母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

餵人奶已6個星期了...
但早兩個星期右邊胸便患了兩次乳腺炎...
食了兩個星期抗生素...

第一次患乳腺炎是見完個母乳顧問後...
我的囡囡唔鍾意食右邊...
懷疑是因為有d乳腺唔通...
所以約了個母乳顧問,希望佢可以幫到我...
那天母乳顧問用針幫我刺穿了乳頭上的一點白點,之後好努力幫我揸奶...
揸完右邊再揸左邊...
之後再俾阿囡埋身啜...
啜完大半個鐘才俾阿囡食之前揸出來的奶...
唔知是不是因為刺激得多/乳腺通了...
下一餐果然上奶好多...
但阿囡唔知是不是上一餐食得太飽,今餐食幾下便瞓了..
不知是否供過於求...
再之後的一餐便發現右邊腫起一塊...
阿囡食時我好努力推,希望可以鬆返...
點知不但無改善,仲更加腫...
立即call個consultant,佢叫我凍敷和食佢俾我的止痛藥...
可惜完全無幫助,第二天一早便去看婦科醫生!
她懷疑我係乳腺炎所以要我食抗生素並且唔好食個consultant給我的止痛藥因為太強了!!怕對阿囡有影響!
食了醫生開的抗生素後,腫和硬的地方已消散了!
但當食完最後一粒抗生素後的那個晚上...
右邊乳房的另一個位置又再有硬塊...
我都唔明點解會咁..明明上一餐阿囡已經好乖幫我食清右邊了...點解又再有硬塊...
於是又再去看醫生,醫生話今次仲worse過上次...
要再食抗生素...
像上一次一樣,食了抗生素後硬塊又消失了!!

我都唔明點解會有乳腺炎...
第一次我就懷疑是因為有細菌從刺穿白點的那個傷口入侵...
第二次真係唔明...

我想知我可以做什麼去防止再患乳腺炎?

我現在只好向清潔入手...
阿囡食完,我就擠多幾下奶,之後用濕紙巾去清潔乳頭,之後再揸羊脂膏...
之前我只擠幾下奶再用d奶揸乳頭,現在怕d奶有菌,所以唔敢了,但其實健康院的姑娘和醫生都是教用人奶的,但我的醫生們卻唔建議!!
都唔知follow邊個好?

男爵府

飲多啲水, 最重要係餵密啲.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

the more u feed/ pump, the more milk your body produce...

you can try lecithin, following link fyi, hope it helps. good luck!

http://www.mamaherb.com/Treatments/View.aspx?id=3870

原帖由 Mirth 於 09-3-11 20:05 發表
餵人奶已6個星期了...
但早兩個星期右邊胸便患了兩次乳腺炎...
食了兩個星期抗生素...

第一次患乳腺炎是見完個母乳顧問後...
我的囡囡唔鍾意食右邊...
懷疑是因為有d乳腺唔通...
所以約了個母乳顧問,希望佢可以幫到 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