自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

點樣自撞 好明顯係側面被撞

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

魚兒小寶貝 發表於 18-5-12 14:53
我未租過車,但指吓個鼻就租到?唔駛deposit 碌卡果d ?

係歐洲同日本都租過幾次,要買保險加credit card hold數

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

我愛Corina 發表於 18-5-13 03:54
係歐洲同日本都租過幾次,要買保險加credit card hold數

係咯,但佢求其搵 "屋企人" 張卡咁都得... 店主真好人

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

JD930 發表於 18-5-12 20:20
係咯,但佢求其搵 "屋企人" 張卡咁都得... 店主真好人

我上年係英國,我地已經買左保險,但有excess, 老公唔記得拎張credit card, 我當時在場,用我張卡都唔比hold,要即場買多一份全保再用debit card hold(其實唔知佢hold 乜,都已經無excess, 保險仲貴過租車錢)

男爵府

上佐蘋果,東方

子爵府

kolher 發表於 18-5-12 22:27
租車旅遊保不包,正常租車要係租車公司買保險, 但有貴有平包不同damage費用和自付差額!
...

旅行保有啲包租車嘅自付額。即係台灣公司架車有保險但嗰份保險有自付額,客人返香港就 claim自己可以 claim嗰個自負額。我都 claim過。

伯爵府

回覆樓主

我又覺得事主當然衰格,但租車公司好似都有問題

男爵府

馬爾太 發表於 18-5-13 07:58
旅行保有啲包租車嘅自付額。即係台灣公司架車有保險但嗰份保險有自付額,客人返香港就 claim自己可以 clai ...

是否必須報警有當地警方報告,才可以claim 到香港份旅遊保險自負額?

公爵府

nainaitze 發表於 18-5-12 20:55
想知道,碌卡過咗數可以仲cut到唔俾錢對方嗎?照計銀行唔會幫卡主hold番條數㗎,有啲奇怪點解佢停到嘅?
...

有機會報失張卡,咁就唔轉數

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

lokjoan 發表於 18-5-13 08:18
是否必須報警有當地警方報告,才可以claim 到香港份旅遊保險自負額?

佢有報警呀!仲係派出所簽賠償協議。

子爵府

回覆樓主:

我感覺係租車公司食兩家茶禮。自己份單,再問客攞全額賠償+營運損失。

大宅

我愛Corina 發表於 18-5-13 03:54

可以唔買,啱啱去完沖繩,真係有香港人唔買保險,如果唔買,撞左真係有機會自己賠,要睇條款,今次呢間有好多野都唔包,所以要睇清楚,但我地點都買,多個保障

瑪瑙宮

sakusaku 發表於 18-5-13 01:21
可以唔買,啱啱去完沖繩,真係有香港人唔買保險,如果唔買,撞左真係有機會自己賠,要睇條款,今次呢間有 ...

我3月都去左沖繩呀,我租車間公司有包,但我再加錢買埋NOC呀。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

我愛Corina 發表於 18-5-13 06:06
我上年係英國,我地已經買左保險,但有excess, 老公唔記得拎張credit card, 我當時在場,用我張卡都唔比ho ...

佢哋好straight,同埋可能怕不是本人所以要用返credit card嗰個人

男爵府

ivycwl 發表於 18-5-13 07:58
我又覺得事主當然衰格,但租車公司好似都有問題

agreed

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

馬霸 發表於 18-5-12 20:47
請大家幫手

呢個無賴

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

cinda72. 發表於 18-5-13 00:18
起底都冇用啦,佢以後唔過台灣,吹佢唔脹

殺左人唔再去台灣都無事
何況交通意外咁小事

公爵府

回覆樓主

台灣我唔知啦,日本租車最基本一定要有既只係第三保,包埋架車損毀嗰啲保險係optional 。

大宅

回覆樓主

合唔合理可以兩睇,唔係所有租車公司,硬性規定租車者要買全保,但第三者責任保險一定有。
至於係咪食兩家茶禮,如果租車者冇選擇買有包全保的租金,因為租車費會平好多, 咁租車公司當然有權追討損失,另外租車公司,自己可以買全保,當然可以向保險公司追討賠償,這樣可以不涉及收兩家茶禮。
至於追討70萬台幣,我們應該是這樣計算,三個月租金,該車款的租金是4500台幣一天,九十天即是,405,000台幣,維修車門,租車公司有權選擇原廠維修,10%折舊率加原廠車門維修要30萬台幣,其實我覺得不算過分

首頁

尾頁

跳至