自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

RT 發表於 18-5-28 21:54
彭羚算一線架喇,梗係好聽啦
80-90年代有的歌手同有的歌可能唔係咁hit, 但依家聽返會越來越好 ...
關淑怡早期在寶記的歌也十分好:冬戀丶最深刻一次、愛恨纏綿等....Shirley把聲好特別!

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

sochui 發表於 18-5-28 22:20
子女冇去追韓潮,有些異類感覺。
慶幸仲有新一代愛八九十年代舊歌。

正如當日有親友帶我去海城夜總會睇-->徐小鳳。個時都覺得老土!
但依家大左,咪知呢d係人生/哲理(順流逆流/風的季節)

伯爵府

umama 發表於 18-5-28 22:30
Sorry, 其實我唔識“馬壯“係乜水……
(無睇電視十幾年)
黎諾懿

公爵府

親子王國15週年勳章

Cathy1121 發表於 18-5-28 13:05
JM, same here!!!其實我小學好喜歡Lesile,會買哥哥、Anita and Alan的卡式帶!

我年初才得閒看下youtuxx o ...

Me too. 佢在生時我唔識欣赏Danny,但近排聽youtuxx 才識寶。

公爵府

親子王國15週年勳章

耕田妺 發表於 18-5-28 13:31
其實Danny個樣同馬壯好似
氣質無得比

侯爵府

畀面勳章

Cathy1121 發表於 18-5-28 20:06
JM, 多謝你提到"奮"字,鈎起我小六丶中一可以帶大錄音機去學校開party 用,那時哥哥的少女心事丶raidas ...

少女心事(emoji)(emoji)
Nice to meet you!

伯爵府

Cathy1121 發表於 18-5-28 22:33
關淑怡早期在寶記的歌也十分好:冬戀丶最深刻一次、愛恨纏綿等....Shirley把聲好特別! ...

Shirley真係好正,重有劉美君,愛是無涯,午夜情,亞熱帶少年

伯爵府

BBG1 發表於 18-5-28 22:36
Me too. 佢在生時我唔了識欣赏佢,但近排聽youtuxx 才識寶。
Danny 早紅過其他人,自眼涙為你流一只碟已紅,他是香港第一位年輕人的偶像;(聽麥潤壽這樣說)Sam Hui 是樂隊出身(又有些不同),到我小學末段那時未太留意他,但也知他的出名的歌:等、眼淚為你流、摘星(突破)、喝采丶後期的一生何求! 他離去時,我剛讀完書,所以未親身去看過他演唱會!有些抱憾⋯現在只能隔住mon 去欣賞他!!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

Cathy1121 發表於 18-5-28 16:54
那些年我們魄寶歌星會字正腔圓,不用太留心聽,也聽到他們唱的字;但近代的,真的學我媽媽說:吾知唱緊乜( ...

我都係咁覺得,而家d所謂歌星,真係識講野都可以做歌星,但完全都聽唔到唱乜,唔睇字幕真係唔知,中學時代嘅我無咩錢買帶,去錄帶,無歌詞唯有自己炒寫,真係聽得出係咩歌詞,而家真係一句都聽唔哂佢唱乜 8,90年代嘅樂壇真係好光輝,以前好鍾意聽梅姐,哥哥,四大天皇,陳慧嫻,譚詠麟,王菲,倫詠亮,好似張立基,杜德偉都好有台型,快歌最正,有一段時間嘅巫啟賢,就算一d唔太紅嘅歌星唱嘅歌都一樣好好聽,個個年代嘅勁歌金曲都好好睇,而家……真係唔識講,我已經好耐無再睇勁歌啦

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

plumtree 發表於 18-5-28 14:46
樓主講緊嘅都係80至90年代嘅事。那些年真係一個令人好懷念,好難忘嘅年代。
無論歌,影,視都係咁好聽好睇 ...
對呀!海報、襟章丶音樂雜誌呀!當媽媽年代,她買了許多"K-100"時,和細佬妹餘閒時拿出來點手指,看大家鍾意那位明星⋯⋯
接著中學年代,經典:姊妹(有幾頁黃色、粉色頁..哈哈)丶金電視、大眾(不錯,拉長海報)丶Yes!(開始閃咭)100分、Ameba.....
光輝燦爛的娛圈引申丶連帶音樂雜誌好全面!!當年零用錢花費在雜誌上不少!

侯爵府

2018復活節勳章

Cathy1121 發表於 18-5-29 10:41
對呀!海報、襟章丶音樂雜誌呀!當媽媽年代,她買了許多"K-100"時,和細佬妹餘閒時拿出來點手指,看大家 ...

係喎。金電視我阿媽必買㗎。平靚正 仲有青春,姊妹都係我地女生當年必買讀物。

大宅

慧嫻

公爵府

dabbycheung 發表於 18-5-28 13:14
至愛Danny, 佢雖然死左咁多年,但無一個歌星可以代替佢。

我都鐘意Danny, 但只限聽錄音。你地覺唔覺佢唱live 不大夠氣

侯爵府

ninachu 發表於 18-5-28 13:11
佢死後電視有重温danny嘅歌,我至愛上呢位天才歌手,細個時受家姐影響聽alan歌長大
...

我同你一樣,佢嗰種氣質無人學到。

水晶宮

imlcc 發表於 18-5-29 17:25
我同你一樣,佢嗰種氣質無人學到。

佢係貴公子格、張國榮?Leon 都係呢款,近年比較有呢類氣質係張敬軒。

水晶宮

亮燈 發表於 18-5-28 17:33
睇晒各位既留言,你地所講既,我都好鍾意聽,我亦慶幸生於60年代尾,親眼見證香港70-90年代既繁榮盛世,各 ...

的確慶幸、星光熠熠、同埋當年多改編歌令我們接觸更多歌曲

男爵府

luckybaby2011 發表於 18-5-29 18:00
的確慶幸、星光熠熠、同埋當年多改編歌令我們接觸更多歌曲

同意

伯爵府

littlemelody 發表於 18-5-29 17:10
我都鐘意Danny, 但只限聽錄音。你地覺唔覺佢唱live 不大夠氣
吾覺呀!只是隔著mon 去欣賞他,他唱演唱會,仲正過錄碟呀!零抖氣聲喎⋯⋯和字正腔圓,Danny 一向醉心音樂,去美國鑕研....
細時迷Lesile 多些,現在才欣賞丶留意返Danny 的作品....

公爵府

Cathy1121 發表於 18-5-29 18:10
吾覺呀!只是隔著mon 去欣賞他,他唱演唱會,仲正過錄碟呀!零抖氣聲喎⋯⋯和字正腔圓,Danny 一向醉心音樂 ...

咁我未現場聽過唔知

学友、Alan.tam , 克勤,我都是隔住mon, 但明顯唱功一流,當然他們不及Danny 靓仔有才華

首頁

尾頁

跳至