想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

第一次到親子王國,請各位有經驗的sis比d意見~感激!

結婚八年了一直未有bb,長期受經痛困擾,結婚前做過婚前普通檢查報告沒咩特別,
年紀愈來愈大近呢兩年特別急,先生都做過檢查沒問題,再經朋友介紹兩個醫生,第一個是劉醫生(婦科)照肚時醫生話有個肌瘤係外面都不置於影響生育,應該係子宮移位沒辦法只可以做試管。

咁我再睇另一個醫生係仁安李教授(生殖科),b超話有瘜肉,抽血兩次驗荷爾蒙 (其中一個指數不理想),造影輸卵管沒塞,先生再驗型態都沒問題 (其中一項較差,但可以食藥)

然後李教授安排我做兩個手術,宮腔境及腹腔境,教授話做完呢兩個手術會令懷孕機會高一倍,做完要把握之後三個月時間,不成功再做人工/試管。

教授問有沒買保險,佢話我呢個係因為經痛炎症而要做 (相信sis們都明白的),咁我大概問了費用,10萬,我再諮詢了我的agent,當然我表示係婦科問題,agent回覆有沒去其他醫院對比價錢? 係咪一定要搵教授級去做? 保險公司有機會查出可能會按基本理賠。

來到這裡我有點猶豫了…10萬來說對我們負擔有點重,還要是未必一定能成功有bb (我們預了賠不足,大概預了自己支付3萬)

1) 我應否接受呢兩個手術?繼續搵李教授做? 還是去比較平的私家做? 但其他醫生又未必明白我狀況,而做完再搵返李教授follow會怪嗎? 我試過打去仁安問護士,有沒試過claim不成功,護士覆:呢兩個手術係屬婦科病,不關於生育,是教授覺得有需要才去做, 當然教授級別是會比其他醫生貴一點。有sis們試過做完claim成功嗎?
2) 查過宮腔境/腹腔境除了檢查還會醫治子宮移位是嗎? 如花10萬做手術,先生話不如試試做試管,係咪應該用更直接的方法?
3)有sis們做完後成功懷孕嗎?

多謝各位看完~有點長~希望可以比d意見~因為下星期就要做完了~如果取消就要係呢兩日打電話去取消~

子爵府

宮腔鏡我有做過,係放胎前做。當時做大約二萬蚊,都係claim 保險,我就唔係claim個人醫療,反而係claim我老公公司個份醫療,claim唔足。

點解要做係因為我小產過一次,做過刮宮,嗰時擔心子宮會有沾粘,所以就做埋先放胎。

其實你有無問醫生,點解你兩樣都要做晒?因為一個係肌瘤係外面,而子宮內膜移位係裏面?

複式洋房

李教授上個月幫我做完腹腔鏡和宮腔鏡,埋單約$75,000. 保險有得claim.傷口Ok, 但肚內耐唔耐有點怪怪的感覺,可能未100% recover. 月尾再見教授做check up. 不過教授比較忙,做完手術等二日教授冇出現因為要出國開會……感覺有點失望,責任感的問題。

複式洋房

MWKY 發表於 18-4-13 23:46
李教授上個月幫我做完腹腔鏡和宮腔鏡,埋單約$75,000. 保險有得claim.傷口Ok, 但肚內耐唔耐有點怪怪的感覺 ...

謝謝你回覆 咁樣我應該決定做了

複式洋房

HOPEFORBB 發表於 18-4-12 16:55
宮腔鏡我有做過,係放胎前做。當時做大約二萬蚊,都係claim 保險,我就唔係claim個人醫療,反而係claim我老 ...

子宮移位和瘜肉

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

我2014年4月做手術 同年12月懷孕生大仔 16年再生埋細仔

但我此手術唔係此醫生做
我係想提出手術嘅作用性
我大仔前試4年都唔得

複式洋房

紫色線 發表於 18-4-14 00:27
我2014年4月做手術 同年12月懷孕生大仔 16年再生埋細仔

但我此手術唔係此醫生做

聽日做了 有啲緊張

大宅

Cottonwood 發表於 18-4-12 16:11
第一次到親子王國,請各位有經驗的sis比d意見~感激!

年幾前有子宮瘜肉
係仁安做左宮腔鏡手術
住左一晚
埋單三萬鬆d
公司醫療保險claim足

首頁

尾頁

跳至