想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

kellypp70 發表於 18-5-1 10:59
我放胎前做針灸,無食中藥。

放胎前後keep 住食恰雞蛋,滴雞精,飲牛奶或豆漿溝黑豆粉芝麻粉,排卵期會溝 ...

請問你飲邊隻滴雞精

大宅

回覆 tomatolmc 的帖子

第一次抽最後得2個day3 grade3, 醫生話成功機會得10%,建議再開針抽多次。
叫天不應

大宅

kinam520 發表於 18-5-3 23:43
請問你飲邊隻滴雞精

王朝
叫天不應

大宅

kellypp70 發表於 18-5-4 15:08
回覆 tomatolmc 的帖子

第一次抽最後得2個day3 grade3, 醫生話成功機會得10%,建議再開針抽多次。 ...

我想問抽兩次卵是否等於兩次ivf?即是收兩次ivf的價錢?

大宅

tomatolmc 發表於 18-5-4 16:58
我想問抽兩次卵是否等於兩次ivf?即是收兩次ivf的價錢?

係,收第2次針藥同抽卵費,放胎1次就比1次錢
叫天不應

大宅

kellypp70 發表於 18-5-4 23:16
係,收第2次針藥同抽卵費,放胎1次就比1次錢

嘩!好貴!其實我都係抽得3粒卵,諗住touch wood 全軍覆沒先會抽第二次。之前我睇另一個醫生,佢話我要抽10次8次卵先夠,叫我預最少80萬,癡線架

大宅

tomatolmc 發表於 18-5-5 00:13
嘩!好貴!其實我都係抽得3粒卵,諗住touch wood 全軍覆沒先會抽第二次。之前我睇另一個醫生,佢話我要抽1 ...

抽10次8次真係好貴喎,要最少80萬真係好嚇人,你高齡?
你抽到3粒最後有幾個胎?係day 幾?

叫天不應

大宅

kellypp70 發表於 18-5-5 11:44
抽10次8次真係好貴喎,要最少80萬真係好嚇人,你高齡?
你抽到3粒最後有幾個胎?係day 幾?

係呀,佢好似唔想做我生意咁,所以我搵咗另外一個醫生。
我今年10月就38喇,我上年抽到3粒,好好彩3粒都受到精,而家仲有兩個day 3雪胎,諗緊黎緊放一粒定兩粒

大宅

tomatolmc 發表於 18-5-5 11:59
係呀,佢好似唔想做我生意咁,所以我搵咗另外一個醫生。
我今年10月就38喇,我上年抽到3粒,好好彩3粒都受 ...

邊個醫生咁衰?

抽3粒 有3粒day3都好好成績囉。
你37都唔係好大唧,雪胎成功機會又高d, day 3胎睇下grading 好唔好囉,同埋聽醫生建議。

我就唔想中2個,都係放1粒。
叫天不應

大宅

kellypp70 發表於 18-5-5 15:53
邊個醫生咁衰?

抽3粒 有3粒day3都好好成績囉。

邊個醫生我就唔係呢度開名喇,你有興趣知我先pm你(emoji)

點解雪胎機會會高d呢?我都驚中兩個所以好大機會放一粒,但剩返嗰粒又要洗錢雪住(emoji)

大宅

tomatolmc 發表於 18-5-5 17:30
邊個醫生我就唔係呢度開名喇,你有興趣知我先pm你(emoji)

點解雪胎機會會高d呢?我都驚中兩個所以好大機 ...

係丫,夠半年又要比錢續。我諗你睇下你剩2粒day3 胎咩grade先,再聽醫生建議。

我睇台灣愛群個網站(如下),同埋我做ivf間診所貼左d文章都話雪胎成功率高d.

鮮胚植入 VS. 凍胚植入
http://www.ihmed.com.tw/article_detail.php?id=2320082&siteid=3&cid=16&l=0
叫天不應

大宅

kellypp70 發表於 18-5-6 17:57
係丫,夠半年又要比錢續。我諗你睇下你剩2粒day3 胎咩grade先,再聽醫生建議。

我睇台灣愛群個網站(如下 ...

唔該曬你呀!

複式洋房

today13r 發表於 18-4-27 16:00
我第一次都係失敗左, 無心跳, 到第二次放之前兩個月開始每晚去跑下步, 做下運動, 放胎前去左龍母廟求子, 放 ...
我想請問呢: 我喺3月26日放第一粒雪胎,5月4日只係照到胎囊,醫生話個胎唔得。立即停安胎藥,5月7日就出血。今朝清晨就排咗壞組織,不過個肚仲好痛,仲有BLOOD COMING OUT。我有KEEP住返工,仲行來行去。由於已經35歲,不想浪費時間,我可唔可以等血清曬之後,5月尾隨即放第二粒雪胎呢?

