跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Lam Lam - 民生AM
YYB - 民生AM
幸福BB - St. Cat AM
Karen - St. Paul pm
CYBB - 樂基 AM
mantracy - 樂基 AM (其實由nursery已經係讀樂基)
emily3992 - Ling Liang AM
rebeccachor (曈曈) - 宣道AM
Astin - 崇真幼稚園 (IK1)
思仔-崇真幼稚園 (IK1)
思鋆 - 培道AM
b_lsh - 祟真幼稚園
YANYAN-ST. PAUL PM
jomei - SMM(PM)
angela--SMM(am)
eugenebb - 比華利, 全日
dora830 - 平安褔音堂 am
snoopybabi - St. Cat (英普) am OR SPK pm
happy小米 - Island Children's Montessori School
yyqueen - 培正 (am)

大宅

happy小米 - Island Children's Montessori School<<..??

happy小米
你唔係住澳門咩?
係咪讀到k3? 好羨慕呢!

珍珠宮

原帖由 zzerong626 於 09-4-24 13:29 發表
happy小米 - Island Children's Montessori School<<..??

happy小米
你唔係住澳門咩?
係咪讀到k3? 好羨慕呢!

zero,

我地一家返左黎喇.
好大机會讀到6岁幾呢...
唔使羨慕gei, 我都係博一博咋.
萬一考唔到直資, 就算小一有涵接問題, 都係學朮上的, 相信可解決的. 小朋友适應力可強呀!

別墅

I can see a number of you choose Tsin Tsung (IK1). Can you share why you prefer TT? My kid also got an IK1 offer but still struggling to choose between TT & Keenmind. I tend to opt for TT but just a bit worry about the prospect of getting in good primary schools. KM is good but a bit expensive (almost $40,000 for 09-10). Worth it or not? I don't know.

How would choose between these two?

原帖由 yyqueen 於 09-4-21 22:59 發表
YYB - 民生AM
mantracy - 樂基 AM (其實由nursery已經係讀樂基)
Astin - 崇真 ...

男爵府

真係令人羨慕.
相信考直資, 進進係ok ge.

原帖由 Happy小米 於 09-4-26 02:14 發表

zero,

我地一家返左黎喇.
好大机會讀到6岁幾呢...
唔使羨慕gei, 我都係博一博咋.
萬一考唔到直資, 就算小一有涵接問題, 都係學朮上的, 相信可解決的. 小朋友适應力可強呀! ...

珍珠宮

原帖由 LittlePigmom 於 09-4-27 14:02 發表
真係令人羨慕.
相信考直資, 進進係ok ge.

odo媽,

某程度我都唔知适合佢否, 上傳統堂佢又走黎走去玩自己有興趣既嘢, 好strong will 定係固執我都唔識講, 其他事物对佢黎講可能好似透明一樣;

同佢上音樂堂, 老師播a歌佢又同我講想听b歌..唔知佢算係自我定咩..; 上体育堂又話唔做lee个动作要做果個..之如此类.

依家佢montessori老師都話佢專注力5-10分鐘左右. 麻麻地咋. 都係行黎行去, 同埋認picture card, lee樣老師就讚佢. 有次上緊普通話時我望到, 人地啲小朋友(有啲外國小朋友)都坐喺地听, 佢就走黎走去...

希望我地可盡快解讀佢有冇問題啦..
所以你話佢考直資ok, 我都唔敢講呀.

男爵府

小米,

小朋友有時都係有自己個性.
Odo都係好有主見, 好多野都好堅持, interview就係好難預測, 佢鐘意就答, 唔鐘意就搗亂.
男仔既性格比較強, 都係要解讀下佢地點解會咁, 有無去兒童評估中心做下評估, 早排覺得Odo社交有d問題, 我都book左做評估, 但過左一個月, 佢又好似進步左, 可以同小朋友玩, 我就無去做. 做家長真係好多野要擔心.
原帖由 Happy小米 於 09-4-27 23:58 發表

odo媽,

某程度我都唔知适合佢否, 上傳統堂佢又走黎走去玩自己有興趣既嘢, 好strong will 定係固執我都唔識講, 其他事物对佢黎講可能好似透明一樣;

同佢上音樂堂, 老師播a歌佢又同我講想听b歌..唔知佢算係自我 ...

珍珠宮

原帖由 LittlePigmom 於 09-4-28 09:48 發表
小米,

小朋友有時都係有自己個性.
Odo都係好有主見, 好多野都好堅持, 佢interview就係好難預測, 佢鐘意就答, 唔鐘意就搗亂.
男仔既性格比較強, 都係要解讀下佢地點解會咁, 有無去兒童評估中心做下評估, 早排覺 ...

LittlePigmom,

進進都係不和其他小朋友玩ga

其他私家要幾千元, 所以我地未做, 想睇定啲先.

兒童評估中心係咪要去健康院排期?

大宅

YYB - 民生AM
思鋆 - 培道AM
snoopybabi - St. Cat (英普) am OR SPK pm
happy小米 - Island Children's Montessori School
L.O.B - Ling Liang (am)

別墅

YYB - 民生AM
思鋆 - 培道AM
komama-培正 (am)

複式洋房

回覆 1# komama 的文章

YYB - 民生AM
思鋆 - 培道AM
snoopybabi - St. Paul Convent - 1C (pm)

別墅

YYB - 民生AM
思鋆 - 培道AM
snoopybabi - St. Paul Convent - 1C (pm)
vinell-維記(am)(先前想轉去蘇浙am)

大宅

原帖由 Vinell 於 09-6-10 11:20 發表
YYB - 民生AM
Astin - 崇真 ...

Anson - St. Johannes
Anson在2006年1月29日出世!

首頁

尾頁

跳至