義工

自由講場 今日: 805|主題: 977398

跳至
樓主: 譚仔小情人
是否坐月一定要食豬腳薑  

水晶宮

國民生產總值:71231

鬼婆無坐月。大部份九十幾。一百幾歲
玩具萬歲!

公爵府

國民生產總值:26645

我平時都唔鍾意食,但坐月時中醫一定要我食(本身我極寒底)。初初諗住好過食中藥啦,但後來係愛上o左呢煲o野。唔係因為好食,係方便。我陪月同我洗落米o係飯煲 keep warm,每次我要食就’不’ d 薑醋落煲仔返熱做送。埋身餵完好餓好餓,我次次餵完都要食 d 飯,半夜三更有送都費事整。薑醋一滾就食得。我覺得我個月坐得幾好,生完身體好過以前

伯爵府

國民生產總值:15645

畀面勳章

回覆樓主

唔係個個產婦都適合食,我就唔得,坐月連大補都無,因為唔受得

伯爵府

國民生產總值:15385

2018勳章

譚仔小情人 發表於 18-2-27 08:50
因為我平時很怕食薑。
試過一次在酒樓叫左一碟。味道很苦澀同辣
加上自己唔識煮...
其實坐月食薑係幫忙媽媽祛風...驅風又係薑最見效喎. 會唔會坐月口味唔同咗? 或者你試下食一舊...

珍珠宮

國民生產總值:31860

2018勳章 BB防敏心得分享勳章

可能你未試過煮得好食既,哈哈哈

大宅

國民生產總值:4855

del.

公爵府

國民生產總值:26257

因為我平時很怕食薑。
加上自己唔識煮...
我見到就驚,生完兩次都冇食,唔覺有問題。飲食均衡就得。我都只係食正常嘢。醫生話餵母乳就keep住食孕婦維他命當買個保險。

子爵府

國民生產總值:12965

回覆樓主:

口味嘅嘢好難勉強。
不過我生完好多年啦,依家耐唔耐都買嚟食。我覺得唔係間間都好食,特別係酒樓果d。我覺得樓主可以畀多次機會佢,試下第二間。坐月食,又係方便同價錢較平民化d.

大宅

國民生產總值:4016

回覆樓主

我坐月媽咪有整比我食,我只食蛋

琥珀宮

國民生產總值:150189

因為我平時很怕食薑。
加上自己唔識煮...

坐月一定要食豬腳薑 : 不。其它可代替。不食豬腳薑, ----
坐月子該怎么吃?。吃對方法才能坐對月子!
科学合理的月子餐食谱,让新妈妈满血复活!http://www.mama.cn/z/246/在坐月子的期間,吃進補東西,如魚湯、花生豬腳、杜仲養腰湯等但除了這些進補的東西之外,儘量少量多餐,並以清淡食物為主,如麻油雞一定要去油,這樣產後才能恢復好身材。
坐月子期間,要吃得營養但不是無節制的大吃大喝,因為較易發胖,產後就無法恢復身材。 要臥床休息,除了吃飯、上廁所外,其餘時間儘量躺在床上。
儘量避免吹風受寒,要穿長袖、長褲來擋風,尤其是冬天,可穿戴圍巾和手套。 坐月子期間儘量避免不抱小孩,以防止產後腰酸背痛及手腳酸麻的現象發生。

https://tw.appledaily.com/forum/daily/20030613/20105701建議坐月子期間可多吃薏仁,因為薏仁有利尿功能,可以排出多餘的水份,改善肥胖體質。如果要吃麻油雞,最好在煮時,能加高麗菜,因為高麗菜有膳食纖維,能減少油脂的吸收,且能防止便秘。其實在坐月子期間,最好能先詢問營養師,你該吃什麼食物進補,不要隨意吃坊間調配的坐月子食譜,因為個人的體質不同,並不是每個人都適合。我建議
https://kknews.cc/zh-hk/baby/qygg3mo.html

在家這樣坐月子,我瘦了八斤還成了大奶牛- 每日頭條
https://kknews.cc › 親子

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

水晶宮

國民生產總值:66630

2018勳章 狗年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我無食薑 無飲醋 只食咗蛋+兩件豬手

侯爵府

國民生產總值:22640

2018復活節勳章

回覆樓主:

我平時好鍾意食豬腳薑,但唔知點解坐月時完全唔想掂,根本上坐月時同無坐月係無分別

男爵府

國民生產總值:9186

好媽媽勳章

我生三胎完全無食,應該話甚麼補品都無食

仔都十幾歲了,託賴正常人一個

(本身火人底)

男爵府

國民生產總值:5863

2018勳章

pamelaywy 發表於 18-2-27 13:32
我生三胎完全無食,應該話甚麼補品都無食

仔都十幾歲了,託賴正常人一個
Me too, 本身我個人都燥熱,食完仲衰,中醫都話我唔駛食

子爵府

國民生產總值:14219

Poo得好勳章 2018勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主

唔一定要食

Btw 煲得靚嘅薑醋d薑係唔會辣架!

男爵府

國民生產總值:5147

我生兩次都無食。不過亞媽有煎蛋比我做早餐。

複式洋房

國民生產總值:208

竇漪房 發表於 18-2-27 13:57
唔一定要食

Btw 煲得靚嘅薑醋d薑係唔會辣架!

應該如何處理

翡翠宮

國民生產總值:99646

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

又冇話一定嘅

男爵府

國民生產總值:7880

2018復活節勳章 狗年勳章

Angelice-BeBe 發表於 18-2-27 08:54
我生兩胎都無食...

本身唔中意食...

侯爵府

國民生產總值:23559

2018勳章 熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主

我冇食過薑醋,一啖都冇食過,呢樣係我最痛恨既食物之一,聞到都唔開胃

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.