婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

原帖由 wahhaha 於 09-3-9 19:00 發表
丫....算了吧,你叫她煲又死,唔叫她煲又死啦...為咗個人健康著想,ignore佢!!!

真傢! 我而家用咗呢個方法去對付兩位母親,好work..佢哋發作完就會不久回復正常的,我的經驗係--响佢哋發作期間,唔好有任何動作、反應,以 ...

我會盡力而為..最怕 俾佢威極都唔夠!!
平時已經委屈個老公.踩住老爺果邊俾佢地威飽佢架喇!!
結婚時.影相.我屋企人個個仆埋黎..男家影得1.2張.
我都明白佢地開心..但敬酒..男家d人去左廁所.
我老豆同阿媽.可能興奮得滯.個部長話係時間敬酒.佢就好似好大陣象咁叫晒d女家起身去敬酒..
我都無佢咁好氣.同老公繼續食.到佢發覺有唔妥.行返轉頭一扯起我就"阿女 敬完酒先食".我老公酒杯都未有呀.男家d人要急急腳從後趕上.連酒樓d人都女家d人講.個新郎同男家親友俾你地迫左去後面.. 事後仲要聽到有人話佢地(男家)唔識做.依家係咪好唔想娶.連敬酒都唔落d力..到走果時..令我勁唔好意思.女家迫住個門口.男家要係後樓梯走.但說話一樣有.唔大體.走都唔係前門.唉..又唔諗當時成班醉酒佬迫住個門口.講幾多句唔該都無人讓開..
連新年告樣野調返轉黎做..都係為左俾佢威..但佢依然認為唔足夠!!!

別墅

補充: 最怕..有d朋友黎俾利是.有d親戚送禮.唉..到時唔知會唔會有話.個孫係佢個女生.所以d禮都要歸佢呀..
一陣又厭間酒樓唔夠豪.擺得圍數唔夠多.
一陣要派貼叫人地黎飲.又唔知佢出咩新招.
又費事又【話】一百幾十圍 又話咁又話咁.. 我真係唔知點死!!一陣間酒樓唔合佢心意又死.食飯過程又咩問題死得仲慘.一陣見我同老爺果邊傾計就死俾我阿媽睇.唔傾就死我老爺果邊睇..難道同我老爺講.我阿媽好憎你.唔準我同你講野咩..一陣俾阿媽見到男家d人抱阿b .. 以佢份人又一定呻醋..總之就難做啦!!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主,我真係佩服你老公有驚人o既忍耐力,
我真係替你開心,因為你真係有個好好o既老公,
好似平時d婆媳關係,d新抱同99反哂面,
老死不相往來啦,你老公仲可以咁大方,
真係好佩服佢呀 ,
我睇你見步行步啦,
努力呀

別墅

聽到你地咁樣.我真係唔知我是否應該開心!!
開心有一個好老公..因為我更加事實證明.我媽咪睇錯左!!
但唔開心..真係好難去做一個平衡!!
媽咪 唔可以唔要.老公 唔想佢受委屈.
有時睇見身邊d朋友羨慕我無奶奶.唔會有婆媳糾紛.但係依家依個時候.我又希望我有一個奶奶.可以為我老公主持公道.
而且男人需要既尊嚴(面子).或者比女人更大.
我相信佢受既委屈.比一般受99委屈既mama可能係係更大..更多倍!!有時真係覺得自己好對佢唔住呀!!因為所有問題都係由自己阿媽攪出黎!!

伯爵府

咁你有無試過鬧你媽媽呀? 我覺得d老人家唔鬧唔得架? 又或者揾你d兄妹出來幫拖.
同佢講清講楚. 佢1發癲, 就要禁住佢.
可能佢真係更年期, 買d太太口服液俾佢試下啦.
高興你有個好好既老公呀, 多d安慰佢, 錫佢多d補番數.

男爵府

畀面勳章

真的,你老母...

別墅

原帖由 123!@# 於 09-3-10 10:08 發表
咁你有無試過鬧你媽媽呀? 我覺得d老人家唔鬧唔得架? 又或者揾你d兄妹出來幫拖.
同佢講清講楚. 佢1發癲, 就要禁住佢.
可能佢真係更年期, 買d太太口服液俾佢試下啦.
高興你有個好好既老公呀, 多d安慰佢, 錫佢多d補番數 ...

我由到大同佢d性格最夾唔到.有人話過係因為我比較了解我媽咪.所以對佢既所作所為就更加睇唔過眼.假設..佢喊..我一定唔會理佢.因為如果你一安慰佢就死火.佢會覺得有人支持佢.自己真係好慘.之前其他家人更加難捱.況且我知道佢成日覺得好寂寞.(覺得)無兒無女無朋友.無人理.所以愈黎愈野蠻.我成日都好聲好氣同佢傾.傾到最後鬧交收場.一鬧交我家中就受罪.係屋企發癲.見人就鬧.見人就嘈.我就無問題呀.我唔係同佢住.但其他人就慘喇.所以個個都成日都話.阿媽鐘意咪就下佢囉.由得佢囉..唉!! 講真..阿媽見到仔女做錯都會出聲啦!!依家只不過調返轉..但我媽咪係絕不能接受自己有錯的人!!接受唔到既情度絕對係可以因為仔女話佢有錯.佢會選擇死..而表示自己既不滿或者(清白)因為佢從來無覺得自己錯過!!所以家中個個都真係怕左佢..

