自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

好多青少年係咁,唔明

子爵府

親子王國15週年勳章

首先要諗一諗,你覺得佢凍,定係佢真係凍?年輕人新陳代謝快,冇咁容易怕凍,行兩行個人就即可 warm up 發熱。

咁大個人,識自己分辨冷熱,衡量衫厚薄。更何況 4 度而已,我都係就咁一件長袖出門,冇著過外套。不過落大雨唔帶遮自己承受返落湯雞,細雨就由得佢,我都懶得帶。Touch Wood 病左就會學精。

公爵府

回覆樓主:

我仔5歲k3咋,呢幾日死都唔肯著褸,話超級熱,只肯著一件冷衫,日日放學手超凍又流鼻水,,一叫佢著就訓地大喊,帶件外套去到課室門口俾老師幫佢著,又喊,我好有衝動除淨佢底衫校服行返學,成日話熱

翡翠宮

畀面勳章

我成日同女講,你如果病左唔駛我俾錢睇醫生同照顧你,先好同我講性格

日日是好日

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

mother904 發表於 18-1-31 08:30
我成日同女講,你如果病左唔駛我俾錢睇醫生同照顧你,先好同我講性格

我覺得人大左出嚟做嘢先識錫身
因為自己俾錢

mother904    發表於 18-1-31 08:34

男爵府

KATRINE 發表於 18-1-31 07:34
今日天氣冷又落雨,叫着褸吾着,叫帶傘,已放書包內,出門時又拎返出來吾拎!而家流感高峯,我只怕冷到病 ...

唉。。好彩我女肯著,我女之前都係一件衫走天涯。但可能佢班已經有7個發燒冇返學,學校不停講又出晒通告,佢自己都怕怕,佢仲有戴埋手罩添。
今年流感好勁,大家小心d。

大宅

今日天氣冷又落雨,叫着褸吾着,叫帶傘,已放書包內,出門時又拎返出來吾拎!而家流感高峯,我只怕冷到病 ...

唔好嬲,有我陪你,
都知道要學識放手,但真係做唔到,時常忟自己

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我記得。。。。03年沙士開始有轉好,學校仲停緊課
我當年中五,停課係屋企溫書準備會考

有一日發覺自己唔多對路,好似發燒,感冒
好驚。。。。。驚到係間房到震(又可能係因為發冷)
唔敢睇醫生,有一次半夜仲燒到行去廁所中途腳軟暈左係廳中間,之後怕比呀媽見到,成隻喪屍咁爬返入房,尿都唔痾,
係房個地下訓左
閉關左5日,無屋企人知我病過,燒過,最多只係知我咳過(父母都係早出晚歸嘅工作型)
好返啲,退左燒,好彩唔係沙士(又或者係沙士我都唔知)
突然,我就諗起。。。。。。呀媽係爆發初期日日"求"我帶口罩。。。。。。。。。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

病左自己受, 年輕人就係咁自我
放下自在

子爵府

開心吸收勳章 15週年勳章

回覆樓主:

我都係提過就算了,費事自己激氣

子爵府

回覆樓主:

唔好話中學,我家初小生一樣
不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

珍珠宮

王國教室勳章

chillimom 發表於 18-1-31 07:37
我女仲著短褲是但,病又唔係我病。她自己夠大個去決定自己身體感受。
...

我個就快五歲的女,好怕著得多衫,都係唔鍾意著好多衫我同佢講無所謂,病左你無得返學去街,你鍾意啦。
佢過一陣又走去著,但有時候都係話佢好熱

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

唔好講你個仔,我C6都係,叫佢著多件衫都唔肯,叫到著晒火

但返到屋企成日叫凍,開暖氣成33度,但就著住背心boxer通屋走....

子爵府

回覆樓主:

我果個都係咁嘅,你講嘅嘢全完唔聽,人地講一句就做,過肯帶傘,

珍珠宮

回覆樓主

我今朝都見到兩個大約P.6既學生,10度都冇落大雨時冇用傘,又唔跑住走,好似故意淋雨咁......

我忍唔住話俾把傘佢地(我有兩把),佢地話唔要......

如果我係呀媽實心痛C.......

珍珠宮

BK Milk勳章

中學生係咁,放鬆...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我發覺好多青年人,都係鍾意同父母搞對抗。琴日我係街見到四個後生仔,着得鬼咁單薄,係度縮縮下,其中一個就話今朝阿媽追出嚟要佢着衫,另一個又附和,但好明顯佢哋全部冇聽阿媽講。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

中學生唔聽就算, 就算聽你講但出左門口除晒唔用咪一樣

公爵府

回覆樓主:

我女小學,我都系提過就算,邊有得強迫,但我會提一提,唔做到時會點點點,自己考慮,如果最終唔跟住做又出事,咪等佢痛一次喇,小朋友唔痛唔會驚,仲以為自己身體超人款咁強壯

琥珀宮

算啦,養兒100歲,長憂99嘛
但調返轉諗,佢唔聽人講受下挫折就會學精,同樣病過就有抗體,人又冇可能唔病,小病是福
由中學開始病到死都唔睇醫生,連成藥都唔食,又係激死阿媽嗰種,但又真係一個月內會好返

首頁
12345...6

尾頁

跳至