時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

DoReMi媽媽 發表於 18-3-8 19:10
李卓人第一個去抄佢家

成功爭取開放李家大宅

芝麻街    發表於 18-3-8 21:31
DoReMi媽媽    發表於 18-3-8 20:48

公爵府

森永牛乳 發表於 18-3-8 14:29

唔計政底每年所資助的象徵式租金,論使用率、對公共眾開放情度及所佔既超廣大範圍。
高球埸真係值得考慮興建公屋、居屋。比起填海真係填幾多填幾耐先夠一個高球場咁大。

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

公爵府

mln 發表於 18-3-8 15:09
為何高球場唔拆得? 好多高官唔够膽打佢主意嘅?

根本好多人都讃成從新規劃高球埸用地
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20180121/57735952

https://www.hk01.com/01%E8%A7%80%E9%BB%9E/146831/-%E5%9C%9F%E5%9C%B0%E4%BE%9B%E6%87%89-%E8%A7%80%E9%BB%9E-%E7%B2%89%E5%B6%BA%E9%AB%98%E7%90%83%E5%A0%B4%E6%94%B9%E5%BB%BA%E5%85%AC%E5%B1%8B-%E4%B8%8D%E5%AE%B9%E5%80%9F%E6%9A%AB%E7%B7%A9%E7%BA%8C%E7%B4%84%E8%BF%B4%E9%81%BF%E5%95%8F%E9%A1%8C

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

公爵府

choco_soup 發表於 18-3-8 15:14
屯門已經超級多人啦,仲塞d 人入黎,唔通要塞夠14億人先肯停手

真係唔知佢哋用咩數據支持呢個提議?

子爵府

回覆樓主:

個高球場係政府架,大眾可以用平價去打球⋯ 唔同出面私人球場。拆都拆私人果d 先 定係講唔係屯門果個?

公爵府

jonwu 發表於 18-3-8 15:20
其實高球場唔係話唔拆得,事實上政府都已經拿咗規劃文件(包括發展高球場)出嚟諮詢公眾,危險嘅係香港嗰種 ...

事實上,如果以使用率同公眾參與情度黎同馬場比,高球場真係輸幾街。
最離譜係由政府到用低廉的租金換取高昂的入會費同年費,唔知點解政府好似聽極都聽唔入耳。

最好笑就係呢邊北角就連一個少少嘅藍球場都收黎起公營房屋嗰邊粉嶺就繼續冇事發生。唔知呢啲先叫做「憎人富貴厭人窮」定係「蝦窮人冇反抗能力」?

伯爵府

moto1357 發表於 18-3-8 15:28
好提議

反思 :當一個私人機構連炒人既權力都無,我就諗香港仲係唔係行緊資本主義?定係越嚟越走 ...

可能啲人想香港早過中國實現共產主義,打死趕走啲富人,大家共慘

公爵府

森永牛乳 發表於 18-3-8 15:30
再者先用哥爾夫球埸地平
定填海工程平大家心中有数

我估佢哋唔知道填海每呎所需費用。

大宅

牛子 發表於 18-3-8 16:43
笑死, 平民ge玩樂地方係公園同商場, 有錢人鍾意打golf, 咁唔同就因為人地富有, 連娛樂的資格都唔俾有?

借 ...

講得好好

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

moto1357 發表於 18-3-8 19:25
可能投泛民票既選民真心想行共產呢
似啦,咁仇富

公爵府

回覆樓主:

【本報訊】土地供應專責小組星期二(6日)開會,終於討論極具爭議的私人遊樂場地契約用地選項,當中包括佔地多達一百七十公頃的粉嶺高爾夫球場。據了解,規劃署提出兩個發展方案,一是收回整個高球場,足以興建萬多個單位,另一方案是收回部分球場,興建約五千個單位。有委員坦言:「收回部分高球場的方案比較可行,既可以滿足迫切的房屋需求,又繼續有得打高爾夫球。」

千呼萬喚始出來,規劃署完成發展新界北部地區初步可行性研究,當中包括探討粉嶺高爾夫球場的發展潛力,提交土地供應專責小組第九次會議討論。粉嶺高球場由粉錦公路一分為二,一邊大一邊細,規劃署指出,收回細部分的高球場,足以興建約五千個單位,而收回整個高球場,則可以興建萬多個單位。

2020年完契 收地不用賠

規劃署續稱,由於粉嶺高球場的地契於二○二○年到期,政府收地也不用賠償,可以解決短中期房屋供應問題。事實上,地契亦列明,只要十二個月前通知,政府隨時都可以公眾利益為由收地,而不用補償。有委員表示:「粉嶺高球場其實共有三個十八洞的高球場,收回細部分亦只涉其中一個場,還有兩個場可以繼續打波,此舉已經平衡了社會各方面需要,最終如何取捨則視乎公眾討論。」

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20180204/mobile/odn-20180204-0204_00176_034.html

寶石宮

2023年兔年勳章

WWT1234 發表於 18-3-8 20:18

事實上,如果以使用率同公眾參與情度黎同馬場比,高球場真係 ...

北角電照街幅地起得單幢 杯水車薪

公爵府

回覆樓主:

填海一啲都唔平,上年估價每填一公頃成本要成差不多九千萬元。

而政府赤計劃向高球場作出回收嘅硏究。
https://www.hk01.com/港聞/157192/粉嶺高球場發展兩圖則曝光-倘全面收回-南-西部拓展旅遊消閒

公爵府

小金名 發表於 18-3-8 20:05
個高球場係政府架,大眾可以用平價去打球⋯ 唔同出面私人球場。拆都拆私人果d 先 定係講唔係屯門果 ...

如果公衆使用率高,垃圾桶局長就唔洗俾人圍插啦
事實上, 論公衆使用率高球場真係遠遠低於馬會。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

你睇下北區三日唔埋兩日就大塞車,仲起樓真係連車都唔洗坐,日日咁塞法,上水去粉嶺都可以塞2個鐘! 交通網絡又冇改善,更多人黎住,負荷到咩?!

水晶宮

回覆樓主

香港空置學校政府物業都有幾拾個,由得佢空置,點解唔用來起公屋,真係唔信官相勾結都唔得

公爵府

Poyau 發表於 18-3-8 21:33
北角電照街幅地起得單幢 杯水車薪

有時呢度真係好好笑,
所謂仇「富」,嗰啲有錢人地方就到依家仲係untouchable!
但係厭人「窮」呢,就小小一個藍球場都收埋起樓。

公爵府

anpanmenbaby 發表於 18-3-8 21:50
你睇下北區三日唔埋兩日就大塞車,仲起樓真係連車都唔洗坐,日日咁塞法,上水去粉嶺都可以塞2個鐘! 交通網 ...

無論填海起樓、郊野公園起屋甚至高球場起樓。
基建配套設施不可少。

禁止訪問

公爵府

brindlewin 發表於 18-3-8 18:35
反思前先搞清楚間公司背景,也要多了解勞工法例,更要搞清楚資本主意唔等於老闆話曬事。好好溫下書。
...

邊關私人定公家公司嘅事。
政府真係要收番高球場只需十二個月通知同無需支付任何賠償。

首頁

尾頁

跳至