單親天地

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

複式洋房

iiivy 發表於 18-4-17 08:43
咁有冇問你太太點解要咁對你?
佢話我趕過佢出門口,我聽到佢同男性朋友講我懷話,仲要故畀我聽到,所以我先咁做。見到啲性感圖片,就話我搞女人,我邊有時間搞?

別墅

kh398362 發表於 18-4-17 08:31
我唔沉迷打機,賭博。負責家庭所有開支,賬單處理。星期六日及假期陪個女,一個月都冇一次朋友聚會,就算有 ...
呢位爸爸, 實在太似我, 2月中我發現老婆正同個男人熱戀, 跟住嗰一個月, 我冇辦法返工, 甚至冇辦法坐下, 不停噉行嚟行去, 都係不停問點解自己冇打機冇賭博冇玩女人, 負責曬所有嘅經濟需要, 個個星期family day, 一年嘅大假比晒屋企, 點解都會有噉嘅結果, 點解個幸福家庭會散, 點解我啲子女要做單親子女......後來我終於明白, 有時啲嘢真係冇得解, 當然會總結一啲經驗, 始終有啲嘢可以做得更加好, 但係問心無愧, 話俾自己聽唔好再問點解, 祇有去面對問題, 一樣一樣噉樣去解決。

如果有機會, 真係想同樓主做個朋友, 大家分享下。

複式洋房

sammy76 發表於 18-4-17 12:56
呢位爸爸, 實在太似我, 2月中我發現老婆正同個男人熱戀, 跟住嗰一個月, 我冇辦法返工, 甚至冇辦法坐下, 不 ...
你比我付出多,你有兩個小朋友,你有能力請工人,我只係一個小職員,住喺蝸居之中。
我地已經係朋友啦,多謝你。

禁止訪問

複式洋房

iiivy 發表於 18-4-17 18:52
咁即係你比你老婆食住,你愛佢多過佢愛你
我唔知佢有幾愛我,我如果當初冇結婚,同佢散咗,我唔會覺得好可惜。我係以小朋友為核心咁去設想,啲嘢我負責晒係理所當然,啲嘢唔係佢做就係我做,我有能力咪做多啲咁解。

大宅

樓主 ,睇咗你嘅描述咁耐 ,你太太嘅行為的而且確係病態, 既然你一早已經察覺到佢有情緒病 ,如果你一早帶佢去求診, 可能未必搞到今日咁樣, 尤其是你話佢同佢屋企人嘅關係唔好, 唔能夠旨意女方家人會去捉佢睇醫生, 情緒病 其實都係屬於精神病之一, 精神病人好少會自動自覺走去睇醫生,如果冇最親嘅人鼓勵及陪同就診 ,很難踏上康復之路。 你太太嘅態度同行為, 例如無理取鬧, 說話行為傷害身邊嘅人, 多疑... 等等 ,好明顯係由於自我形象低落, 引致人格障礙。 有好多病人如果自細同家人關係唔好 ,自卑 ,小時處理得唔好 ,日後都會出現這些情緒及行為問題。

http://www3.ha.org.hk/cph/imh/mhi/article_02_04_chi.asp

大宅

有呢D病嘅人, 判斷能力會受到影響 ,行為亦好衝動 , 佢喺唔理智嘅情況之下闖出大禍 , 結果令到家人好尷尬。 如果係精神健全嘅情況之下,佢未必會咁樣決定同埋咁樣做。

一個長期病患者 ,例如老人癡呆, 有時都會做出一啲令家人好尷尬嘅情形 (失禁、 亂鬧人、 亂發脾氣...), 有些家人都會對病者寄予同情,不離不棄。

但一個精神病患者 ,做出令家人尷尬嘅行為或事情, 人們就把患者當成十惡不赦, 認定他是故意破壞社會秩序, 為其他人製造麻煩 ,已忘記精神病患者也是疾病的受害者。

複式洋房

jasonkot 發表於 18-4-17 22:49
樓主 ,睇咗你嘅描述咁耐 ,你太太嘅行為的而且確係病態, 既然你一早已經察覺到佢有情緒病 ,如果你一早帶 ...
多謝你意見同分析,我諗佢自己知自己情緒有問題,有一次鬧交佢講自己情緒可能有問題,你話佢有問題,佢只覺得你喺度辱駡佢,佢就會防衛自己鬧返你。佢唔識設身處地諗人感受,好似要個女瞓覺,著住燈,佢响旁邊睇電話,見個女唔瞓就喝令式叫佢瞓,晚晚都係咁,我忍唔住出聲話佢,著住燈點瞓?小朋友要氹瞓覺架!佢又搵啲嘢頂返我,之後先識熄燈,但依然喝駡。
個女發燒佢察覺唔到,其實我覺得佢知,只係自欺欺人咁唔理,又話食西藥唔好,呢啲問題我就只能硬處理。

