論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

呢個印僱,請左8年,好好的,時時去男女家幫手,兩邊都好讚佢。勤力有心,對老人家好。
9月中屋企裝修,全家連工人搬去啊媽度住,1月5号我們搬回家,期間工人和啊媽相處好好,有講有笑,陪啊媽睇韓劇,今日收啊媽whatapp:

(這兩個星期我好唔開心。因為6号星期六那天你個工人偷了我個錶。
你在5号那天你最後在我家食飯,我那天去打牌有戴錶。苐二日星期六早我去買餸有戴錶。(星期六晚工人過去幫手煮飯)
星期日我去教會前揾錶揾唔到。
跟住星期一約咗人打牌,又揾云全屋都唔見。
一定係佢偷。這兩星期都唔敢过來我家。
我每次戴完都放回我買餸個手袋拉鏈裏面,手袋掛在电腦房門口拉手。)

以家啊媽已換鎖,以後唔俾工人上佢家。
我 傾向相信阿媽,雖然佢 有時 懵懵哋 。我早排唔見2000蚊豐澤禮卷,好离奇。不過冇懷疑辻工人,可能自己大懵。今次是勞力士錶。
冇證冇據,我都唔問工人,唔續約了,5月走,本來諗住續多2年,自己小心D。

行到水窮處 坐看雲起時

大宅

睛靈勳章

Paris 發表於 18-1-18 17:50
呢個印僱,請左8年,好好的,時時去男女家幫手,兩邊都好讚佢。勤力有心,對老人家好。
9月中屋企裝修,全 ...

雖然冇証據, 但你也可以試探工人例如話已經報警, 睇吓佢有咩反應.

水晶宮

叫工人出外出辦事。睇下佢間房有無“擋票”或賊贓。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

搵下有冇當票啦!

大宅

回覆樓主

有無出世紙丶型號同S/N?有就去警署報失,唔係話一定係工人姐姐偷,但有齊以上資料,如果有人"執到交警察/當舖典當", 有機會搵得返

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我傾向睇定啲先, 無証椐係姐姐偷的, 以后...財不可以露眼.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

侯爵府

BB_Baby 發表於 18-1-18 18:43
有無出世紙丶型號同S/N?有就去警署報失,唔係話一定係工人姐姐偷,但有齊以上資料,如果有人"執到交警察/ ...
問過警察朋友,要報偷野先check到擋鋪,報失冇,我想低調先
行到水窮處 坐看雲起時

子爵府

低調d, 但可以佈局裝吓個工人,可能會找到真相!

摷吓工人d 嘢,睇吓有冇當票

工人點好,都信唔過,佢哋真係個個都偷嘢㗎!

首頁

尾頁

跳至