1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

yancb 發表於 18-5-24 17:59
1.n班對小朋友黎講正常係無壓力
2. 其實你可以收左你先諗讀唔讀,依家n班唔同以前,唔係 必收 嫁。
3.

多謝你意見

大宅

MommyPanel勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 pigpig1223 的帖子

小兒2017年4月出世, 30週早產
不支持N班 , 我是FREELANCE文職媽媽

由2018年3月至今, 一星期上一次PLAYGROUP , 我陪兒子一齊上

不上N班原因 :

(1) 怕多病, 我不償失

(2) 不支持為將來的辛苦而提早辛苦,

(3) 想增加親子時間, 兒子平日開心的玩及學習

男爵府

pigpig1223 發表於 18-5-7 17:19
N班其實重要嗎? 仔仔上年2月出世。。
依一刻我地2公婆都唔想咁細個就有壓力。。不過我地係在職父母。。平 ...

我完全冇唸住比小朋友讀N班同報playgroup,我認為始終身教先係最重要, 同埋自己細個都係由K1開始讀,唔明點解而家會有N班同playgroup⋯

大宅

YuenYuenKwok 發表於 18-5-24 23:39
我完全冇唸住比小朋友讀N班同報playgroup,我認為始終身教先係最重要, 同埋自己細個都係由K1開始讀,唔明 ...

我其實都好忐忑。。

男爵府

回覆樓主:

我係全職媽媽,冇返N班但一星期返一日playgroup,我都覺如果媽媽係返工,讀N班係好嘅

已刪除用户

回覆樓主:

侯爵府

回覆樓主

你2月b仲未報?我5月b已經報左10間啦!
但你係大b又唔怕既 好多幼兒園都鐘意大b!

大宅

依一刻我地2公婆都唔想咁細個就有壓力。。不過我地係在職父母。。平 ...

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我2個都無返N班,不過你工人姐姐照顧,就要安排跟緊啲,咩時期睇碟/睇書/玩益智玩具,再計返歲數,叫工人姐姐俾佢學自己食飯,自己去廁所。
想認識多啲屯門友

大宅

回覆樓主:

1.其實如果樓主對將來讀咩幼稚園冇咩要求,求其有得讀就得,咁係可以唔番n班的。

2.如果有猶豫,其實可以收左再讀下先,真係覺得多病/少親子時間/壓力大etc原因令你接受唔到,可以到時再退學,親身試過咁起碼好過就咁自己諗 咁空泛

複式洋房

回覆 yancb 的帖子

我的女女讀左N班性格開朗左好多,又識左好多朋友,每天都好開心!!返學完全沒有壓力,係玩,唱歌,做運動…除非你們在家能好有系統,規律安排的時間表和有另一班同年紀的小朋友一起玩耍,否則,讀N班比沒讀好處多十倍!
(純屬個人意見!)

公爵府

回覆樓主:

報呀,我都報左N了
佢地而家16個月大
可以交表的N班都交左了
希望入到啦

我都是在職
星期一至五都是奶奶湊
比佢返學玩下開心下
好過在家對住奶奶,冇咁多時間陪玩嘛
返學又可以學自理!自己教得冇咁辛苦

大宅

其實我覺得只要父母唔好比壓力小朋友, 返學都係好好玩的。

尤其是N班, 返學都係成班人玩下, 聽下故事, 唱下歌, 全日班就多左個瞓覺。其實都幾好, 可以比佢地試下獨立, 唔洗成日痴住屋企人, 識下D朋友仔。

男爵府

其實不論返N定K,小朋友返學本身就無壓力,壓力係黎自家長本身姐....
我大仔有返n班,返學校玩下,食下野,訓午教...你叫佢唔好返學,反而仲唔開心,因為無人同佢玩 ...

洋房

無讀,因為為左生bb自己辭職左所以大把時間可以自己教而且都經常帶小朋友四周圍去旅行,小朋友性格都開朗5怕生學嘢都好快,所以讀n班係咪一定好,見仁見智,問題在於你肯花幾多時間幾多心機幾多耐性係小朋友身上,其實自己身教真係比其他人教更加容易引導小朋友,當然雙職父母就例外啦,因為要返工,至於社交問題,平時多帶出去玩或者約都有小朋友一樣可以社交,5一定要學校先學到

別墅

我原本都想比囡囡早點學習群體生活, 報了3間, 唉...全部都話WAITING..算啦都係比佢玩多一年

別墅

讀唔讀n班, 有學校收先再考慮啦. 好認同jm們所講, 讀讀下覺得唔開心/ 成日病可以退學, 返學有無壓力都係睇家長有無俾壓力小朋友.

我覺得向資料收集搵學校/ interview 過程中都獲益良多, 可以見識下而家學校面試係點玩法 (我阿女14個月去in, 要講4款生果+交通工具名稱, 疊高5粒骰子, 行獨木橋, 切生果玩具, 茶壺茶杯扮倒水俾老師飲, 拼圓型三角型正方型手抓板....), 已經係 in 屋企附近村校非名校, 百幾二百人爭20 個位.

另外我阿女對住陌生人都能唱善舞, 估唔到去 interview 比較嚴肅氣氛下係低頭粒聲唔出, group interview 時又竟然明明無教過既野, 佢見其他小朋友做就即時學到跟住做. 我覺得我對阿女了解多左.

而且我覺得peer learning好重要, A同學畫幅畫係咁, B同學畫幅畫係咁, 你畫幅畫係點架? A同學做唔到但不斷嘗試, B同學做唔到就喊, 你做唔到會點呀? 我唔係要比較邊個做得好唔好, 係想阿女向無大人指導下學習自己觀察分析表達.

大宅

我有比囡囡讀N班,其實返N班都唔會有壓力,學下自理能力,玩下,唱下歌,小朋友都好鍾意 :)

大宅

我BB 衣家歲半, 工人湊
我衣家已經想佢番學啦

係屋企百無聊賴行黎行去
工人都有教動物顏色, 但我BB鍾意同小朋友玩
落街見到小朋友就好開心
有番playgroup, 但非長時間
我想多D小朋友同我BB玩
日日見到一齊玩會好開心

而且佢地衣家學野好快, 唔想浪費呢段時間

別墅

我大仔剛讀完N班,覺得好好。佢每一日都好開心。我問佢係學校做dmud, 佢話玩車、畫畫、唱歌、跳舞。個人活潑同開朗左。因為 N班讀完係唔需要interview 就升K1, 所以無壓力。
我對孖女剛16個月,會讀返哥哥間學校。

首頁

尾頁

跳至