親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

已訂了5月底去台中,同婆婆(5x歲)和小朋友(3歲)一齊,坐華信12點左右落機。
因為婆婆唔太鍾意長途車,3~4hr已經係上限,煩緊車程的野。
預第一晚住清境,但又想行下埔里,又想就啲酒店check in時間。
請問以下哪個方案較好,和較平?
1) day1: 機場包車,中途遊埔里,可以就落機後不用即刻超長途車,及可以有時間食下野。
day2: 早上清境hea玩,1點半用kkday約車返台中酒店check in再hea夠先行台中

2) day1: 機場kkday車12點半直入清境(約2hr),酒店check in及玩
day2: 早上包車清境離開,順便遊埔里,中午台中酒店check in 再hea再玩。

謝謝各位解答。

大宅

ET19 發表於 18-4-1 17:22
已訂了5月底去台中,同婆婆(5x歲)和小朋友(3歲)一齊,坐華信12點左右落機。
因為婆婆唔太鍾意長途車,3 ...

我覺得第二個方案比較合適長者
第一天中午到達台中機場,可以叫司機沿路有休息站或找地方吃點東西,上到清境已經開始大霧,無咩地方好行,到民宿取房,長者應該已經會很累,大家休息一下,準備吃晚餐,早點休息準備第二天行程。

男爵府

回覆樓主

我覺得第一方案好d,因為第二方案咁早上到清境係無嘢玩

不過第一方案第二日又要好早起身同趕住走喎

水晶宮

回覆樓主:

得3日2夜何解仲要坐咁耐車去清境, 只為睇果d羊 ??

珍珠宮

如果我係你,2個方案都唔會揀,3日2夜其實得一個全日,去清境來回四五小時,唔值得咁樣浪費時間。不如在台中市住2晚溫泉酒店,行下台中景點,行下夜市,好過山長水遠去清境境。

大宅

MissMaMa 發表於 18-4-2 07:52
如果我係你,2個方案都唔會揀,3日2夜其實得一個全日,去清境來回四五小時,唔值得咁樣浪費時間。不如在台 ...

因為本身想帶小朋友去清境,原先plan4日3夜,臨門買機票時婆婆點都話唔去4日,3日夠喇。
因為我小朋友ASD,唔想peak season先搭,飛機咁啱小朋友5月底有假。

大宅

yukisch 發表於 18-4-2 00:13
我覺得第一方案好d,因為第二方案咁早上到清境係無嘢玩

不過第一方案第二日又要好早起身同趕住走喎

唔趕既,諗住約1點半果班車。

大宅

AMY 發表於 18-4-1 22:56
我覺得第二個方案比較合適長者
第一天中午到達台中機場,可以叫司機沿路有休息站或找地方吃點東西,上到清 ...

請問大約幾點開始有霧~? 咁係咪直唔直接入清境都要預第2朝先玩?

珊瑚宮

ET19 發表於 18-4-2 08:58
請問大約幾點開始有霧~? 咁係咪直唔直接入清境都要預第2朝先玩?

第一天直入清境啦。
第二天包車遊可以睡耐些和玩多幾個景點。

大宅

ET19 發表於 18-4-2 08:58

大約下午4:00 開始有霧
我都有朋友試過去台中只去清境住2晚,找間民宿渡假,看日出,去農場,去食老英格蘭下午茶,無入市區,就返香港。

wcpcelia    發表於 18-4-3 16:15

首頁

尾頁

跳至