婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

DEL

公爵府

回覆樓主:

唯有當佢是老板啦,你老板也很乞人僧的,但你也能頂得順?而且一年又一年的日日見?

別墅

美之選468 發表於 18-1-17 10:59
唯有當佢是老板啦,你老板也很乞人僧的,但你也能頂得順?而且一年又一年的日日見?
...
老闆有糧出出😢又唔同 再加上我份工 老闆都唔使日日見😢

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

其實只要諗下係邊個令到你要同99住:

C6+自己..
奶奶只係冇啦啦比你地扯落埋一齊, 然後被憎。

當然我成日覺得同住既奶奶點解會特別"變態", 係因為佢都其實唔鐘意外來女人,
新抱(自己冇能力, 唔好怪我咁講)係女人都會唔滿意奶奶。
更何況被人打擾生活既女人-奶奶呢。

盡量睇開D, 釋懷。
如果此CASE不適用於你, 請當我發UP風

我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

男爵府

奶茶走甜 發表於 18-1-17 10:50
請問無得揀焗住同住既jm (無得揀無得改變)
日日面對住乞人僧既99
請問如何令自己開心?日子過得快樂?

其實點解你要做家務,不如罷工啦

別墅

回覆樓主

我明你感受

唯有當自己打份工 按章工作
門面野做足唔好搞到大家關係差就算

得閒上黎呻吓
唔好吓吓收埋喺心度

別墅

所以我成日上黎呻 唔係真係痴線

別墅

Jolin_Yuen 發表於 18-1-17 12:36

C6+自己..
Sorry 真的不適用於我99 有地方住都都要痴埋一齊 佢想同仔
佢都唔鍾意我架
佢想見仔 咪攬炒 日日唔開心
我就做完野入房 都廢事見多佢一面
只係真係想知點可諗開d thanks

別墅

koalachan2002 發表於 18-1-17 13:08
其實點解你要做家務,不如罷工啦
我唔做 無人做到時又比人話而家同住我樣樣做足 除了無時間煮飯(我自己同c6)都唔食
其他野話唔到我唔做 但咪一樣睇大家唔順眼 又要一齊住

別墅

問題係D 乞人僧99唔肯放手...
個仔3,4十幾都要當佢BB咁, 接受唔到佢地有家立室一日,
成日諗埋D屎忽野攪個仔家庭, 咩都要將佢擺第一先開心,
對住佢我真係無野好講, 如果唔使一齊住或者都有份距離美..大家客客氣氣,
但一齊住..日日對住佢仲要佢D屎忽行為, 真係當自己日行一善...
只係想知道點樣令自己開心..
每日開門一刻都壓力好大, 好唔想見到佢...

男爵府

奶茶走甜 發表於 18-1-17 14:29
我唔做 無人做到時又比人話而家同住我樣樣做足 除了無時間煮飯(我自己同c6)都唔食
其他野話唔到我唔做 但 ...

其實反正你老公同奶奶都當你工人,我係你就唔做啦,反正做唔做,佢地都比說話我聽,都無好面色睇

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆 奶茶走甜 的帖子

其實可以試下唔忍?
即係有唔合理就出聲講, 唔一定要鬧.
但一定要駁..

佢叫你做野, 唔合理唔得閒就唔做。
咁樣起馬唔會攪到自己屈埋先。
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

奶茶走甜 發表於 18-1-17 14:27
Sorry 真的不適用於我99 有地方住都都要痴埋一齊 佢想同仔
佢都唔鍾意我架
佢想見仔 咪攬炒 日日唔開心
你要明白, 有痴線99, 都要有個肯被佢痴埋黎既c6先可以成事
你c6唔so佢既, 佢奈得你咩何?
你99本身有地方住都要痴你地, 咁你地間屋係自己買? 99完全無出過錢, 亦無用過99公屋換居屋, 對嗎?
如果99完全無份既, 你要嬲應該要嬲你c6多d囉, 明知你同99關係咁差仲要你地一齊住
睇你夠唔夠膽搏一搏囉, 如果係我就會搬返娘家, 無眼睇佢兩母子

如果你c6係緊張你既, 佢自然會黎追返你, 你咪同佢約法3章(叫99搬, 最多叫c6多d去探佢), 先至返去
如果佢唔追返你既, 即係佢都唔多重視你, 呢種人都唔值得跟住佢啦

複式洋房

奶茶走甜 發表於 18-1-17 14:36
成日諗埋D屎忽野攪個仔 ...
我超明白你心情,真係唔明個仔三十歲仲當佢地係細路,日日等我老公返屋企先訓,我最憎佢成日係我面前痴住我老公囉

複式洋房

尋晚一返黎屋企99即刻行出黎同我老公傾計,著住件T-SHIRT露個心口出黎哄埋我老公度,我全程望住O哂嘴,而家咩狀況?我同我老公講佢話佢完全冇留意囉

別墅

yoyo_65 發表於 18-1-18 01:54
尋晚一返黎屋企99即刻行出黎同我老公傾計,著住件T-SHIRT露個心口出黎哄埋我老公度,我全程望住O哂嘴,而家 ...
I know that feel 我好難明白當個仔係老公的奶奶諗咩 個腦裝屎
我個件都係晚晚等佢 我都無眼睇 就死咁既款都要等
個老公當然都有問題 佢過去三十年都比人用呢種方式對待佢唔知道
呢d99 真係阻住地球轉
肥到佢就僧

大宅

回覆樓主

樓住你已好堅,比著我,我自己搬走左9世(我認我自私,但你老公更自私)。

你應該認真為自己打算下,唔係呻下就可以解決呢個問題。

大宅

回覆樓主

我唔係同99住,但佢一至五晨甘早就會上黎我屋企,日日都對住佢最黑人憎系9點就黎敲房門叫我個囡起床溫習。早兩日仲得閒無事穩事做剪短我個囡D頭髮

大宅

奶茶走甜 發表於 18-1-17 14:36
成日諗埋D屎忽野攪個仔 ...

我好明白你有幾「地獄」,放工返屋企應該好relax, 但事實唔係咁

子爵府

Jolin_Yuen 發表於 18-1-17 12:36

C6+自己..

同意。呢道話要同99住既其實自己就是始作者,重要講到自己係受害人咁,自己既感受就係全世界,你住得唔開心唔通你99要同個陌生人住又住得好開心咩?佢地重要係硬食,無得揀

首頁

尾頁

跳至