婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇人好似我咁....慘?

都唔明, 咁多年都唔係咁, 自從上個月開始, m finish 之後一個 week 度, 就會有 d 血水係下面流出黎, 量又比 m 少, 直到差唔多 m 再黎時就停一個 week, 跟住 m 到. 連續兩個月都係咁, 個肚唔痛亦無其他唔舒服...??? 睇左 doctor, 佢話應該係排卵期出血, 正常喎! 嘩, 咁我咪一年三百日都要 chi 住 m 巾做人???!!!
枯藤老樹昏鴉, 小橋流水人家, 夕陽西下, 斷腸人在天涯.

禁止訪問

Re: 有冇人好似我咁....慘?

禁止訪問

別墅

M後有些微血流要CHECK清楚子宮是否正常, 如果子宮無問題就唔使擔心 通常這些情況是發生在生完BB之後, 因為生完仔後的內分泌激素會唔同晒,所以會M後有些微血流,如果妳想無就可選擇吃避孕丸或吃中藥.但如選擇吃避孕丸就要長期吃. :-|

民房

我前年年中試過突然無來經期2個幾月,check過又無bb,心想都好,唔駛咁辛苦,點知9月一來,就無停過,而且仲周不時好似開水喉咁不停流,行緊路又流,坐低又流,就算睡覺中也感覺在流,足足流了超過兩個月。結果去睇婦科,照超聲波,發現血璧仍係好厚,即係仲有排流,結果最後要入院做刮宮手術,先停。

正常了一年多,點知今年6,7月又無經期,然後8月中又開始勁來,到而家都未停 入過急症室,轉介俾政府婦科,又要再照超聲波,仲有一大堆野要跟進,但係病源都未知,只知可能係壓力大,唉,結果已排期在下星期五再做刮宮手術,我已不敢想像會否再有第三次了.......

民房

dear 米妮愛超人,
我都好'鄧'你慘呀,我聽朋友講話做刮宮手術會影嚮受孕機會,會唔會有問題 ga?希望你唔會再有第三次 la!
Dawn ;-)

複式洋房

可可2003,,,

我之前都係咁, 我仲以為自己生野,
每次m后都會有d尾尾, 又唔多但又唔停, 有時拖到下次m,
咁我咪去check check(婦科), 個dr. 話冇生野,
應該係荷爾蒙失調,,,比左d荷爾蒙藥比我,
但我冇食,, 我走了去看中醫, 中醫話lee d 叫漏,
係陰虛, 生體差自己冇能力收起月經,
每次m后,收唔到,我就食中藥收尾, 大約一年到后,自己可以
收尾了, 但有時身體一差又會收唔到, 不過唔會拖成個月,
只是一星期到, 我知有好多人都會m后,煲d 八珍湯飲,
你都試下la !

大宅

我都有呢d類似情形,10月頭又係去左急症再去婦科留醫,
我想問d人話m後飲八珍湯,點飲法呢,
同幫助到d咩呢?係咪飲1日or 1 week? ?-(
☆以上純屬本人立場☆

水晶宮

可可2003,

你係唔係睇婦科醫生呀!

可可2003 寫道:
都唔明, 咁多年都唔係咁, 自從上個月開始, m finish 之後一個 week 度, 就會有 d 血水係下面流出黎, 量又比 m 少, 直到差唔多 m 再黎時就停一個 week, 跟住 m 到. 連續兩個月都係咁, 個肚唔痛亦無其他唔舒服...??? 睇左 doctor, 佢話應該係排卵期出血, 正常喎! 嘩, 咁我咪一年三百日都要 chi 住 m 巾做人???!!!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都是呀.....一來m就好鬼多..多到過低..半個鍾change 一次m巾...重要是特長夜用....
生完BB後 一次來約7日-10日..但之後有D啡啡地色..一年365日都有...
我的朋友((((M巾)))
有什麼辨法改善??看過好多DOCTOR都不行
HELP!!!!!!!!!!! :cry:

男爵府

其實呢o的o野睇西醫無用,頂多比你食hormones,但食得多又唔好,所以最好係睇中醫調理。
Jerry in Studio 其實無咩要求, 得到o既反而越多.........

侯爵府

兩次period之間出血, 可能係正常, 其實好多人都好呢種情況, 但都係睇下醫生安心d

我十幾歲都試過一次停左period成九個月, 睇西醫佢就話可能初初有period未定, 開左d 荷爾蒙比我, 之後就來番, 但真係多到不得了, 多到成日都唔行得, 來左成個星期之後以為冇事, 點知攪到貧血, 血色素得二點幾, 食左三個月補血丸

而家大個左, 都叫正常, 但我已經睇左無數咁多次中醫, 又係靠食中醫, 不過到左冬天, 對腳依然凍到訓唔到, 好慘, 而且成晚個被竇都係凍架.....

但我身體其實幾好, 好少病, 一年都係睇一兩次醫生, 中醫例外, 純粹調理。我好鼓勵女仔、媽咪都好, 都睇中醫比較好, 就算無事都要調理下身體

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

可可2003,
我建議你再去CHECK下, 或者睇中醫.

複式洋房

刮官好傷身!我上年又係咁停o左7個月無經到!中、西E都唔得!西E仲話我可能停經,之後朋友叫我去新蒲光衍慶街38號2樓a2 鄭仲民
tel:23897641
我食佢D藥食左3個月好番,初初頭個月都想放棄唔再look,但又怕刮官亞媽話女人千萬未到最後唔好去刮官極傷!比D耐心去E,佢真係好好

民房

我終於在星期五做完手術了,好彩暫時唔算太痛(即係仲捱得到),而終於兩三個月來今天第一次見到塊m巾係無色的,真係有d安慰。

醫生俾左兩個星期的荷爾蒙藥食,但係會有副作用令人增肥 :cry:,不過,能夠俾我抖一抖,點都好!多謝關心! :-P

首頁

尾頁

跳至