婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

民房

維維恩 發表於 18-3-27 11:11
回覆 waterandpo 的帖子

冰封三尺非一日之寒!

珍珠宮

馬爾太 發表於 18-3-22 09:00
未生呀女前,試過有人想開屋企門,因為我係屋企係入面 lock咗佢開唔到,我又唔理佢,佢摸門釘。老公收返佢 ...

好心佢唔得閒唔好爭住湊啦,好彩你哋早發現

子爵府

natural_life 發表於 18-6-4 12:17
我係連比99見個孫都唔想
不嬲奶奶把口好衰

你就好,我一個星期都要見一次
幾時先上到車.....

複式洋房

c.hutchson 發表於 18-6-14 16:37
你就好,我一個星期都要見一次

但你果個有無我果個咁嚴重?
我果個太恐怖

大宅

回覆樓主:

就算有幾唔鐘意奶奶都好我都唔會唔比奶奶見d孫。 點都要比返d面個老公

珍珠宮

回覆樓主:

以我為例,99絕對會洗腦、搞挑撥n講是非,仔女交俾佢,仲有得剩咩~所以我都企得好硬~

男爵府

我未試過俾6299湊, 就算見面都盡量保持距離, 成日見到我女就發晒癲又摸佢又要拖住佢, 好在個女好合作淨係跟我

大宅

我就係企到好硬既新抱
初初生完BB逢星期日晨早99就不請以來(以前半年都唔會過黎一次)
連電話都唔打黎講聲
自始我逢星期日晨早帶阿B出街, 等佢摸門釘 (佢有我屋企鎖匙)
佢打比我老公, 我老公進修當然唔得閒理佢
試過幾次後, 99識得上黎前打電話比我地

BB未夠一歲已經嚷住話比檸檬茶, 汽水, 零食比阿B食
每次去日本餐廳, 佢都話比生既三文魚比我小朋友食
佢痴線架!! 我當然全部企到好硬拒絕哂

我而家無咩必要唔會同99來往
係過時過節或生日出黎食下飯就算
佢自己攞黎!!!

禁止訪問

大宅

回覆樓主

我識有個媽咪又係好憎佢6299,吾俾見孫,成日起出面講男家如何衰,老公起度都照講,吾留情面, 但佢2公婆又吾做野,咁大個人食住洗都靠6299。成日聽佢呻都覺得老公夾心人好慘,有骨氣d就靠自己,先可以理直氣壯吾俾見,吾係一邊要人接濟,一邊鬧人

大宅

回覆樓主

我識一個自從生b後到依家個小朋友9歲,都未見過奶奶一面。亦唔俾小朋友去見奶奶。只可以老公單獨見亞媽一面

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

馬爾太 發表於 18-3-22 10:54
冇半年我坐完月返工到我發現我諗大約2個月啦

2個月bb飲維他奶
呀99無病呀麻?
死人架

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

傲雪BB 發表於 18-3-28 03:08
同路人,但有人開始想謀住湊我個仔,我媽湊得好地地,明明男家大早一路叫我唔好生,生咗又成日恨見,佢地 ...

樓主,就算點唔鍾意 6299 都好,唔好係老公面前再講,好影響感情架,自己心知就算

我以前成日為奶奶姑奶同老公嘈,每次老公都幫住佢地,我老公亦知我好憎姑奶,以家我用行動證明我憎到佢入骨,見到面我當佢透明唔會叫佢唔同佢講野
愛 我 就 別 傷 害 我

男爵府

kitwong 發表於 18-7-1 20:50
樓主,就算點唔鍾意 6299 都好,唔好係老公面前再講,好影響感情架,自己心知就算

我以前成日為奶奶姑奶 ...

我唔係樓主喎

複式洋房

Nikkichau 發表於 18-3-21 21:59
話唔俾見就唔俾,我識有個fd一知道個99上黎就即刻抱走個b出去,有d系絕不交d仔女俾99,或者有人會覺得洗唔 ...

This is me. 實在激到我忍唔到
老公,我,我女完全無岀現
當時大半年包括新年都無見過奶奶
但係反而奶奶最終知道好多嘢都唔係必然
現在我們也珍惜對方 為對方著想

男爵府

回覆樓主:

我都係企硬既新抱
我都試過知佢地上黎屋企,我特意帶左小朋友出去玩, 唔想比 99 見等佢恨下

之前我地每逢節日都會返99 屋企過節, 但自從今年新年佢封利是大細超後(唔係因為我緊張有幾錢 , 而且金額反映緊佢當我係街外人), 我同左老公講我以後唔會出席任何男家活動& 買禮物比佢地 , 要返老公你就自己返, 如果你要帶兩個女返我唔會左止如果你自己帶得掂既話。(我知我老公一拖二攪唔掂兩個女 ,所以99 就無得見喇)

男爵府

回覆樓主:

同時佢亦唔敢主動走上門見孫 , 有次試過話因為 62 放大假, 想帶兩個孫出街玩 , 我其實好擔心 (因為6299 都係好大意& 失暈既人 ,99 自己行街都試過 PK 好幾次 , 成日唔見野, 行街自己都唔會好小心既人 ,點會細心照顧到我兩個女 (3&4歲) , 最擔就係搭電梯時唔會小心個孫既腳仔& 手仔有無放好 , 又唔會注意衛生食野前清潔手仔 (果排咁岩係乙流高峰死左好幾個) , 老公在我咁講完之後都唔放心比佢兩老帶出街 ,因為佢都知自己阿爸媽咩人。 自果次之後6299都無提過再帶佢地出街 。。。哈哈真好
直至而家佢地差不多半年無見過個孫了

大宅

或者6299係唔識湊孫, 又做唔到大家心目中標準的照顧方法。 但完全唔俾佢地見孫真係好似有點不近人情。畢竟佢地老人家點麻煩都係因為自己個仔生出黎嘅小朋友, 點都係血肉相連, 出自真心想見下同錫下孫仔孫女。 唔放心的話可以寸步不離望住。 身教係好重要, 將來你小朋友大了 識了另一半, 都可能會將你們當外人咁看待。

大宅

Nikkichau 發表於 18-3-21 21:59
話唔俾見就唔俾,我識有個fd一知道個99上黎就即刻抱走個b出去,有d系絕不交d仔女俾99,或者有人會覺得洗唔 ...

因為你老還有人性,恭喜你,你老公應該同時亦係好老公。
我覺得除非你朋友奶奶有咩好過份嘅事導致唔俾見孫,如果唔係過份嘅係你朋友~大家都係做人父母,良好榜樣要做好俾自己子女睇。

大宅

littlefunpig 發表於 18-7-1 10:33
2個月bb飲維他奶
呀99無病呀麻?
死人架

我果個二個月話比飯佢食呀(話佢鄉下係咁喎),都痴線!好彩老公都話佢先收聲。

首頁

尾頁

跳至