 果張被仔係d 絨毛毯, 成四百幾蚊, 好靚好舒服架..
佢睇都唔睇又用返60度水洗.. 結果d 毛拿埋一粒粒...
真係講少句都唔得..
而家諗起都覺得肉赤

伯爵府

畀面勳章

原帖由 sakesakee 於 09-3-3 15:36 發表

yes.. 我叫佢bb 衫用60度水洗,, 咁有次叫佢洗阿囡件被仔, 果張被仔係d 絨毛毯, 成四百幾蚊, 好靚好舒服架..
佢睇都唔睇又用返60度水洗.. 結果d 毛拿埋一粒粒...
真係講少句都唔得..
而家諗起都覺得肉赤 : ...

呢d 事常有啦!
我果個印姐, 叫佢手洗啦, 但洗完d衫放埋一齊, 或白色衫浪係甩色衫隔離, 咪一樣白色 衫變七彩顏色!

首頁

尾頁

跳至