婆媳關係

跳至

首頁
45678...12

尾頁

男爵府

anna_ls 發表於 18-3-6 13:55
多謝部分jm既鼓勵同意見,我最後都是決定同小朋友係港島住,但係我有幾點想講。

揀港島,除咗因為校網好, ...

如果都決定左港島區,咁咪其他野就囉
睇得出你有幾個考慮
-住港島
-bb住大d空間
-同bb住
-有工人
-自己教bb

咁就得一樣,其他就要犧牲下
自己排邊樣最緊要啦
點解咁多人都針住你住港島個pt,係因為港島=好學校真係不敢苟同
同埋只要搬新界就可以平衡你其他要求
但如果你將住港島考慮都比哂priority
咁就其他野犧牲下啦

大宅

又唔覺好多名校向港島東

好學校通常向港島西 咁樓主首先要叫6299搬去港島西先

而且名校好多都轉哂直資 除非樓主兩夫婦是做生意 如果唔係想像唔到點可以住公屋又讀名校

你話唔入名校係要入校風好嘅學校 相信呢類學校新界一定比港島多

大宅

回覆樓主

人各有志嘅。

可能樓主不久嘅將來會排到港島區公屋,小朋友入到港島區名校,樓主自己又教得好小朋友又生性哩!

每個人都有唔同嘅方向嘅。

子爵府

anna_ls 發表於 18-3-6 13:55
多謝部分jm既鼓勵同意見,我最後都是決定同小朋友係港島住,但係我有幾點想講。

揀港島,除咗因為校網好, ...

我想講,依家港島區學校有起碼三份一嘅同學係單非。

別墅

bbbbb001 發表於 18-3-6 14:36
如果都決定左港島區,咁咪其他野就囉
睇得出你有幾個考慮
-住港島

我由一開po就話考慮空間大小同父母親身教二揀一,中間可能講得唔清楚,但係我都講咗已決定港島,亦講咗唔好意思,但仍有不少人只執著於討論港島是否一定好,令人無言。

別墅

馬爾太 發表於 18-3-6 15:16
我想講,依家港島區學校有起碼三份一嘅同學係單非。

拿,要比較最好就拎埋新界區既數據出嚟比。老實講,香港邊度無大陸人,名校又好其他都好,我由頭到尾都係講緊多與小既問題,冇話一刀切

大宅

回覆 ARabbit 的帖子

不能同意更多!如果原因係咩打拚事業。。。仲點會旨意去排公屋
公屋都係得1房,都係放吾到工人架啦
6299肯比你放個仔同工人係度幫你湊,已經好吾話得

又要港島,又要有空間比阿仔,又要所謂學校校風好,但事業又未有基礎(公屋入息上限吾高老實說),除非你99同你掉轉住啦,吾係邊可能
同埋排公屋,你太天真了,港島邊有得你咁快有,大把人等緊啦,冇10年8年你吾好諗了,阿B都上中學,你都係PLAN定其他方向吾好旨意間公屋了

咩叫將軍澳係你次選冇咩好學校,將軍澳既屋同學校都大把人要呀依家,樓主都係做好D自己既research去實際咁(吾好諗得太完美地覺得搬去港島=好學校同小朋友一定會變好學生好孩子),子女既性格係好被身邊既人影響,6299做既野你未必順眼,但佢地未必教得比你差,始終佢地都係有人生經驗

總括,如果想親子時間多D,環境差D都要搬近,如果住好D環境,未跟反依家一樣無防,吾好好似因為咩學校,咩驚細路介意,點都好講到尾做左阿媽阿爸係要HEY牲好多野,可能係所有時間,或者生活質素,我有朋友環境係OK買左樓住何文田,但99湊係粉嶺,幾夜放工都會去睇個女先返屋企,係好累,但如果住既問題冇辦法(搬左有好多其他問題),但又想有好既親子關係,唯有自己努力D,累D都去99度湊B。
我自己都係,靠自己上左車初時同6299吾同區,但99湊B,但為左多時間自己睇返,HEY牲自己鐘意買左間屋,自己中意既區,之後賣左自己間屋去買返99隔離,放工累爆都盡量自己湊返。

利申,我係住港島,細個都係住同讀港島學校,但我明白每區都有佢既好學校,港島都吾一定係好。我老公天水圍大,但佢會考A LEVEL都好過我好多,區區都有精英

別墅

cc_forever 發表於 18-3-6 15:39
回覆 ARabbit 的帖子

不能同意更多!如果原因係咩打拚事業。。。仲點會旨意去排公屋

我再講詳細啲,打拼事業個個係我,我老公係求穩定,依家25都未到,你覺得我地已經可以每人月入20k?得,警察囉,但我係做設計既,你話需唔需要拼搏?

至於教既責任,我諗我做到我都想盡做,我唔想第日佢地教唔掂怪返我,最憎呢樣

仲有,我係話將軍澳冇名校但邊啲好邊啲唔好我好清楚,因為我係個度大,唔該唔好再斷章取義,好x燥!

