爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 DHA勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

小時候,爸爸每天放工回家教我做功課,教我做人的道理。
我好想同爸爸慶祝父親節。因為我爸爸已經離開了這個世界.....
很掛念爸爸, 祝福你在天國永遠快樂。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆 中央情報員 的帖子

小時候, 爸爸係貨柜車司機, 最喜歡跟佢車, 尤其是夜晚跟車, 以前細個好少可以出夜街, 所以只要阿媽批准, 我同阿妹就好開心,因為可以跟住佢周圍去, 跟車無聊時數吓公路有幾多個緊急電話, 玩吓車上嘅對講機...over, over.....D啲日子真係好開心! 轉眼間,爸爸已經退休多年, 而家就弄孫為樂, 祝你開開心心, 身體健康, 父親節快樂!

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

細個上落扶手電梯,一定會企係我前面為我擋風,好man!
以前成日覺得佢重男輕女,但現在就好寵我女兒。
爸,多謝您!

男爵府

2018父親節勳章

回覆樓主

因為由少到大,爸爸的廚師工作都非常忙碌,很少相處的時間,即使一家人去戲院睇戲,也常常要等到爸爸放工後的接近深夜的夜晚時間,每一次睇完戲,我都會好眼訓了,爸爸即使工作完了已很疲倦,也會背著我回家。現在我長大了,爸爸也開始老了,因為雙方也有忙碌的工作,相處的時間仍然不多,但我很珍惜每一次與爸爸相聚相處的時刻

大宅

2018父親節勳章 畀面勳章

由細到大 爸爸成日出去搵錢養家, 我地見到佢嘅時間真係好少。同埋爸爸好大男人又好惡, 所以細細個已經剩係痴住媽咪, 每次見到爸爸都無野講, 真係驚咗佢。到大個去咗外國讀書, 因為多咗電話聯絡反而關係好咗。每次返香港, 爸爸都會親自接機, 買哂我最鍾意嘅野食比我帶走, 所有野都盡在不言中, 真係感受到佢嘅關心, 只係中國人都係唔慣將愛講出黎.
而家爸爸媽咪都老啦, 希望佢地身體健康, 每日都開開心心。我愛你們

子爵府

2018父親節勳章 畀面勳章 DHA勳章

起我10歲那年,爸爸就因病離世了......雖然相處時間短暫,但我依舊好記得佢既模樣,佢既動作,佢既味道......
爸爸返夜班,每日早上都趕返屋企,帶我返學,每日只有呢個短短既路程,向佢傾訴琴日發生既所有事。三年班o個年,我同佢講:【我大喇!你唔洗再送我返學,同學都笑我喇!】講完,見到佢失望既表情,佢咩都無講,亦都無聽我話,依舊每日送我返學....無想到,2年後...我會羨慕同懷念有爸爸送返學既日子...
爸爸好忙,但放假都一定會帶我出去玩,記得有次,我好曳,起度追小巴,話要同小巴鬥快,最後,成個人跌落水溝度,隻腳比水溝蓋𠝹到流晒血,爸爸好緊張,立即抱左我去醫院,聯左幾針......就因為我曳浪費左難得既假期.....
爸爸有個大肚腩,我好鍾意用頭係咁鑽佢肚腩,用手拍佢肚腩,但10歲o個年,爸爸出入醫院,佢由一個肥佬變得好瘦,我喊住同佢講:【爸爸,好掛住你肚腩,可唔可以唔好再瘦落去?】佢笑住:【好】最後,呢個承諾永遠都無可能兌現......
對我黎講,每個有爸爸既回憶都好難忘,亦都唔會忘記。

大宅

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

最難忘的父親節就係我工作之後的第一個父親節,送左對皮鞋給爸爸,再請爸爸食飯。雖然好簡單,但我覺得爸爸非常開心。而家我離家咁遠,好多年都無再同爸爸過父親節了,只有係電話裡祝福他節日快樂,心中好愧疚,爸爸,父親節快樂呀,我愛你。

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

爸爸在我心目中難以取替, 記得有一年父親節, 我與爸爸媽媽及兄弟姊妹吃了一
頓豐富的晚餐, 是我地幾兄弟姊妹炮製的, 十分難忘, 雖然父親離開了整整十年, 我仍不時懷念他~

