自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前謝喜兒幫我照結構 發現我條臍帶有問題 佢話條臍帶幼左少少 唔係胎盤中間 同埋生個陣拎個胎盤出黎會影響到我出血 因為條臍帶比較易斷 個陣聽到已經好驚自己會大量出血死(emoji)
然後俾埋份report返政府照..發覺政府好hea 佢話條臍帶係側邊入 會影響bb吸收營養 同埋出世時心跳問題 我已經好擔心 我問佢呢個臍帶問題有無中文學名架 想搵多啲資料 佢就答返份report寫既velamentous cord insertion 最後淨係叫我7個星期先返去照超聲波 我真係好擔心呢個問題 可能第一胎比較緊張 好驚影響bb生長 我都唔知可以點做

男爵府

回覆樓主

找多一個私家看!

伯爵府

回覆樓主

搵權威嘅睇多次,劉子健、林勇行

子爵府

回覆樓主

或者搵孫錫鴻再睇
每次有問題
他都可以令到孕媽媽
無咁擔心

[[img align=right]C:\Documents and Settings\Administrator\桌面[/img]

大宅

Kenise-mama 發表於 18-5-14 23:02
或者搵孫錫鴻再睇
每次有問題
他都可以令到孕媽媽

有無產檢睇架?

子爵府

Siusiuren 發表於 18-5-14 23:13
有無產檢睇架?

佢係婦產科醫生

[[img align=right]C:\Documents and Settings\Administrator\桌面[/img]

大宅

Siusiuren 發表於 18-5-14 22:47
之前謝喜兒幫我照結構 發現我條臍帶有問題 佢話條臍帶幼左少少 唔係胎盤中間 同埋生個陣拎個胎盤出黎會影響 ...

我個bb係臍帶血有問題,黃x宏醫生check到既. 跟著佢比左封referral letter我去威記,諗住佢地應該會同我照超波la, 點知只搵2個醫生同我講番個case, 仲話自己做左1x年,每一年都有幾宗呢d case(但我上網査過,係不常見,又係有個學名). 我覺得佢地有d hea,所以情願貴d都book劉x健醫生sip期再照多次,等自己安心d.

你先唔好太擔心住,建議你快d搵林x行或劉x子再照多次结構(我當時聽完劉醫生講,即刻放心唒). 其實我當時係甘諗既,如果我bb情況係嚴重,政府應該會即刻叫我去抽羊水. 如果佢地冇,即係應該唔係嚴重,因為佢地見奇難雜症應該會多過私家.

祝一切順利!

侯爵府

回覆樓主:

快d睇林勇行拎second opinion, 佢真係權威

大宅

回覆樓主

祝一切順利

伯爵府

之前謝喜兒幫我照結構 發現我條臍帶有問題 佢話條臍帶幼左少少 唔係胎盤中間 同埋生個陣拎個胎盤出黎會影響 ...

可以既話去睇多個私家醫生

不過其實無乜野可以做,只可順其自然。如果嚴重既,政府醫生一定會講,如果佢地唔出聲,即係好平常。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

搵林勇行睇

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

睇多個私家醫生, 要搵一個真係你覺得佢有份量又令你有信心既醫生, 到時睇左3個醫生, 已經係 third opinion, 到時應該再有明確d 答案甚至安慰.

香港d 醫生用英文讀醫, 你問醫生中文學名, 佢唔識個中文學名係正常, 肯答你個英文學名算好啦. 另外我個經驗係睇資料同他人經驗係睇英文較好, 中肯d, 不肻如果只睇壞方面既話, 睇中文英文資料都一樣.

叫你唔好擔心就冇可能, 但相信現實真係冇乜額外野做到, 如果唔係私家就唔會彈左你去睇政府, 政府又話等2個月後再照啦. touchwood 有大件事, 政府實會出聲. 陀bb 時有好多情況都係我地不能所控制, 真係只有得bb 自然發展, 一切會安好.

子爵府

回覆樓主:

揾D權威醫生照多次,我之前都係睇劉子健醫生,佢好好

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

冇權威嘅醫生介紹,不過希望你一切順利
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

打去樓上介紹個兩個e生,同姑娘講你既case, 可能比你sip期早d睇e生

子爵府

回覆樓主:

搵多個醫生睇吓點講

水晶宮

回覆樓主:

劉子健

子爵府

回覆樓主

再睇多個醫生!

寶石宮

2023年兔年勳章

大宅

susumi123 發表於 18-5-15 06:17
搵林勇行睇

林勇行醫生真係好專業。當年BB有機會唐氏,政府幾個醫生都胎盤位置好入,抽唔到絨毛,要等抽羊胎水。但睇林醫生,唔洗幾分鐘即刻抽到絨毛

首頁

尾頁

跳至