時政擂台

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jeannietsui 發表於 18-1-28 09:17
好明顯係呀
只不過我覺得喺呢個全城關注嘅情況下
停學只會令人轉移視線之嘛
我反而覺得,有部分人不斷叫人唔好睇學生態度,關注返學校嘅普通話制度,哩啲真係轉移視線。

fwp    發表於 18-1-28 09:30

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

fwp 發表於 18-1-28 09:22
'其實學生係嘈啲乜呢?'

It's just a kid asks a mother for something and would not stop until the kid gets it.

In this issue, whatever the uni answers the students, they will say they did not get response until the uni drops putonghua requirement.
冇錯,因為哩個先係學生最終目的

大宅

manli1983 發表於 18-1-26 12:44
我見有人話:第時出黎打工,老闆比好高嘅target你追,唔通你又爆粗鬧老闆?

之後好多人都插呢個人,什至有人 ...

垃圾

子爵府

DoReMi媽媽 發表於 18-1-28 09:26
冇錯,因為哩個先係學生最終目的
but if they get it with no consequence.... a whole series of 'requests' would come....this is a very bad message to the whole society and the young generation

心盲最可怕。

子爵府

牛子 發表於 18-1-28 08:15
好的, 想請問一下
(1) 你同意學校咩做法?
(2) 如果唔停學, 你認為「最理想的做法」是什么?

oh...毋須諗得太複雜
我同意學校要嚴懲班學生
不過停學唔係最終嘅結果
而家只係調查緊未有結果暫時停學

我認為比較理想嘅方法
係以德報怨咁
你惡呀嘛,我同你講道理
學校係講道理嘅地方
然後將學校普通話嘅歷史搬出黎
再將學生過往普通話課程嘅歷史拎出黎參考下
我估學生會唔明白
但場戲係要做俾所有人睇
而家個個淨係針對粗唔粗口停唔停學
歸根究底
係班學生唔鍾意學普通話嘛
要搵理據塞住佢地把口

拎停學轉移視線嘅
咪就係又開記者會
又遊行班人囉
呢點無理由唔明白掛

超級版主

超級版主

回覆樓主:

政治及時事話題或最終演變成時政討論,現已移到時政擂台

象牙宮

fwp 發表於 18-1-28 09:29
but if they get it with no consequence.... a whole series of 'requests' would come....this is a very ...
一定會,其他大學唔好諗住可以獨善其身。

侯爵府

tsl130076 發表於 18-1-27 23:35
文革係大陸學生批評老師,革命喔!要拉老師游街示眾,什麼造反有理,革命無罪,浸大老師無野呀~讀下歷史先 ...

而家同文革差唔多啦,呢班人成日鬧大陸,又歧視大陸人,點解佢地D行為就學足晒呢

子爵府

DoReMi媽媽 發表於 18-1-28 09:37
一定會,其他大學唔好諗住可以獨善其身。
if this atmosphere is not well-controlled, we will soon expect a HK version cultural revolution. this is the least thing we all want to see.... at least for the ones who truly love HK.

補充內容 (18-1-28 09:44):
'rectify' may be a better word than 'control' in this scenerio
心盲最可怕。

象牙宮

fwp 發表於 18-1-28 09:42
if this atmosphere is not well-controlled, we will soon expect a HK version cultural revolution. thi ...
所以浸大一定唔能夠跪低

公爵府

wantaima 發表於 18-1-28 08:15

你認為唔係架

我有睇過(幾個鐘)上載片段,我都有睇過啲網上討論。

冰封三尺非一日之寒,普通話試已經唔係呢一兩日所發生嘅事咁簡單。

細心諗吓,點解一份詳細嘅「評分方案」同「重考程序」要等咁耐都冇?
個試又考完,試卷又改完,成績表都派埋都未有(噫,佢地點改卷評分?)另外,同學响早幾日有發email, 同打電話去語言中心都得唔到回覆。
不過,呢件事班學生同响大學打教師嘅清華大學生一樣唔抵幫。

只係覺得奇怪,點解上次打講師單嘢又冇乜人提,今次又點解有咁大型宣傳機器對付班浸大學生,唔通唔係國內人事就要「特別招呼」。

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

大宅

wantaima 發表於 18-1-27 21:54
使乜去西貢上船咁儍呀?
係撐學生咪理直氣壯,同佢地企出來示威咪得囉!
覺得學生行為岩既使乜咁鬼鼠做賊咁 ...

咁如果我覺得啲學生唔啱, 但係喺網上追住佢哋係咁咬的人都唔啱,咁我應該點做呢?

子爵府

calvin1230hk 發表於 18-1-28 09:40
而家同文革差唔多啦,呢班人成日鬧大陸,又歧視大陸人,點解佢地D行為就學足晒呢
...
作为土生土长的香港人,好难接受香港变成一个充满歧視的地方。
心盲最可怕。

侯爵府

fwp 發表於 18-1-28 09:45
作为土生土长的香港人,好难接受香港变成一个充满歧視的地方。

子爵府

calvin1230hk 發表於 18-1-28 09:49
我写简体字就被人话我是大陆蝗,叫翻拒写 d 英文就跑了。而家我们这一代香港年轻人 - 不知所谓
心盲最可怕。

子爵府

DoReMi媽媽 發表於 18-1-28 09:43
所以浸大一定唔能夠跪低
平时我不会高調在网上写这么多,但这次是大是大非。

補充內容 (18-1-28 09:58):
应该要表达意见,保护我们的社会。
心盲最可怕。

侯爵府

fwp 發表於 18-1-28 09:52
我写简体字就被人话我是大陆蝗,叫翻拒写 d 英文就跑了。而家我们这一代香港年轻人 - 不知所谓
...

之前果班人比人笑井底之蛙,以為全世界只有大陸用簡體字。
香港以前嘅成功係靠大家努力,刻苦耐勞,不停自我增值,提升能力。
而家學普通話就嘈嘈嘈,最叻就係嘈,重識D咩丫。

珍珠宮

WWT1234 發表於 18-1-28 09:44
我有睇過(幾個鐘)上載片段,我都有睇過啲網上討論。

冰封三尺非一日之寒,普通話試已經唔係呢一兩日所 ...

1)兩件事性質唔同,無需要拉埋相提並論
你/你D朋友/其他人絕對可以開post講另一單的
2)晤好扮中立
3)唔好借用道理去合理化小學雞行為

珍珠宮

pcy307 發表於 18-1-28 09:44
咁如果我覺得啲學生唔啱, 但係喺網上追住佢哋係咁咬的人都唔啱,咁我應該點做呢?
...

你可以點做?請問你幾歲?
你自己係成年人連點做都要問人?
如果你未成年,可以問父母問老師問長輩,唔好問一個唔識既人,因為每個人講乜都要為自己負上責任架!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至