2017年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好!想請問大家4個月多,有咩副食食物可以俾寶寶嘗試下?
食完又應開幾多安奶,補充呢?
謝謝(emoji)

回覆 米米王 的帖子

Hello 米米王,一般建議BB 6個月先開始食固體,不過每個BB 進度都有唔同,媽媽留意BB有冇以下表現,身體: 可以靠住椅背坐,能夠抬起頭。進食表現: 食完奶後仍然表現肚餓/未滿足,表示對食物有興趣,見到匙羹會開口想食。口肌發展: 將匙羹放入BB口後,會自己吞嚥匙羹上嘅食物。如果BB有以上3方面表現,都代表可以早D 引進固體啦。BB飲奶胃口好唔好?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-13 17:10
回覆 米米王 的帖子

Hello 米米王,一般建議BB 6個月先開始食固體,不過每個BB 進度都有唔同,媽媽留意BB ...

就係唔飲奶,想食其他食物!
米米王 發表於 18-3-15 05:51
就係唔飲奶,想食其他食物!

4個月BB一般會以飲奶作為主要營養來源,佢腎臟和消化功能仍未太成熟,食固體可能會增加BB出現食物過敏機會。BB一般3-4個月體重會係出世時既2倍,之後生長速度會放慢,可能會飲少左奶,即係成日聽到嘅厭奶期,果刻唔飲奶唔好迫佢,下一餐餓D自然會食多D。BB全日飲唔飲到20安奶嗎?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

複式洋房

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-15 14:41
4個月BB一般會以飲奶作為主要營養來源,佢腎臟和消化功能仍未太成熟,食固體可能會增加BB出現食物過敏機會 ...

有時飲到,但有時候兩個鐘就計食仲可以飲到5安,所以好難捉摸!
米米王 發表於 18-3-19 00:52
有時飲到,但有時候兩個鐘就計食仲可以飲到5安,所以好難捉摸!

BB會因應唔同階段生長速度、新陳代謝而調節食量,全日食到20安就叫合格, BB會知道自己需要,按BB需要,佢肚餓先餵(每餐相隔4-5小時),有時就算bb想瞓媽媽都可以照俾支奶佢食,有DBB瞓住仲食得好D,媽媽有冇幫BB做肚仔按摩? 腸道蠕動好左,BB胃口和排便都好D。

複式洋房

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-19 15:36
BB會因應唔同階段生長速度、新陳代謝而調節食量,全日食到20安就叫合格, BB會知道自己需要,按BB需要,佢 ...

我明白了,謝謝你們的寶貴意見(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至