別墅

我都懷疑過佢有更年期.我問過醫生症狀都差唔多.只係佢比較誇張左d(醫生話).但我地唔可以係佢面前提佢更年期or買類似既野俾佢架!! 如果唔係就死得人多喇.佢又話我地個個都係咁.自己錯就當佢有病

佢唔認自己到更年期架.但我覺得更年期咪等於我地以前既青春期.無咩咁難接受呀!!

但佢認為更年期等於有野蠻行為出現.我地話or暗示佢有更年期.等於話佢平時有野蠻行為出現...

男爵府

其實我覺得你媽咪有情緒病多d

男爵府

畀面勳章

不如你試下唔好理佢(真的連電話都不要聽)
一段時間(一個星期/月); 睇佢有咩反應先LA...

別墅

原帖由 SHIRLEYLAM330 於 09-3-10 17:34 發表
不如你試下唔好理佢(真的連電話都不要聽)
一段時間(一個星期/月); 睇佢有咩反應先LA...

咦~我老公都曾經有咁提意過喎!!
佢話我地唔理佢一排 等佢知道咩野先係真正既無人無物..

別墅

原帖由 芝士腸 於 09-3-10 17:21 發表
其實我覺得你媽咪有情緒病多d

如果係咪仲死..唔靠睇醫生會唔會自己好架?

男爵府

嘩﹗樓主你阿媽同我阿媽簡直係絕代雙嬌 我哋仲要係同緊佢一齊住,佢仲係日日係我哋背後閙我哋仆街冚家剷 都係一樣想女就同老公離婚,仔就同新抱離婚

別墅

原帖由 Leomummy 於 09-3-10 20:24 發表
嘩﹗樓主你阿媽同我阿媽簡直係絕代雙嬌 我哋仲要係同緊佢一齊住,佢仲係日日係我哋背後閙我哋仆街冚家剷 都係一樣想女就同老公離婚,仔就同新抱離婚 ...

依家d媽咪真係... 令人怕怕!!
咁我媽都好d既..因為佢仲想保留住一個好媽媽既形象!!
所以佢唔會咁樣鬧我地.但就一味煩煩煩同煩..
又話依樣 又話你果樣 .. 但佢係覺得我地錯佢先鬧..
仲要超級長氣.同一件事可以每日話你十次..
直到你頂唔住 佢就話你對佢態度唔好 然後又喊..
覺得自己唔受仔女尊重.. 總之就.. 唉唉唉!!!

男爵府

原帖由 coffeelam 於 09-3-10 21:53 發表

依家d媽咪真係... 令人怕怕!!
咁我媽都好d既..因為佢仲想保留住一個好媽媽既形象!!
所以佢唔會咁樣鬧我地.但就一味煩煩煩同煩..
又話依樣 又話你果樣 .. 但佢係覺得我地錯佢先鬧..
仲要超級長氣.同一件事可以每日 ...

如果唔係同埋一齊住既話會好 d ,好似我哋最初咁,經常同自己講,仲有幾耐忍呀?而家佢老人家只係超長氣,同一件事重覆又重覆咁講啫,遲 d 好似我阿媽咁(可能距離呢日都不遠),無中生有,生安白造,癲倒黑白之餘,仲要唱開晒,連日夜班看更都信晒佢 d 野,甚至十幾年無見果 d 街坊都以為我哋刻薄佢~~~唉~~~(當然佢點樣咀咒我哋 d 野一定唔會同人講啦)就有排受喇~~~

禁止訪問

BK Milk勳章

伯爵府

咁就真係好似你老公所講, 避佢1輪先, 對佢冷淡d囉.

別墅

好媽媽勳章

我同你o既處境有9成相似呀~不過我阿媽由細到大都唔理我,拍拍patpat就跟佬走咗.但一到我結婚就好關心我囉, 就嫌我老公冇錢驚個女要捱苦又話自己想享下女婿福.......我老公唔出聲又話佢唔識soso,肥又話我老公肥. 總之樣樣都睇唔順眼啦. 但其他人唔知內情o既咪覺得佢係好媽媽囉, 個個都叫我孝順多d佢添, 我夠胆講句:如果我都叫做唔孝順,呢個成界冇人有資格講孝順兩個字.
我都好想叫我阿媽放過我同我老公. 佢折磨咗我廿幾三十年喇,我想有個真正屬於自己o既家啫. 咁都唔得!?

男爵府

好媽媽勳章

樓主, 我只能講..你媽咪真係極品中之極品... 黑人曾都冇人有..

大宅

原帖由 123!@# 於 09-3-11 09:48 發表
咁就真係好似你老公所講, 避佢1輪先, 對佢冷淡d囉.

哈哈..我都用緊呢個方法,我媽咪照唔打俾我,照周圍唱我,我唔理佢,等佢收口先同佢聯絡返囉.

首頁

尾頁

跳至