複式洋房

Cat~er 發表於 18-4-30 19:35
係呀,每個胎都唔同,不過我做得IVF, 醫生唔希望我再流產,所以建議我驗,計番7月尾放胎,9月尾小產,成11 ...
我宜家正處於第一粒雪胎小產階段,醫生話這次係胚胎染色體出現問題。由於我上年已經小產過一次,唔想再受苦,所以想請問: 我雪了嘅胚胎,可唔可以在解凍後,先驗染色體??? 其實醫生在我1月抽卵前,話我無需要做胚胎染色體測試。

別墅

MrsFung2194 發表於 18-5-11 17:07
我宜家正處於第一粒雪胎小產階段,醫生話這次係胚胎染色體出現問題。由於我上年已經小產過一次,唔想再受苦 ...

妳係邊樹做ivf? 我都係雪胎做PGS, 如果妳現在是D3一定要種到D5, 先check到全部染色體有冇多或缺少,我上年仁安做ivf, 放完小產,後尾驗胎是染色體問題,仁安醫生建議我去威爾斯做,其實可以係番仁安做,但報告是經威爾斯出,如果胚胎冇事,又溶又雪又溶,變左第3日先可以植入,胚胎存在風險,所以建議我直接轉威爾斯做,直接溶左冇問題就第2日植入,我仲有2個D5係威爾斯下年先做PGS。但妳已確認係小產?其實有些醫生認為不需要做,可能認為妳唔過35歲,又或佢唔想做呢樣運送工序,運送都存在風險,仁安我冇問佢點做,係抽組織還是整個胚胎送威爾斯做,不過做左安心些,我4個D3種到D5發現3個有問題,再放我都發生不幸事件,又傷心、又傷身、哂時間同哂$,打擊好大,再發生會存在心理壓力,妳睇下個醫生點建議,但佢唔主張,好難做喎,同埋胚胎少有時醫生唔建議做唔出奇,因為連植入都冇,1次小產對於個孕婦都嚴多,但可惜香港要3次先覺得慣性流產

複式洋房

回覆 Cat~er 的帖子

Hello Cat~er:
我嚟緊36歲架啦~上年4月自然懷孕,6週小X~

今年3月26日放1st D3 雪胎,8週confirmed無胎芽~之後迅速小X~確實架啦~

我喺養和做IVF,我對自己produce嘅eggs無信心。January 做超排卵時,有叫醫生幫我安排驗染色體,但醫生話無必要。睇完你個post,5月12日再問醫生,佢話孕婦1至兩次流X,好平常~仲解釋: 如果要驗我現在雪緊的six embryos (3 D3, 2 D5 and 1 D6)的染色體,就要安排做多一次超排卵~~把第二批受精卵和呢six embryos一起驗(當然要種嗰3粒D3至D5),先可以成事~

我宜家好後悔,當日(D3)收到養和nurse電話,advised我雪3粒,其餘的再種。我死唔聽話,要保險雪夠4粒! 無經驗真係無經驗!! 宜家夠到仲有3粒D3! 都唔知佢地染色體O唔OK~~

別墅

MrsFung2194 發表於 18-5-14 13:02
回覆 Cat~er 的帖子

Hello Cat~er:

做多次超排,係咪要抽多次卵?咁意思呀⋯⋯
其實好多時我地都係唔識,都係醫生建議,同埋種到D3胚胎專家決定,如果我唔係小產過,我其實都冇諗住做PGS,係仁安醫生叫我做,我做ivf 仁安醫生佢本身威記做過醫生,聽佢講都要返威記開關於 ivf會,所以威記醫生都識佢地個邊。

咁養和驗PGS係自己有實驗室做定去邊間醫院做?仁安就係做唔到先要去威記驗,不過我睇養和應該自己做唔到,先迫妳做多次,一次過同妳拎埋上一批返實驗室,咁妳有冇問幾$?妳醫生都唔幫妳,都幾煩喎⋯⋯ 但佢同妳肯做,佢地有自己實驗室就好,如果唔係又去第2地方驗,我上文提到D5又溶又雪,到冇問題又溶,胚胎係有風險架

妳個醫生唔明白我們心情,唔通真係要有3次流產,先覺得問題,小產過真係唔想再有下次,心情好灰諗起又會流淚,宜家我13週做埋T21安全,但都會驚21週結構唔合格,真係關關都好似考試咁。

不過有些人小產完,第2次都冇做PGS,放胎都冇事,睇下敢唔敢博

複式洋房

Cat~er 發表於 18-5-12 00:41
妳係邊樹做ivf? 我都係雪胎做PGS, 如果妳現在是D3一定要種到D5, 先check到全部染色體有冇多或缺少,我上年 ...

想問下雪胎可以轉去其他醫院?怎樣收費?

別墅

回覆 esther1983 的帖子

如果唔係有特別原因,我相信原本醫院未必會放妳走的,要比2間醫院轉移費,舊醫院退回雪卵費用,新醫院會收取番雪卵費用

複式洋房

Cat~er 發表於 18-7-9 14:09
回覆 esther1983 的帖子

如果唔係有特別原因,我相信原本醫院未必會放妳走的,要比2間醫院轉移費,舊醫院 ...

明白,因為我排緊政府所以問下,thanks

首頁

尾頁

跳至