自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

我媽咪膝頭哥痛, 特別係上落樓梯, 今日睇咗普通科醫生,話佢應該係筋膜炎膝頭哥退化。 想搵個有耐心,有醫德的骨科帶佢去睇下, 最好係有得打透明質酸針的醫生, 因為 聽人講過打錯呢隻針可以舒緩痛楚一段時間, 但唔係個個醫生有得打。先謝謝大家介紹!Thanks!

男爵府

回覆樓主

胡兆邦醫生
打透明質酸$3000左右

大宅

回覆樓主

唐尚志醫生,非常有醫德

珊瑚宮

張妹媽 發表於 18-4-15 00:50
胡兆邦醫生
打透明質酸$3000左右

請問是一針還是打三針?
你覺得打咗係咪真係有效呀?

伯爵府

Fishqqma 發表於 18-4-15 00:12
我媽咪膝頭哥痛, 特別係上落樓梯, 今日睇咗普通科醫生,話佢應該係筋膜炎膝頭哥退化。 想搵個有耐心,有 ...

除咗睇醫生,日常可以自己浸的哥頓Gin加金提子食,可以幫助一吓

wcpcelia    發表於 18-4-16 17:15

水晶宮

Fishqqma 發表於 18-4-15 00:12
我媽咪膝頭哥痛, 特別係上落樓梯, 今日睇咗普通科醫生,話佢應該係筋膜炎膝頭哥退化。 想搵個有耐心,有 ...

我之前膝蓋痛及腫,睇第一位骨科醫生,MRI 檢查後是半月板撕裂及退化,食藥及物理治療後無咩改善痛感,醫生建議做微創。之後睇第二位骨科醫生攞2nd opinion, 食左一段時間消炎止痛藥+軟骨素,每兩星期覆診一次減一次消炎止痛藥份量,而家痛+腳伸唔直+腫情況已大大改善! 如停藥後無再痛便keep住食軟骨素3-6個月。但如果停藥後再痛,便建議打透明質酸針,再唔得才考慮做微創。(這醫生是高志權醫生)

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

水晶宮

Fishqqma 發表於 18-4-15 07:09
請問是一針還是打三針?
你覺得打咗係咪真係有效呀?

我同事(65歲)係膝關節退化,打左透明質酸覺得完全無效,之後去游水,而家好左好多, 話上樓梯時只有好少痛。另一同事媽咪打左好左一年,最終都係要換膝關節。但佢啲老友記朋友打完針幾年都ok。每人都反應唔同。

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

侯爵府

回覆樓主

一般睇專科都過仠,如果可以負擔得起可以考慮下去養和醫院,因為有個骨科部門,裏面有好多醫生,價錢都是仠幾元。

子爵府

CINDYC 發表於 18-4-15 10:19
我之前膝蓋痛及腫,睇第一位骨科醫生,MRI 檢查後是半月板撕裂及退化,食藥及物理治療後無咩改善痛感,醫 ...

請問知唔知如果因腰椎有骨刺壓住神經線,令到隻腳神經痛及麻痺,聽聞可打針,果種是咩針?
好似話果種針唔可以成日打,一世人只可打兩、三次咋。

水晶宮

MrsFung 發表於 18-4-15 10:32

請問知唔知如果因腰椎有骨刺壓住神經線,令到隻腳神經痛及 ...

無聽過,唔好意思。
不過我睇第一位醫生時,初步檢查照x-ray 見到腰生骨刺,之後做左幾次物理治療(拉腰骨),暫時已經無再痛。

珊瑚宮

eehhmm 發表於 18-4-15 10:28
一般睇專科都過仠,如果可以負擔得起可以考慮下去養和醫院,因為有個骨科部門,裏面有好多醫生,價錢都是仠 ...

地點遠咗啲, 我哋住新界!
Thx anyway!

子爵府

我之前膝蓋痛及腫,睇第一位骨科醫生,MRI 檢查後是半月板撕裂及退化,食藥及物理治療後無咩改善痛感,醫 ...

我同媽媽睇過高醫生,真係唔錯,冇hard sale療程。我媽肩膀痛,佢都係話食止痛藥+物理治療+唔好用力 就ok。相反 其它醫生叫我媽開刀囉。 我媽聽從高醫生指示後好番了。免開一刀。高醫生講解清楚,有耐性

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

多謝分享
總有離別的時候

水晶宮

lyl 發表於 18-4-15 15:26
我同媽媽睇過高醫生,真係唔錯,冇hard sale療程。我媽肩膀痛,佢都係話食止痛藥+物理治療+唔好用力 就o ...

其實幾年前,中度拇指外翻睇仁安骨科醫生叫我開刀。朋友介紹去睇高醫生,睇完片覺得不用開刀,到而家都無再痛。
不過今次膝蓋痛經家庭醫生介紹睇第一位骨科醫生,所以便照去。之後話要全身麻醉做微創,想聽多位醫生意見才記起去睇高醫生。

珊瑚宮

laiyee6121 發表於 18-4-15 10:08
除咗睇醫生,日常可以自己浸的哥頓Gin加金提子食,可以幫助一吓

thx

珊瑚宮

CINDYC 發表於 18-4-15 10:24
我同事(65歲)係膝關節退化,打左透明質酸覺得完全無效,之後去游水,而家好左好多, 話上樓梯時只有好少 ...

明白,謝!
反正唔係好貴值,
得一試,如果冇副作用……

子爵府

回覆樓主

其實政府有無得打?

珍珠宮

2024年龍年勳章

CINDYC 發表於 18-4-15 10:24
我同事(65歲)係膝關節退化,打左透明質酸覺得完全無效,之後去游水,而家好左好多, 話上樓梯時只有好少 ...

游水就搞點,咁應該係筋嘅問題,請Google關鍵字 ”膝蓋 筋”,

珊瑚宮

bobomia 發表於 18-4-16 09:13
游水就搞點,咁應該係筋係問題,請Google關鍵字 ”膝蓋 筋”,

我都覺得係。

水晶宮

bobomia 發表於 18-4-16 09:13

游水就搞點,咁應該係筋嘅問題,請Google關鍵字 ”膝蓋 筋 ...

佢醫生diagnosed 係膝關節退化

首頁

尾頁

跳至