少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021勳章

我個女嚟緊考DSE
好多mock 好多補習
其實我都好少過問佢學業上既野
因為佢由細到大都好有分寸 好少要我擔心
但我見佢好似好大壓力
差唔多每晚都聽到佢發開口夢
有時會話: 聽日先啦... 我知道....
有時會尖叫 有時又聽到佢磨牙磨得好勁
朝早同佢講返 佢都話唔記得 淨係覺得瞓幾耐都好似冇瞓過咁
我好擔心佢

禁止訪問

開心吸收勳章

大宅

yettapopo 發表於 18-1-18 15:07
我個女嚟緊考DSE
好多mock 好多補習
其實我都好少過問佢學業上既野

我女同仔仔都係有甘既情况。吾知係咪有壓力。

大宅

2021勳章

tonton2450 發表於 18-1-19 21:14

可能係 做家長擔心係正常 同時又驚比左壓力佢 唯有無條件支持佢

大宅

2021勳章

Jodie66 發表於 18-1-19 16:24
佢似鬼上身多D喎, 不過考DSE真係壓力好大, 有時可能家長會俾左無形既壓力佢地 ...
tonton2450 發表於 18-1-19 21:14

我有同佢講過入大學依家係最低門檻
如果可以當然最好入到U啦
不過佢始終好擔心自己唔夠其他人爭
所以佢話報咩補習班我都會俾佢報

禁止訪問

開心吸收勳章

大宅

回覆 yettapopo 的帖子

"入大學是最低門檻".. 這句已是好大壓力了!!!

講真..touch wood , 入唔到= 無路可去?

你女甘生性, 佢盡咗力, 已好好..天外有天,佢入唔到, 唔代表佢係最差 . 或者佢有更好既路比佢將來呢 !

佢本身態度好, 同乖, 已win 咗成條街....不必多疑... 你而家做到的, 就是話佢知, 無論佢考成點, 你都一樣甘愛佢, 佢將來條路一定好, 因為佢態度好.. !!

你睇下而家某d 大學生, 態度唔好, 就算佢係大學生又點.. ??

我唔係幾睇成績, "態度"係好重要!!!

琴晚, 我同亞女傾計期間, 得知,佢有個小學同學 (而家不同中學) , 有介手習慣...佢真係有post 上IG 佢既介手情況, 眼見有20多條....同學仔話佢考試成績不好...要多介50條...又講人生睇唔到有咩意義.....我睇到個心好痛...同學仔本身都乖, 我知佢父母好惡....可能有野, 都唔會話比家長知, 另願post IG ..我女仲話介手, 係好普通既行為..佢識好多人都介手.. gosh ..咩世界...

我地真的要多關心自己仔女既心態...唔好要自己後悔..

大宅

2021勳章

GJodie66 發表於 18-1-23 16:38
呢D咪壓力來源囉, 樓主可能言語間已經令佢覺得自己競爭力低, 所以佢想表現畀你睇 ...
咁個個做阿媽既,都想個仔女入到U既,我個女讀德蘭既壓力都唔少, 但係因為佢d老師好有經驗, 讀書之餘會俾佢地多方面發展, 入到U固然之好, 但係入唔到都有好多條路可以行, 所以我個女都係平常心, 但係盡佢所能, 我覺得咁先可以發揮最好

民房

考慮下同阿女做下減壓嘅嘢? 磨牙同睡眠質素問題都同壓力有關
應付考試心態都好重要呢

侯爵府

我都想知點樣可以幫兒女減壓

子爵府

2021勳章

yettapopo 發表於 18-1-22 12:13
我有同佢講過入大學依家係最低門檻
如果可以當然最好入到U啦
不過佢始終好擔心自己唔夠其他人爭
我有同佢講過入大學依家係最低門檻,呢句真係好大壓力!講就輕鬆,全港GUM多學生,個個阿媽都有呢個諗法…..邊度有可能,大部分人達唔到WOO.點算好!我自己會同個女講只要盡左力,做一個負責人的人就可以了,唔會個個讀到大學的.但做清潔又好,RECEPTIONIST都好,都一定要做好. 阿女成日講話同學好羨慕佢,無一個成日要求高分數的家長

子爵府

2021勳章

jc2009 發表於 18-1-29 16:53
我都想知點樣可以幫兒女減壓
放假拋開所有野去玩,跑跑跳跳,同佢散下步傾下計(不傾學業,傾閒計)

侯爵府

pigmei 發表於 18-1-31 16:02
放假拋開所有野去玩,跑跑跳跳,同佢散下步傾下計(不傾學業,傾閒計)
good idea

禁止發言

公爵府

2021勳章

回覆樓主

Up

大宅

好多年前有段時間睡得不好常發噩夢,看了幾次中醫感覺有點改善。市面上也有一些大牌子出品的中藥方安眠茶/安眠冲劑,不妨瞭解一下。另外聽説維他命B雜可舒緩神經緊張,也不妨瞭解一下。

首頁

尾頁

跳至