興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

Thx for share

珍珠宮

回覆樓主:

好好喎

伯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

我決定簡單的生活【主婦版】

好耐無逛書店,見到書架上有這本以主婦角度寫嘅簡單生活書籍忍唔住就買咗佢。
內容都係作者D小心得教大家如何簡約生活。其中有一個心得係我想學習的,就係戒掉「順路經過」的習慣,有時會覺得難得來到這裡就順路响度逛一逛,好多時就買咗預料之外的紀念品回家,無形中屋企又要多樣嘢。有時因「順路經過」更會用多咗時間什至連原本定的目的地也沒好好享受,不但令人焦慮咗仲浪費咗旅程。

伯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

另外有一個小心得我都用緊效果幾好,就係「不摺衣服」將當季的衣服掛起,因為有時摺好嘅衣服好多時找不到,就走去再買,無形中又增加了衣物嘅數量。另一個好處係將曬好嘅衣服收下然後直接放入櫃掛起,唔需要摺衣和執衣架就可以節省到時間。講真個櫃唔會好大,衫唔可以掛得太多,這樣就可以令衣物嘅數量限制一定的件數內了。
仲有其他日用心得,有興趣嘅朋友可以找這本書來看看。

伯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

《這樣就很幸福了
小川系的29個簡單生活法則》
作者經過蒙古游牧生活和柏林的體驗後,大幅改變了她的價值觀,發覺只要有簡單的物件都可以活下去,最重要係找到生活目標,心情變得積極,生活就可以過得幸福快樂。這本書並不是一般的密集式收納攻略,書中較多篇幅是分享作者生活改變後的個人感受,透過文字將她的生活方式一一告訴給大家。
睇了這本書後感到就算在少物生活下,亦可以保持着生活嘅質數。並不是過簡單生活就要使生活降格。例如作者為了煮得出好味道嘅飯,就自己碾米用鍋燒飯,不用電子鍋。可見過簡單生活不是 hea住過,心中是堅持的,有目標的輕鬆過每一天。

伯爵府

2018復活節勳章

回覆 vincielau 的帖子

喜歡簡單生活也欣賞簡單生活的人

伯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

《生活簡單就是享受-
享受真實生命的100種慢活》

作者原本同一般都市人嘅生活模式一樣非常繁忙,突然有天作者發覺生活中許多事物都被複雜化,令自己感到吃不消,於是佢就簡化生活來脫離紛亂,並將自己及朋友的生活事項編起來寫成這本書。
書中提出了100個生活的小建議,除了一般的衣食住行外,亦提及財務、工作、娛樂、人際關係和較少談論的寵物盆栽等。內容豐富易讀,每個小建議都只佔2頁紙,適合大家等車或臨睡前閱讀。
如果大家想學習如何放慢生活步調可以响圖書館借來一看。

伯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

《我家沒垃圾- 一個加州媽媽的,零廢棄生活革命, 重新找回更健康、富足、美好的人生》

這本書是介紹如何綠化地簡約生活,作者由最初的簡化物資逐漸變為極端過活,當作者感到有些做法成效不大及難於維持時,於是就調整簡化保留番書中可行的方法,然後集合成書讓大家揀選適合自己的生活習慣才去做,免除碰壁。
另外作者亦為了將來子子孫孫的生存,希望藉此書改變衆人的思想和作為,重新思考生活的方式,減少浪費,珍惜資源,保護環境。
大家如想了解如何過一個綠化簡約生活,可以去找來看看。

伯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

《 無印良品與我的簡單生活》

作者的丈夫由於工作需要,所以要經常搬家,而每次搬家都要處理一大堆東西,在捨棄物品時感到難過和浪費。
作者唔想每次搬家都墮入煩惱之中,所以便展開極簡少物生活。在捨棄眾多家具雜貨擺設後,發現屋裡所剩的東西全都是「無印良品」的,作者便決定從此選購無印的產品。
書中除了介紹無印產品嘅特色外,作者亦提供了一些簡單生活嘅小提示。其中一個小提示:「四成留白」我覺得幾好,一來可以暫放臨時多出的物件,二來通風好咗,可以降低發霉嘅機會。
大家如想了解多些可以去圖書館借來看看。

伯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

《 人生變得多采多姿
襌的簡單整理技巧》

作者是一位襌寺嘅住持, 僧侶們在寺院中打掃是一件不可缺少的修行工作,作者想透過這本書讓人們了解藉著打掃可以擦亮人心,丢棄多餘物件可以消除雜念,在簡單的生活狀態下重拾自我,捨下欲望通往幸福之路。
這本書不但提供了保持簡單生活嘅建議,對禪修亦作出淺談解說,當中也談及一些日本人的生活習慣。每篇建議篇幅不多,文字淺白, 候車時間閱讀都很方便。
有興趣嘅朋友可借來睇睇。

珍珠宮

回覆樓主:

樓主你現在的家是否已經很簡潔???

伯爵府

育兒性格勳章

爸爸豬 發表於 18-11-8 10:03
樓主你現在的家是否已經很簡潔???

真係失禮晒!
我現時屋企仲未係簡潔狀態,現階段仲係清緊物件,不過有D櫃已經冇迫到密質質鬆動咗。購物時亦無以前咁隨意一見喜歡或減價就買, 依家會慎重考慮後認為需要才買。
自知自己係一個意識薄弱嘅人,所以一路睇住書,一路提醒住自己, 免得虎頭蛇尾又搞到成屋都係嘢。

珍珠宮

vincielau 發表於 18-11-8 10:57
真係失禮晒!
我現時屋企仲未係簡潔狀態,現階段仲係清緊物件,不過有D櫃已經冇迫到密質質鬆動咗。購物時 ...

我屋企d嘢都好多(主要係屋企人的物品不能掉),儘量放入櫃!
表面都好整齊的!
剛剛清了2袋一年以上無用的物品,都幾爽!

伯爵府

育兒性格勳章

爸爸豬 發表於 18-11-8 11:43
我屋企d嘢都好多(主要係屋企人的物品不能掉),儘量放入櫃!
表面都好整齊的!
剛剛清了2袋一年以上無用 ...

我同你嘅情況都幾似。
我已經將大人嘅嘢清咗不少,但係亞女嘅嘢就未清得住,等佢升小一(現k3)我就將佢啲BB玩具、幼園級嘅書、勞作清鬼晒佢。其實現時間屋大部份雜物係細路D嘢。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

vincielau 發表於 18-9-18 12:58
我決定簡單的生活【主婦版】

好耐無逛書店,見到書架上有這本以主婦角度寫嘅簡單生活書籍忍唔住就買咗佢。 ...

首頁

尾頁

跳至