洋房

2018父親節勳章

爸爸係我細個果陣其實因為工作關係, 好少見面,因為爸爸當時做看更, 仲要係夜班, 工作地點又好遠,所以佢基本上一星期只返一次屋企…到我開始大, 爸爸轉左行入三行, 又因為工種問題, 工作時間好長。由細到大…我讀緊幾年班, 幾多歲, 佢從來都講錯…..不過每次媽媽回鄉不在家, 爸爸都會默默地煮晒3餐俾我食,又會塞零用錢俾我..我知道…爸爸愛我 但唔識表達…其實我自己都一樣! 每次都會忍唔住由關心變左鬧佢…..而每都次鬧完我都有D後悔..爸爸已經65歲..其實仲未退休..好想同爸爸講…對唔住爸爸…無辦法令你早D退休嘆世界..就算我唔可以做一個令你覺得自豪出色既孩子, 不過我會用心孝順你! 愛你爸爸!

男爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

回覆樓主

最難忘和爸爸的時刻是我細個時常常帶著我食麥當勞,一知道老豆又帶出荃灣食麥當勞,超開心!

禁止訪問

2018父親節勳章

珍珠宮

MommyPanel勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆 中央情報員 的帖子

記得小時候有一段時間要1星期去睇兩次醫生做檢查,覆診,爸爸都會專登早番工,早收工, 帶我去做做檢查.維持了2,3年, 爸爸對屋企人真的好好的.

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

還記得小時候,爸爸非常熱愛足球,會帶我去看足球而且會教我錫足球,爸爸最喜歡就是阿根廷。
爸爸父親節快樂:mother:

男爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主

由細個開始爸爸都好緊張我嘅學習,雖然屋企唔富有,但爸爸寧願自己洗少d,慳左嘅錢就同我去書店買書。嗰陣時我同爸爸講,d書要幾十蚊一本好貴,爸爸就話唔緊要,只要我鍾意睇就得。個刻我覺得雖然自己爸爸係一個嚴父,但其實佢都好錫我。

複式洋房

2018父親節勳章

回覆樓主:

上幾個星期有關腹中小女兒4D超聲相片的小故事。

約了爸媽及奶奶飲茶再交相片給他們觀賞。媽媽及奶奶當然急不及待的一起逐頁觀賞不放手,反而爸照舊目無表情在吃點心沒有看。我著媽把報告也給爸看一下,怎料他說不看了。那一刻有點失望,爸就是這樣的人,一向標準的撲克臉,什麼都不期待的樣子,完全解讀不了。

想不到他之後開口講了一句:現在有什麼好看的當然是幾個月後看真人吧。

你失望以為他不在意,怎料他早已把目光放得更遠。你一向標準的撲克臉,但言語之間總能令你明白,他對周邊的事是有所期待的,爸就是這樣的人。

致即將成為嫲嫲婆婆公公的三位,祝身體健康。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

由細到大,爸爸都係咁錫我,記得細個初小時,爸爸日日都會接我和細佬放學,並每日都會帶我們去超級市場,每人任選一件零食,到踏入青春期時,爸爸經常以愛、忍耐和寬恕來對付我的任性,令我完全感受到爸爸對我的愛有多大。

都今天,我已有我自己的子女,但爸爸對我們的愛我沒有減少,他更全愛我們的家庭,將父愛的傘撐得更闊更廣。

爸,真的慶幸能當你的孩子,令我和我家人都能感受到很多愛。十二萬分愛你!

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

以前要去香港果邊返學,所以每天都要一大早趕頭班巴士搭去地鐵站再轉地鐵返學。但果個鐘數條路靜英英,無乜人行架。當時爸爸每朝早都陪我行去巴士站,無論好天落雨,天寒地凍,都風雨不改,有佢陪我行去巴士站果段路真係安心又開心

別墅

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

我細個時爸爸成日返工時會打電話返屋企,問我地做緊乜,我有時好曳會扮俾阿媽打。不過爸爸一聽就知我講大話 到佢放工返嚟,就會抦多我一鑊 佢話:做人不能無事生非,有時你覺得小事或者好好笑,但對人會有好大影響的。細時唔多明佢嘅意思,一路長大就明白箇中真蒂。爸爸教誨,從不敢忘。

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

爸爸年輕時十分英俊,眼大大,有很多女孩子喜歡他,接近他。
但他卻鍾情於我媽媽,媽媽也是個小美人,他們是天生一對。

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 減齡達人勳章 親子王國15週年勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

今年係我做Daddy後,第2個父親節。雖然囡囡仲未識做什麼特別的事。但對我來說簡單她一個笑容已令人心滿意足了。

首頁

尾頁

跳至