想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

wingyee1230 發表於 18-2-11 09:44
如果目測有已經係第三期呀,佢分三期架好似,第一二期唔明顯架,所以搵醫生check下好啲,我c6當時睇李燿基 ...

你好,想問你先生有冇做手術啊最後?
我先生都目測到,我諗應該嚴重了

別墅

loklokcheung 發表於 19-1-12 01:36
請問是那一隻澳洲綜合維他命?可以分享嗎 我C6又只得1%

求分享

大宅

Choimiu 發表於 18-2-4 17:38
我先生精子型態0%,有冇邊個醫生係呢方面權威?香港/台灣都得。台灣e生suggest 做ivf + picsi (但成功率應 ...

你c6有無驗過有無精液白血球數量過高?如果過高代表生殖器官可能受感染,都會影響精子型態。我c6之前都係精子型態0%,發覺精液白血球數量過高,去去咗睇祕尿科食咗一個月抗生素好返,精子型態升返正常,我c6有精索靜脈曲張(一邊輕微一邊嚴重)。我c6食完抗生素嗰個月,我都了!我c6有食醫生開嘅supplement: 葉酸、 vitamin 同profertil,做運動同睇中醫三個月。
當然唔係所有人都會同一樣情況,但有時只可能係好少嘅事。白血球過高,未必每個醫生都會留意到。

大宅

mommy2015 發表於 19-1-12 20:22

你c6有無驗過有無精液白血球數量過高?如果過高代表生殖 ...

Thx

複式洋房

PICSI 成功率幾多?我老公都係精子問題,冇樣掂,形態得2%,醫生建議下次做PICSI, 因為我地之前兩次都係ICSI.

大宅

師奶粉絲 發表於 19-1-16 16:15
PICSI 成功率幾多?我老公都係精子問題,冇樣掂,形態得2%,醫生建議下次做PICSI, 因為我地之前兩次都係ICS ...

我老公形態1%,翁醫生又話無需要咼,話好差的先做PICSI, 做ICSI 就可以
你在哪裡做呀?

複式洋房

Manmanman12345 發表於 19-1-16 17:17
我老公形態1%,翁醫生又話無需要咼,話好差的先做PICSI, 做ICSI 就可以
你在哪裡做呀?
...

我住澳洲的,喺度做咗兩次ICSI. 下一次醫生話做PICSI. 所以想知道多啲PICSI嘅資料。

大宅

師奶粉絲 發表於
我住澳洲的,喺度做咗兩次ICSI. 下一次醫生話做PICSI. 所以想知道多啲PICSI嘅資料。
...

我先生<1%, 係台灣picsi ,

複式洋房

Choimiu 發表於 19-1-17 17:31
我先生<1%, 係台灣picsi ,

你而家bingo 咗?恭喜(emoji)

大宅

師奶粉絲 發表於 19-1-17 17:33
你而家bingo 咗?恭喜(emoji)

你係培植唔到day3/day5? 定係植入後失敗?

複式洋房

Choimiu 發表於 19-1-18 11:05
你係培植唔到day3/day5? 定係植入後失敗?

我係pass 咗PGS, 植入後失敗

複式洋房

師奶粉絲 發表於 19-1-16 16:15
PICSI 成功率幾多?我老公都係精子問題,冇樣掂,形態得2%,醫生建議下次做PICSI, 因為我地之前兩次都係ICS ...

仁安好似用picsi

複式洋房

fhcwong 發表於 19-1-18 13:43
仁安好似用picsi

好jm 做PICSI 成功例子嗎?老公精子如何?

大宅

師奶粉絲 發表於 19-1-18 13:12

但picsi唔係幫助精子易d結合?你過到pgs ,做picsi 會更有幫助?
我植入後有一直食/用黃體素,你有冇?植入前內膜厚度,植入後用藥保持血液循環都好重要。如果係一開始hcg低,台灣會用方法幫你保胎。另外你有冇check 過免疫問題?既然過到pgs但失敗,會否身體自我排斥/免疫問題?你e生有冇講原因?
我係台灣做,佢地成功率好高,你可以考慮下去台初診,攞下個感覺,順便驗免疫/敏感項目,係台灣驗血平過HK好多(澳洲我唔知幾錢,澳洲政府係咪資助?)

複式洋房

Choimiu 發表於 19-1-18 17:41

但picsi唔係幫助精子易d結合?你過到pgs ,做picsi 會更有 ...

PICSI 唔知有冇幫助,但 fail 咗兩次,第一次PGS 失敗,植入後有塞藥但懷疑化學咗,因為植入後第五日 check 到有條淡淡地缐,之後日日 check 就一日淡過一日最後驗血 hcg 5, 冇咗。第二次IVF十粒受精卵,最後得返一粒day 6, 4AA, 考慮緊植唔植入好。
我有聽過台灣好多IVF 診所,成功率好高,但對我黎講太遠了。但我會同老公再商量下。
我甲狀腺高, 而家食緊藥。

大宅

littleangel09 發表於 18-3-21 19:52
我們現在都是在愛群ivf , 老公形態2%,EC 都是suggest 用PICSI受精. 他說用PISCI 比ICSI 好(對於形態比較 ...

愛群是不是翁醫生呀?

大宅

師奶粉絲 發表於 19-1-18 19:31
PICSI 唔知有冇幫助,但 fail 咗兩次,第一次PGS 失敗,植入後有塞藥但懷疑化學咗,因為植入後第五日 chec ...

甲狀腺高應該係其一的影響因素。我都係愛群翁醫師,不過你要準備好問乜問題,主動提問,因佢太多客人啦,有時都做到好累,可能未必個個客人都講得咁詳盡,但佢有問必答,唔會話趕時間黑面果隻。你有做ivf經驗,如果你真係揾翁做,之後期間用藥安排果d, 記得自己跟足d, 覺得古怪就問清楚,藥數清楚先好離開,因為姑娘都做到累啦。如果你唔介意要自己跟足d, 翁真係一個好醫師!
你下次再開針之前,睇下你先生會唔會食下supplements 改善d精精先,由1%到2%都好呀。之前翁有叫我c6食富精多,你可以參考下。
祝好孕!

複式洋房

Choimiu 發表於 19-1-19 11:28

甲狀腺高應該係其一的影響因素。我都係愛群翁醫師,不過你 ...

明白。唔該曬你呀!

大宅

Cherry997 發表於 19-1-19 00:24
愛群是不是翁醫生呀?

係呀,但抽左2次卵,植入過6粒胚胎未成功...現在停止ivf 中

大宅

師奶粉絲 發表於 19-1-18 13:12

再接再厲啊!總有合適的胚胎
請問你這粒pass PGS的是什麼grading 的?

首頁

尾頁

跳至