論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

姐姐今年工作已經第四年, 準備renew 第二張contract, 一直以來我都覺得佢做野麻麻, 但我小朋友同佢非常夾, 由5 個月大跟到而家4歲。
因3月到期, 所以最近有傾續約問題, 佢話佢想留低, 我地就比左個list 佢, 叫佢改變現有工作方式, 佢當時agree, 其中有一項我係要求佢出街marketing 時要話比我知, 幾時返屋企都要話我知, 因為之前佢冇皇管, 鐘意幾時去就幾時去, 去幾耐都冇人知!
尋日佢9:30am 話我知去market, 但11:15am 都未返屋企, 所以我就msg 佢叫佢以後去買野要1小時內返, 我屋企樓下買菜5 分鐘行路就到!
佢聽到我咁講之後佢好嬲, 話我唔知點解要咁嚴, 又話自己出去唔係去做D乜, 話唔知我想點, 仲話仲未sign contract 叫我可以去搵第二個!
我之後好嬲都冇再講過野, 但佢就扮冇事, 今朝就同我老公say sorry, 今日只係用左40分鐘出街, 但就冇同我講過sorry 囉! 我都知好工人難求, 我應該就咁算嗎?

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

回覆樓主:

變本加厲咗,佢地一定唔鐘意,但你有權要求佢跟list,如果唔跟即係唔服從,打後好難有好賓主關係

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

michek1117 發表於 18-1-30 20:48
姐姐今年工作已經第四年, 準備renew 第二張contract, 一直以來我都覺得佢做野麻麻, 但我小朋友同佢非常夾, ...

你都諗清楚會否續約,因她已經有佢工作方式,比較難改到。第三個約同埋要俾長期服務。不過工人姐姐做好屋企清潔和家務,照顧到小朋友,煮好飯煲好湯,冇乜犯錯,我都寧願續約,唔駛煩。

伯爵府

回覆樓主:

賓賓姐姐?佢地唔中意比人管
要好大自由
在佢心中,出去一陣都要報告
屋企野我做晒味得囉,
咁多野講呀你

別墅

shirley_chiang 發表於 18-1-30 22:14
你都諗清楚會否續約,因她已經有佢工作方式,比較難改到。第三個約同埋要俾長期服務。不過工人姐姐做好屋 ...

我都知, 但佢巴之㢢到, 我個心又好嬲

別墅

sasatt 發表於 18-1-30 22:46
要好大自由

係態度問題, 去耐左可以解釋下, 唔係發老脾

伯爵府

michek1117 發表於 18-1-30 22:53
係態度問題, 去耐左可以解釋下, 唔係發老脾

我以前就係因工人同個女夾樣樣算數
但第3個約係好難崖
少少事就發脾氣
最後係不歡而散

wcpcelia    發表於 18-1-31 10:18

別墅

sasatt 發表於 18-1-30 22:58
我以前就係因工人同個女夾樣樣算數
但第3個約係好難崖
少少事就發脾氣

只係買肉粹, 豆腐, 菜, 都要1.5 小時, 仲未簽contract, 叫佢留意下姐!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

佢發你脾氣, 但去同亞Sir say sorry, 而不是同你say sorry. 我會唔留. 係我女人的直覺.

333s    發表於 18-2-1 18:01

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

通常第3個約就惡過你.

水晶宮

姐姐今年工作已經第四年, 準備renew 第二張contract, 一直以來我都覺得佢做野麻麻, 但我小朋友同佢非常夾, ...

其實你老公又唔醒目。佢該係工人同佢say sorry時就同工人講, 工人係應該同太太道歉,而唔係佢。佢(你老公) 應該同工人表明, 先生太太既地位係一致, 必須尊重。 唔尊重太太, 先生亦會唔高興。
天空之城, 快樂之地

男爵府

點解要咁樣set時間?咁你工人有無set 定時間9點一定放工啊?

呢份係住家工,唔係office工。不如set tasks 仲好。如果姐姐做好個日你要求既野就得,你唔需要煩幾時幾點做,唔好micro manage.

複式洋房

PrettyWife2013 發表於 18-1-31 08:22
點解要咁樣set時間?咁你工人有無set 定時間9點一定放工啊?

呢份係住家工,唔係office工。不如set tasks ...

Totally agree, micro manage is not a gd thing for them, take it easy

子爵府

到5年可能博炒

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

michek1117 發表於 18-1-30 22:51
我都知, 但佢巴之㢢到, 我個心又好嬲

如果是我,我都會嬲,其實只湊一個4歲小朋友,唔難找過另一個工人姐姐照顧,有機會5年博炒攞埋長期服務先走。

男爵府

陪月勳章

回覆 michek1117 的帖子

比我就唔會續佢咁既款遲D越來越過份
真心要道歉,做咩唔同你講,要同你老公講
擺明玩野,唔嬲就奇
同佢續約,五年夠期後博抄仲要比長期服務金佢就後悔!

大宅

回覆樓主

你都系一個 對紀律 有要求的僱主,而你工人又唔話得,矛盾可能越來越深。佢宜家有求於你(長期服務金)都咁咯,滿五年后,長服
你比得仲唔甘心 啦⋯⋯

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我不會留,點解向你發脾氣,唔你同講sorry而係同阿Sir講sorry,一D尊重都冇

別墅

PrettyWife2013 發表於 18-1-31 08:22

呢份係住家工,唔係office工。不如set tasks ...

冇set 時間佢做野, 只係話佢個半鐘去樓下買菜太過份!

子爵府

sasatt 發表於 18-1-30 22:46
要好大自由

我家姐姐都係咁的心態!
佢變態到,我個小朋友唔舒服,我叫佢喂藥之後whatsapp我,佢都故意唔講我知
我回家問佢點解的時候,佢仲話我煩!成日問點解,佢有腦,識自己分析!

首頁

尾頁

跳至