想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

今日入院引產,8週胎兒停止生長,沒了心跳!由驗到Bingo ,一直戰戰兢競,擔心會不會宮外孕,後來擔心有沒有心跳,之後又擔心流啡有影響,擔心週數跟得上嗎,到後來一切都完了內心明白是胎兒發育不良,而停止生長,但畢竟需要時間接受!

難受是由Bingo到流產,不能讓人知道,只有老公知道,當中情緒只能跟老公分享!適逢身邊有同事及朋友懷孕,每日分享喜悅,萬千寵愛,大家每日返工都討論要煲咩湯,要送咩禮物,自己得強顏歡笑送上祝福,上司更要求你多返夜更,分擔工作,令懷孕的同事多些時間休息!
我也懷孕,只是我保不住了,我也想得到休息,也想情緒可以舒緩,但只有眼淚在心裡流
這裡有很多同路人,大家可能有更難過嘅經歷,希望大家都盡力捱過去,守得雲開見月明!

大宅

MAMAHANA 發表於 18-2-26 08:20
8週發生胎兒停止生長,沒了心跳!由驗到Bingo ,一直戰戰兢競,擔心會不會宮外孕,後來擔心有沒有心跳,之 ...

不要灰心,放鬆養好心情及身體,再出發,加油!

別墅

yen0422 發表於 18-2-26 09:01
不要灰心,放鬆養好心情及身體,再出發,加油!

多謝你!今曰入院進行引產,盡快捱過呢段日子!養好身子,重新出發!

大宅

加油 !
bb會黎到我地身邊!
我都等緊果一日嘅到來!

大宅

回覆樓主:

好明白你感受!由其是朋友勁開心咁分享自己老婆有咗3個月鄧佢哋開心,同時又諗點解人哋輕輕鬆鬆就有咗,生咗,自己嗰個就咁樣。。。前排過年,又成日俾人問打算幾時要bb,快啲生bb啦。。。唔通啱啱小產完又要同你講咩

大宅

今日入院引產,8週胎兒停止生長,沒了心跳!由驗到Bingo ,一直戰戰兢競,擔心會不會宮外孕,後來擔心有沒 ...

唔好唔開心,你還要坐小月養好身子呢
我以前都試過呀,之後3個月左右有左bb, 現在bb就快10個月大
傷心只會傷身,出院後,休息多點,瞓覺好過憂傷。:mother:

別墅

maumauchai 發表於 18-2-26 09:43
唔好唔開心,你還要坐小月養好身子呢
我以前都試過呀,之後3個月左右有左bb, 現在bb就快10個月大
傷心只會 ...

請問你點樣坐小月?可以分享一下嗎?

大宅

今日入院引產,8週胎兒停止生長,沒了心跳!由驗到Bingo ,一直戰戰兢競,擔心會不會宮外孕,後來擔心有沒 ...

我上年4月都係8週停左心跳,做左刮宮. 開頭真係好傷心,咩都提唔起勁去做, 仲有唔想同人講自己小產左. 後來我同d比較close既朋友講番,先知原來好多人都小産過,只不過佢地冇同人講,同埋之後佢地都再嘗試懷孕,成功生左好健康既bb. 我同佢地講左出黎加聽完佢地既經歷,突然間覺得自己放開唒甘,再冇甘唔開心.

我明白你依家心情,不過嘗試放開自己,同你最close既朋友傾訴下,千企唔好屈住.

之後我再試左半年,依家已經24週喇. 加油呀!!

大宅

回覆樓主:

我都係9週無心跳,快1年多了,我仍等緊天使再來。我都傷心過,無奈過,痛心過,但生活仍要過,唯有照常生活

男爵府

我明ga,要開口同上司講你小產,之後要放假休息,至少係屋企抖一星期養好身體,BB會返黎搵你

複式洋房

回覆樓主

我都係8週小產了,有幾個身邊朋友都順利懷孕中。我好明心你中感受。
休息好,再努力,相信BB會再來的。

大宅

ibe 發表於 18-2-26 12:59
我都係9週無心跳,快1年多了,我仍等緊天使再來。我都傷心過,無奈過,痛心過,但生活仍要過,唯有照常生活 ...
我都係, 大家一齊加油!!! 傷心過後, 快D振作起來.....

大宅

好明白那種痛,盡量休息多啲,路始終要行。

別墅

回覆樓主

我之前都小產過兩次,但係而家我BB已經快一歲了,要記住好好調理身體,好好調節心情,要保持心境開朗,相信BB一定會返嚟搵返我們的

複式洋房

我都剛在初七入院做了吸宮,當時九週,我好明白你心情,仲要正值過年,我無去到拜年!

本身同我最要好嘅朋友一齊有左,大家只差個拎月,好開心,點知最後一場歡喜一場空!

心情跌到落谷底!好彩有老公、有屋企人支持,明白BB唔健康選擇離開,係自然定律,無人可以控制到!

而家放緊病假,喺屋企諗起會唔開心會喊,我無避忌同左朋友講,發現身邊真係好多人都有咁嘅經歷,我仲同我老闆講埋,佢好體諒,叫我好好休息,唔好掛心公司D野!雖然大家覺得哩D野唔好同人講,但我講左覺得心情輕鬆左D!

我地要努力,好好調理身子,重新出發!休息好養好身體我相信BB好快會返黎!你有咩唔開心隨時上黎搵大家傾下計啦!

大宅

回覆樓主

我都經歷過兩次分別5w同8w,不過我兩次作小產時都有去診所拎假紙保胎,所以公司同事都知道我要休息,其實我覺得大肚就算未夠三個月都唔需要隱瞞,有身邊人體諒反而對孕婦同個胎更加好
你而家坐好小月,調理下身體再出發,小產後三個月係黃金期,好容易易bingo的,我兩次都係三個月內再中

別墅

回覆樓主:

希望你都要振作,好好養好身體,好快就會再有BB!

複式洋房

回覆樓主

我剛剛都做了吸宮,已經是第二次流產了。今次8週,胎無心。今次距離上次小產已有2年,上次流產後, 斷斷續續睇中醫, 都覺得無咩大改變。 今次計劃再有, 已經無同周圍的人講, 休息多d,都無用。知道胎係空心後,簡直覺得剛點解朋友輕鬆的,而且又產前抑鬱都成功有,自己做足好準備都唔得,仲要強顏歡笑。好痛苦呀

別墅

bearbearlo 發表於 18-3-2 10:13
我剛剛都做了吸宮,已經是第二次流產了。今次8週,胎無心。今次距離上次小產已有2年,上次流產後, 斷斷續 ...

你經歷第二次一定更難受希望你都可重新振作!順順利利嘅人係唔會有共鳴,仲經常提住自己大緊肚幾威咁,每一句說話都好刺耳

別墅

tse_mandy 發表於 18-2-28 01:04
我都同你差不多情況,13週時因BB有問題要引產,放左半個月假坐小月,返到公司同事都有左,令我情緒更低落, ...

你會再努力試嗎?

首頁

尾頁

跳至