複式洋房

jasonkot 發表於 18-4-17 22:49
樓主 ,睇咗你嘅描述咁耐 ,你太太嘅行為的而且確係病態, 既然你一早已經察覺到佢有情緒病 ,如果你一早帶 ...
未深入相處過,都以為係女人通病,但各大小問題都係咁,我就覺得佢係病,佢唔去求醫,任何人勸都冇用,一路以嚟我都被佢搞到就嚟或者已經有精神病。我諗佢對於我同個女係一種危害,離佢遠啲對大家都好,小朋友成長冇得等,等唔到佢正常。
其實呢個社會每個人都有不同程度嘅精神病。

大宅

樓主,我建議你可以睇下隔離forum→夫婦情感→情緒病家人, 你會發現有好女士都面對屋企有情緒病的丈夫或其他家人,數量比你想像中多。 可以參考一下,或者會畀到你一啲啟發。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 kh398362 的帖子

算啦,你老婆個病叫自私,賴乜嘢情緒病吖,
卦住勾佬,
趁陪女瞓同奸夫督電話,
個女唔瞓阻住哂,
梗係唔耐煩鬧女啦。
一時行差踏錯都算,
但連個女病都唔理,
你仲想回收佢照顧個女?
佢咁大個人應該為自己的決定承擔後果,
快徵詢律師意見,
小心佢屈你贍養費養野仔。
大丈夫何患無妻,
但希望你另娶後多留意仔女,
不要讓新太太mistreat你仔女。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

sammy76 發表於 18-4-17 12:56
呢位爸爸, 實在太似我, 2月中我發現老婆正同個男人熱戀, 跟住嗰一個月, 我冇辦法返工, 甚至冇辦法坐下, 不 ...
你要加油,你仔女好需要你。你老婆唔識珍惜,
見唔少人都係咁,
老公/老婆照顧太周到,
佢太得閒,
就想追求戀愛感覺。
你老婆將來一定會後悔,

試問乜嘢人會同有夫之婦搭上吖?
不值得理呢D自私和道德觀念低嘅人。

複式洋房

soso1227 發表於 18-4-18 15:01
回覆 kh398362 的帖子

算啦,你老婆個病叫自私,賴乜嘢情緒病吖,
是時候辦離婚了

大宅

soso1227 發表於 18-4-18 15:17
你要加油,你仔女好需要你。你老婆唔識珍惜,
見唔少人都係咁,
老公/老婆照顧太周到,
我同意,前面仲有人話要當個"私生仔"係領養!
大佬,完全唔同一回事黎囉,係講緊偷食生出黎ge仔呀。
佢老婆處境係佢自己一手造成,換着偷食ge係男人,唔知其他會員會唔會叫大婆接受賤人狐狸精個仔呢!

別墅

kh398362 發表於 18-4-11 03:43
老婆被人搞大咗個肚,個男人失蹤,寧願出面做單親媽媽,都唔要我同個女。如果佢跟第個幸福,咁係自私。
如 ...

算吧了⋯⋯冇男人會接受到個老婆同第二個男人大肚仲當冇事發生

複式洋房

你接受到個bb嗎?

複式洋房

kh398362 發表於 18-4-11 03:43
老婆被人搞大咗個肚,個男人失蹤,寧願出面做單親媽媽,都唔要我同個女。如果佢跟第個幸福,咁係自私。
如 ...

首先佢變心先會同人做啲咁既事出黎
第2佢比人玩了係自食其果唔關你事
第3佢都知道自己自食其果而且變心先會選擇自己走
我知道你愛佢,但變了心既人一切都番唔到轉頭

大宅

2023年兔年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

kh398362 發表於 18-4-18 08:27
多謝你意見同分析,我諗佢自己知自己情緒有問題,有一次鬧交佢講自己情緒可能有問題,你話佢有問題,佢只覺 ...

Um..... 咁如你所說, 位媽媽係愛自己多過亞女。

我自己真係唔捨得喝個女瞓, 在個女面前, 亦連手機都唔敢用。

翡翠宮

回覆樓主:

樓主,

好明顯你和佢已返不轉头!咁就放下!專心照顧自己小孩。好好生活下去!不要再去想!勿再不憤氣!已成事実!有点要注意佢此終是小孩母親。不耍在小孩面前數佢!你肯放下一切會好起來的!

首頁

尾頁

跳至