想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

2017年2月第一次小產,8週幾自然排出
諗住唔好彩,睇中醫調理,隔4個月再試

試左兩個cycle就中,好開心
但8月又小產
同上次好似
7週有心跳但都係細粒
8週無長大過,冇左心跳
等左一個星期冇動靜,於是做左藥排
都幾辛苦,但總算排清,唔做刮宮
睇左西醫,驗左夫婦染色體、凝血、免疫得慣流原因,全部正常
於是換左個中醫,再調理三個月

再試兩個cycle又中
今次一有左就食埋aspirin, duphaston
7週照到bb 有心跳,size 仲大左幾日,好開心
Book 左10週做T21
有d唔放心,8週再照,發現bb有長大到,但心跳停左!!應該係啱啱停的>.<
醫生建議要驗埋胎染色體,所以今次揀左個吸宮攞個胎出黎,確保容易做化驗
2018年2月做左小手術
驗左出黎係唐氏綜合症
感覺鬆左一口氣
佢自己走,好過我做埋T21先發現,仲傷心

不過跟住點做就好矛盾啦
醫生話可以
1. 再試,因爲唐氏係偶發性的
2. 做ivf + pgs, 可以避免再有染色體問題

我今年35歲了,好怕再小產,又要再等
但ivf都唔係一定成功

如果你係我,你會點揀?

大宅

第3次可以睇成係獨立case
你如果已經check過一切ok* 可以再試, 同睇下中醫做下運動養生~

洋房

您去睇中醫調理好身子先

大宅

回覆 karytse90121 的帖子

謝謝你的意見我呢個月都開做番多d運動,跑步+瑜珈
諗緊換唔換中醫好

大宅

回覆 twinsma88 的帖子

我有keep住睇宜家猶豫緊轉唔轉中醫好

大宅

回覆樓主

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18467853

我的經歷,希望幫到你

大宅

Jackiebabe 發表於 18-4-13 13:21
2017年2月第一次小產,8週幾自然排出
諗住唔好彩,睇中醫調理,隔4個月再試
我10/2016,1/2017 & 12/2017 都小產咗三次。最後嗰次八週多停咗心跳,所以吸咗出嚟化驗。結果係BB染色體問題,因此決定 PGS, 已開針一星期了。

禁止訪問

2018復活節勳章

大宅

回覆 jackydaisy1110 的帖子

Thanks daisy我有留意你的post 啊
有好多資訊
今次我驗到胎驗色體有事
好難做決定下一步點行

大宅

回覆 Mandy1017 的帖子

我地好似啊!

大宅

回覆 okabenny 的帖子

謝謝你的鼓勵!我暫時問題係易懷孕,但次次過唔到兩個月
所以一係再自然,一係ivf+pgs做胚胎篩選

我都好想緣份到

大宅

Jackiebabe 發表於 18-4-13 23:03

Thanks daisy我有留意你的post 啊

係,你第三次同之前兩次不同,第三次係獨立事件。
但我會咁睇,頭兩次,唔見得係巧合
我當年兩次時就係咁睇
而當年,我係有認真考慮過PGS

如果我係你
我會去做慣流的檢查及驗兩夫妻的染色體
你會多點方向,係醫慣流定做PGS

如果咩都唔係,我會比自己試多次自然
因為唔係慣流,就當三次都不好彩吧

大宅

Jackiebabe 發表於 18-4-13 23:07
回覆 okabenny 的帖子

謝謝你的鼓勵!我暫時問題係易懷孕,但次次過唔到兩個月

我都係易懷孕,當年每次一交功課就會中,所以我由失敗到成功,係短短兩年間發生,樂觀啲睇,是不幸中的大幸

大宅

我驗哂有關慣流、夫婦染色體係中左一個C677T
其他都正常的
但醫生們對C677T 的看法都幾大分歧。。。

大宅

Jackiebabe 發表於 18-4-13 23:59

既然你中了C677T
你會考慮睇陳億仕嗎?

大宅

Jackiebabe 發表於 18-4-13 23:59

係,而且好多醫生都唔熟
我帶住份C677T的research paper睇醫生
有啲話唔知係咩,唔了解...
比較多睇法的應該係李天照醫生同陳億仕醫生
不過他們就正正你所說的,意見分歧

大宅

回覆樓主

Comparison of two preventive treatments for patients with recurrent miscarriages carrying a C677T methylenetetrahydrofolate reductase mutation: 5-year experience

http://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/0300060516675111

FYI

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主

我同你差不多,第3次驗到係胎染色體問題真係當堂企左喺度。咁我第4次懷孕就諗住試下食阿士匹靈睇下有無用啦,因為之前次次都無食。咁岩4週幾時驗埋中左A1298C,保險啲打埋薄血針。而家暫時15週了,希望順利

大宅

回覆 shanshan827 的帖子

咁你即係有勇氣試第四次自然懷孕希望你順順利利!!

我仲掙扎緊
老公傾向ivf+pgs
我就15 16

大宅

認識瑞士牛牛第一回

Jackiebabe 發表於 18-4-14 13:21
回覆 shanshan827 的帖子

咁你即係有勇氣試第四次自然懷孕希望你順順利利!!

我本身都有諗過再唔得就唯有iVF+pgs了,但萬一原來情況係需要食阿士匹靈+打針的話,咁洗咁多錢都無用。可以再試下先。

首頁

尾頁

跳至