自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

不是太明, 有興趣知多啲

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

留毛!谢分享!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

我都唔明,邊個學生做祕密卷?應屇考生?仲要sample size唔細,又唔係本身考果份。咁黎set cutoff score咪好唔妥?(例如今年LS卷一個個都話深,咁點保證祕密卷深淺等同於正式考卷?)

禁止訪問

男爵府

搵學生做同一份卷係研究的一部份,再加專家意見,從而定出cut off 分數。

男爵府

一般而言,除中, 英, 組合科學外,達Level 5 的首10%是5**, 隨後30% 是5*,餘下的是5。

男爵府

回覆 Charlotte_mom 的帖子

為了解文憑試與以往的高考和會考的水平,考評局分別邀請部分參與 2010 年會考和2011 年高考的學校,進行保密研究測驗。同樣的研究測驗並在參與 2012 年文憑試的部分學校中進行。從研究測驗取得的統計數據,可作為連結首屆文憑試和以往高考與會考水平的參考資料。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

lotteyi 發表於 18-4-17 11:25
回覆 Charlotte_mom 的帖子

為了解文憑試與以往的高考和會考的水平,考評局分別邀請部分參與 2010 年會考 ...

越睇越唔明
佢網上講cutoff score果d咩standard deviation 果d已經頭暈

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

1998Ruby1998 發表於 18-4-17 00:21
回覆 pooh仔 的帖子

係總分(包括 SBA、Speaking 等所有)501 分要有 50% 分數先有 3(當然分數可能有一點 ...

我知每份卷有不同總分(仔有講過吓)。
不是完全明晒, 等我慢慢study吓,都多謝你嘅解釋!

想問問數學卷取5要計啱幾多才可? 仔昨晚好簡單講話不是以卷一(105)及卷二(45)兩份加晒得出,話要乘某個ratio。 另,佢又講cut off score 會因應份卷深淺作調整!

如今年為例,卷二(mc) 咁深,卷一大部份考生都話ok, 咁在各自分卷取最少多少分才取5?

子爵府

今年阿仔都話卷一淺,卷二深,對數學中上嗰批不利,因卷一好多人都做得不錯,卷二得最尖嗰批做到,能力較弱的分分撞MC撞得叻過中上嗰批,唔多公平!
hi

男爵府

MATH paper 佔65%, Paper 2佔35%

伯爵府

lotteyi 發表於 18-4-17 12:45

MATH paper 佔65%, Paper 2佔35%

many thanks

複式洋房

唔係太明,不過都多謝你嘅分享

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

咁即係要答啱幾多%先可以攞5? Maths~

子爵府

親子王國15週年勳章

我唔清楚細分卷,不過總分一定要過 80% 先比較安全(往幾年 5 嘅 cut off 78%-82%,不過 5-5**都係拉 curve,年年都唔同,睇下同屆考生表現好定差),亦即係兩份卷加埋要過 150/186 先大機會有 5 或以上。160 分有 5*,170 以上就 5**。

水晶宮

kerkermui 發表於 18-4-17 14:31
咁即係要答啱幾多%先可以攞5? Maths~

睇以往cut off係80%左右
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

B1,B2是甚麽。我仔小学,只知band 1,2

伯爵府

回覆 1998Ruby1998 的帖子

都清楚呀, 謝謝你

伯爵府

Jasmine-4711 發表於 18-4-17 14:49
B1,B2是甚麽。我仔小学,只知band 1,2

睇完忍唔住笑咗

回正題, 我可以答你. 英文paper 1 分咗 level, 類似我哋以前CE 分syllabus A & B. 咁B1 卷淺最高取4 (比程度稍遜同學), B2 卷深最高取5** (當然比能力高). 不同是成績單不會列印出你用那份卷作答 (CE 時會印A or B)

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

pooh仔 發表於 18-4-17 15:16
睇完忍唔住笑咗

回正題, 我可以答你. 英文paper 1 分咗 level, 類似我哋以前CE 分syllabus A & B ...

用淺的卷就算滿分都只得4分,咁學生有冇權自己揀深定淺,定学校決定?

首頁

尾頁

跳至