子爵府

回覆樓主:

諗得太完美,中伏機會好高。
既然聽唔入耳,我哋食花生吧啦。有冇姊妹要呀?

不過有樣嘢,排港島公屋真係有排,仲要分分鐘排排吓過額。就算排到,個女都十幾歲囉。

利申:住港島,係港島做補習老師,兩個女係港島讀書。我唔洗玻璃心你架

別墅

馬爾太 發表於 18-3-6 17:07
諗得太完美,中伏機會好高。
既然聽唔入耳,我哋食花生吧啦。有冇姊妹要呀?

既然你都係港島讀書同做野,證明你都覺得呢區好先揀啦,都唔明做咩係咁叫人轉第二區,係咪都伏既近爺嫲唔會仲好?仲有我朋友做個間可以伏得去邊,老實講,我都唔係淨係旨意間公屋架

子爵府

anna_ls 發表於 18-3-6 17:14

既然你都係港島讀書同做野,證明你都覺得呢區好先揀啦,都唔 ...

我係由細到大都住港島架!個個都好似你咁以為港島有金執咩!我買餸仲意過旺角,放假shopping都去荃灣深水埗多。港島嘅消費太高啦。

子爵府

既然你都係港島讀書同做野,證明你都覺得呢區好先揀啦,都唔 ...

你有能力住近,冇人會話你囉。等公屋?等得4年都過額啦!

子爵府

你朋友做嗰間?包入架?定走後門?

大宅

anna_ls 發表於 18-3-6 16:08

我再講詳細啲,打拼事業個個係我,我老公係求穩定,依家25都 ...
https://www.housingauthority.gov.hk/tc/flat-application/income-and-asset-limits/index.html
3人公屋入息係$22,390, 如果打拼左叫20K一人,已經吾洗旨意公屋....我意思係, 你地人工要KEEP住11K一人,先可以申請公屋,所以打拼同公屋,吾係太可以并存

"我係話將軍澳冇名校但邊啲好邊啲唔好我好清楚"=>我都係以港島大既身份話你知香港島都大把MAMA地既學校,好既學校往往要好DOR資源($)去讀(直資), 又或者同好DOR資源(時間同$)去BUILD個PROFILE先入到去.....吾係話你做吾到...但如果人工未到20K一人,又要租港島屋 (15K起跳), 食飯交通當你2人5K, 加埋都20K, 仲有呢個閒錢去栽培?....如果有,即係又過左 公屋入息上限 (22K)了

如果99屋企有位又想見小朋友DOR D,你搬近但係99度湊應該會好D啦,放工後未去佢度對到小朋友訓覺, 又或者接返去你屋企睇到訓著,第早再拎返返去LOR, 咁下午就可以有空間, 係會辛苦D, 但想比最好既野 小朋友, 就係要HEY牲

每個人都係想比最好既野自己小朋友,但做人都係要睇送食飯

別墅

馬爾太 發表於 18-3-6 17:21
你朋友做嗰間?包入架?定走後門?

唔包入唔報得架?朋友做個間證明俾你地更了解我心水學校知我要咩,唔係一人一句其他區好好就要人聽你講,話人走後門都要證據啦,講下笑好啦

仲有,你講消費高,其實佢依家港島住,差唔多架咋

子爵府

anna_ls 發表於 18-3-6 17:26
唔包入唔報得架?朋友做個間證明俾你地更了解我心水學校知我要咩,唔係一人一句其他區好好就要人聽你講, ...

差唔多??唔知米貴!

子爵府

cc_forever 發表於 18-3-6 17:24
https://www.housingauthority.gov.hk/tc/flat-application/income-and-asset-limits/index.html
3人公屋入 ...

我有學生 in小一時係識西班牙文同法文

大宅

我都係港島讀書同做野,吾等如"證明你都覺得呢區好先揀" ,呢D就真係斷章取義返工吾係自己可以選區, 係選工作
讀書係阿媽選, 因為住係港島, 上一代吾係因為有咩好先揀住港島,好DOR時只係因為本身上上一代係住港島

如果覺得港島咁好, 真係太天真, 有D大鄉里出城市既感覺

別墅

馬爾太 發表於 18-3-6 17:31
差唔多??唔知米貴!

講緊佢依家都住港島咁我搬咗去有咩分別,佢食既用既咪又係咁貴

別墅

cc_forever 發表於 18-3-6 17:33
我都係港島讀書同做野,吾等如"證明你都覺得呢區好先揀" ,呢D就真係斷章取義返工吾係自己可以選區, 係選工作 ...

其實我老公都係港島大,唔知你地,但係我老公會同我一齊決定搬返去就係咁解大家要既野唔同,人地鐘意近大自然咪搬遠啲,我鍾意方便就搬近啲,各取所需啫

首頁
45678...12

尾頁

跳至