自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

apbaby 發表於 18-2-8 16:03
回覆 apbaby 的帖子

找到某小學標書附表內容:

點解會冇跟車姨姨?請問校車停駛如何履行上述C項?

珍珠宮

mfqq 發表於 18-2-8 14:07
睇留言,只可以講,鄧好多 jm開心,原來好多人都係打風流工,又多假期,又可以隨時請假、遲返,老闆又善解 ...

我都覺
既然學校係開放
就應該有校車服務
無飯食都一樣有問題啦
開放就應該只係無人教書啫
老師都要睇學生架
不過應該投訴無門了
硬食
雙職家長真係要自己人先明個難處

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

指引不是話一定要提供校車及午膳,是話安排。安排不到都是可以的

別墅

回覆 teambuilder 的帖子

唔太清楚跟車姨姨點出糧,但相信唔係月薪,錢少唔肯開工/ 校巴公司唔想佢開工都得。

大家可能冇睇過之前講校巴服務嘅電視節目
而家校巴服務喺香港基本上係求過於供……

別墅

回覆 mohatman 的帖子

同埋今次根本係教育局都亂嚟……
有乜理由學校同家長幾乎係同步知停課?
嗰班離曬地嘅教局官員,應該要早少少知會學校 / 同學校溝通,咁先至可以做好停課準備。

停課唔係話停就停(除非地震、颱風就話即刻啫)
而且跟住又有年假,其實學校有好多嘢要處理,印好、整好曬,咁就可以停喇。

好似我女學校咁,放假後第一日有特別活動,但昨天通告都派唔切,今朝要班主任逐個家長打電話通知。有人可能話班主任唔駛教書得閒打電話,但呢個工作本身可以好快處理,仲乜要咁去消耗一個老師?

大宅

想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主

唔係下下都話投訴先解決到問題ga嘛~上黎問下大家意見都得ga!

侯爵府

畀面勳章

sharon_pig 發表於 18-2-7 16:05
校車收左錢 又無得退 真係應該繼續服務既

如果唔退錢校車應該開工。除非退錢。
Nice to meet you!

子爵府

teresayan07 發表於 18-2-7 16:04
咁校車又講唔通 wor... 校車費比左.. 如果唔係停課司機保姆本來係要返工... 點解唔可以照返? 少人咪少人 lo ...

又啱喎。。
比晒錢點解唔提供服務?

子爵府

apbaby 發表於 18-2-8 16:03
回覆 apbaby 的帖子

找到某小學標書附表內容:

點解會無跟車姨姨?好多平時都係帶住小朋友開工

珍珠宮

https://hk.finance.yahoo.com/new ... 8%AB-033552908.html

算吳算上左報?

大宅

校車唔開過份啲

大宅

回覆樓主:

其實睇番edb發出的memo, 局方唔係用「停課」字眼,而是用「提早放假」。會唔會因為咁而沒有飯餐同校車服務?因為「放假」真係唔會有呢d服務的。但老師所謂「假期」其實係包括要fulfil stand by duty的,所以老師係要如常開放學校on duty.

民房

回覆樓主:

第1,學校如常開放到本身放假嘅個一日,係應該嘅,呢點我贊成,唔係雙職家長真係搵唔到人湊,叫救命都無用。
第2,睇返教育局最新個個通告文件,最後致家長的信的樣本中,只寫到“盡量”維持正常服務,亦有留空白位俾學校因應自己本身情況去填寫(見附圖)
第3,校車車費,午膳費用,唔同學校會有唔同安排,但好肯定嘅係,尋日10點30宣布提早放新年假,即使有準備都被殺個措手不及,俾d時間校方反應,一宣布停課就打電話,點都只有官方式嘅回答啦。你都係睇吓校方會唔會同校車公司傾,安排退款啦!午膳供應商一般都會係下個月嘅餐單中退款,呢個我倒係唔擔心。
第4,提早放年假老師都好慘㗎,啱啱睇到單新聞 話啲老師除咗正常返工,課程進度仲要大受影響,唔安排好開課後嘅進度又咪係要俾人投訴。

點都好,記者會上局長先生講就天下無敵,但提早放年假,家長同學校都係受害者…唉……

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

大佬呀…咁都投訴?我有個朋友佢要返工…所以比個仔返學,佢自己都比定錢茶餐廳到左12點送飯去學校比佢個仔啦…佢仲多謝學校咁彈性處理比個仔返學校等佢可以快D做晒D假期功課

珍珠宮

回覆樓主:

咪係,非常時期投咪訴?

一人行多步啦

大宅

dbchu 發表於 18-2-7 16:12
到有校車有午饍,又會話冇上堂,好悶,又話冇功課,返去玩又話唔格離,交叉感染,乜都有人嘈,乜都投訴
...

講得岩,要挑實有得挑!好多人都唔講道理的!做家長既一定要預早諗定如有呢d突發性事件時既解決方案,唔係向突發時解決唔到就埋怨別人!

大宅

不怪獸 發表於 18-2-8 21:39
第1,學校如常開放到本身放假嘅個一日,係應該嘅,呢點我贊成,唔係雙職家長真係搵唔到人湊,叫救命都無用 ...

對!我都係做學校文職既!講真,噚日d家長仲快知過我地呀!我地當初接到家長電話查詢都仲以為係流料!直至上網睇新聞台先知係堅料咋.....
教育局完全冇提早向我地公佈!
之後影印房就打仗咁,嗱嗱聲影哂d假期作業,出通告,趕放學前派哂俾學生!
反而今日我地間學校又無學生有需要返黎托管喎⋯⋯

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

育兒性格勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主

我仔間學校照常有校車,有飯食(學校有飯堂)
但全校得1個P.6番學
我估,佢聽日都唔番多

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

Minor 發表於 18-2-8 22:33
大佬呀…咁都投訴?我有個朋友佢要返工…所以比個仔返學,佢自己都比定錢茶餐廳到左12點送飯去學校比佢個仔 ...

我朋友個仔間學校响山卡拉,周圍唔好話食肆,住宅都冇,基本上全校九成學生搭校車,如果佢間學校冇飯冇校車,等於迫人唔好返學

首頁

尾頁

跳至