家庭理財

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

tmacho 發表於 20-5-28 14:03
以期指為準,今明兩日收係22800(6月期指)之下就偏淡,收係之上仍然有機會上一上番23700(現貨)

政治市 ...
thanks
22753 都好接近下~
而家隻隻V彈緊 

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

tmacho 發表於 20-5-28 14:03
以期指為準,今明兩日收係22800(6月期指)之下就偏淡,收係之上仍然有機會上一上番23700(現貨)

政治市 ...
尋日收22898, 今日就收22769
咁即係點? 一日響22800上面少少, 一日響下面少少

好得淡多?

大宅

starbucks2016 發表於 20-5-27 14:02
謝分享!

388 我都一路睇住,但一路升,而家要等返落去乜位先入好呢?

25x

複式洋房

樓主,真心請教⋯以現時香港情況,唔肯定將來聯繫匯率會唔會脫鈎,得幾十萬現金⋯要點步署? 買港股仲有冇前景? 定係換定外幣(美金係咁印銀紙都唔係太可靠咁),先謝謝!

大宅

樓主,請教941 中移動 同1 号長和,作中長線,值得入嗎?

複式洋房

回覆樓主:

樓主,請教700 現價都唔平咩位入好

持有2388, 但24.8位入,亦有11,好唔好換埋做2388?
6 仔又點睇?
謝謝!

男爵府

近日比較忙, 簡單講重點:

1. 今日港股大升,因市場預期特朗普上星期5會出辣招回應香港問題,但最後只係講左D好空泛既野,冇實質既野會做,對市場黎講係好消息

2.呢幾日都見有國家隊進場 ,買內銀中資股,連港股都維穩埋

3.相信過多2-3年,中資會同外資係香港睇齊,甚至超越外資,長遠計,未來都係中資主導

4.香港仲有冇投資價值,香港從來都係有波幅冇升跌幅,就算中資接手,從投資股票角度,應該變化唔大,而樓價同生活質素就另計

5.今日一升係咪已經跌完見左底? 上星期四提及好大機會會夾一夾上23700之上,簡單原因太多散戶睇淡,市場個個預特朗普強力回應香港問題,既然個個都預期左,到時一落空自然會大夾,今日就係咁既情況

6.長線未跌完,港股日升日跌已成常態,除非你係短炒,否則長線既話就做下功課睇下呢段時間邊D股係強勢,到時機會黎就入果D

最後前日睇新聞透視,其中某大學教授提出一個論點都好重要,國安法細節都係好空泛,中央強調只係針對某部分人,但其實現行法例對於社會運動已經足夠

再深一層,當中列明恐怖主義,癲覆國家等等都係好空泛,唔單至聲稱話針對某部份人,其實日常生活好多作家或者評論或者我地個人都會以諷刺或幽默手法去描述果樣野,咁樣隨時都可以以言入罪,正如好多野都唔可以係內地網絡講,一講即刻就被...
就連簡單新聞自由如實報導既機會可能都冇,一切都要撐政府

所以國家安深層次並唔係單單所謂針對某示威者行為及活動,延伸既係香港人最熱愛既自由,呢點係內地人唔會明白,因為從來都沒有,又如何會明白
呢個世界唔知幾時開始變得愈黎愈複雜,
公平呢兩個字已經漸漸唔再存在

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多
是我們變了,還是世界變了..

公爵府

揸港元有危險嗎 ? 怕脱勾 !

男爵府

littlehoneymum 發表於 20-6-1 19:33
揸港元有危險嗎 ? 怕脱勾 !

脫勾機會較微,當然安全計係將草錢果部分轉做外幣

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

tmacho 發表於 20-6-1 16:55
近日比較忙, 簡單講重點:

1. 今日港股大升,因市場預期特朗普上星期5會出辣招回應香港問題,但最後只係講 ...

而短線應該仲有力再上多浸

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

大宅

Thanks for the update

公爵府

tmacho 發表於 20-6-1 23:44
脫勾機會較微,當然安全計係將草錢果部分轉做外幣
多謝你, 使唔使申請離岸户口 ?

男爵府

bidbid20052005 發表於 20-5-30 11:32
樓主,請教941 中移動 同1 号長和,作中長線,值得入嗎?

941同1 走勢類似 都你一級低過一級

1號已經低過海嘯價,歐洲黎緊都冇計行,長和股價雖然好殘,但創緊歷史新低,如果現價入簡單d穿上次低位就止蝕

若跌穿低位其後再升穿番就入番

941如果去番50樓下都吸引

其實呢兩隻買入都真係長擺,增長就預冇乜

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

littlehoneymum 發表於 20-6-2 10:22
多謝你, 使唔使申請離岸户口 ?

有時間申請定都冇壞 ,不過唔急既

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

小熊書 發表於 20-5-30 15:46
樓主,請教700 現價都唔平咩位入好

持有2388, 但24.8位入,亦有11,好唔好換埋做2388?

2388/11 兩隻走勢差不多一樣,講基本面,2388始終後面背景勁d

700 400蚊樓上都唔太吸引,有幾個位可留意395/385/370

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

大宅

tmacho 發表於 20-6-2 11:40
941同1 走勢類似 都你一級低過一級

1號已經低過海嘯價,歐洲黎緊都冇計行,長和股價雖然好殘,但創緊歷史 ...

唔該哂樓主嘅回覆

複式洋房

tmacho 發表於 20-6-2 11:50
2388/11 兩隻走勢差不多一樣,講基本面,2388始終後面背景勁d

700 400蚊樓上都唔太吸引,有幾個位可留意3 ...

多謝樓主回覆!

公爵府

tmacho 發表於 20-6-2 11:41
有時間申請定都冇壞 ,不過唔急既
多謝你, 好似離岸戶口冇乜利息 !

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

多謝更新

留意緊7500, 如果恆指上到24500~24700, 7500落到$7.11~$7.21, 值搏是否高

翡翠宮

睇上幾多到?
會唔會上返去2萬4先落返去2萬1-2萬2

首頁

尾頁

跳至