自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

派唔到心儀學校真係好傍徨,下年到我祝我好運

侯爵府

回覆樓主:

認識一個家長,大女好醒好叻入到名校,但個細女比較冇記性同做嘢好慢,跟家姐入到去名校,日日為咗啲海量功課做到12點,家長教到日日拍枱拍櫈,考試考尾幾,家長又唔肯轉校,攪到個細女四年班就要心理輔導!

男爵府

hellomamiii 發表於 18-6-2 12:18
同意,感你釋懷了,我也是派第二志願,過了兩年也感到有所失落,都好憎自己有這個感覺
...

每年呢d日子,我都仍然吾能夠釋懷,成日都會諗小朋友派到第一志願,條路都不會一樣

男爵府

馬霸 發表於 18-6-2 13:48
每年呢d日子,我都仍然吾能夠釋懷,成日都會諗小朋友派到第一志願,條路都不會一樣
...

同感大家加油向前行

公爵府

回覆 馬霸 的帖子

放下吧!靠自己、讀唔讀到書靠小朋友自己、有D入到名校又點咪又係勸退!你唔退年年考包尾一樣入b3中學!

子爵府

回覆樓主:

不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

castle100 發表於 18-6-2 10:52
舊年小一派位碌到最尾!足足喊足幾個月!大住肚天時暑熱同個仔到處叩門、果種無助的感覺e+ 歷歷在目!到今 ...

升中遊戲更折磨人,連呈分試俾佢玩足兩年

公爵府

親子王國15週年勳章

其實派到邊間也不应哭。如最終也要讀果間,個小朋友會点想喎?乜地方也有好人和壞人。去到邊間也要努力便可呢!

珍珠宮

舊年小一派位碌到最尾!足足喊足幾個月!大住肚天時暑熱同個仔到處叩門、果種無助的感覺e+ 歷歷在目!到今 ...

我記得你
忘記過去,小朋友讀得開心就夠了

水晶宮

回覆樓主

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

wtyedu 發表於 18-6-2 11:03
同意!我個女入咗受歡迎學校,咪又係靠家長自己谷!

極度認同
幸福肥師奶

子爵府

回覆 馬霸 的帖子

同你一樣,去年派得唔好,所幸能叩走,但到今日,見到人地放榜,自己心裡依然覺得心酸

公爵府

回覆 sarali 的帖子

對!放下才是正能量!不要去比較!相信阿仔!其實寶校谷到頭20名內都可以入b1中學!只要努力一定可以的!其實我b2都0k的!冇話一定b1!學習路好漫長!家庭教育也要注意!只要孩子感受到自己係愛佢的!學習自然會好!我仔響學校操行都拎到B!(過到我果間啦)!要拎A要再努力才可以!

珍珠宮

castle100 發表於 18-6-2 15:14
回覆 sarali 的帖子

對!放下才是正能量!不要去比較!相信阿仔!其實寶校谷到頭20名內都可以入b1中學!只 ...

正能量

子爵府

舊年小一派位碌到最尾!足足喊足幾個月!大住肚天時暑熱同個仔到處叩門、果種無助的感覺e+ 歷歷在目!到今 ...天打開電視看見家長們⋯⋯忽然鼻子酸酸的、眼淚不停地大滴大滳咁流下來!這個遊戲太折磨人了!我連續幾個月都矢眠!
不過好彩e+仔仔入到呢間學校!老師又好校長又好、仲要小班教學!(一班得25個小朋友)!如果谷到小朋友頭二十名內上b1冇問題!我呢間人人都話係寶校!我自己也覺得⋯⋯但我都諗通左無論入到寶校定名校都要靠自己!

家長們千萬不要覺得自己小朋友考唔到心儀學校而同學仔個個考到而去鬧仔呀!因為個個小朋友都好辛苦咁去考試!千萬不要放棄比多一點鼓勵他們吧!學習有好長的路⋯⋯⋯⋯

咁即係讀番原本派果間?

公爵府

回覆 杜小田 的帖子

暫時未知!如另一間收要開家庭會議才決定轉唔轉!因為今天考左我家樓下(行路10分鐘)!果間!我仔e+讀呢間冇乜功課的!另外教得會淺少少!如可以入到教得深少少的學校我仔會再努力D(因為我仔係要不斷挑戰果種小朋友、佢唔可以放鬆一放鬆就打回原形、乜都唔記得、)!

公爵府

回覆 杜小田 的帖子

我冇讀原本派果間!我舊年有3間收!我最後揀左e+呢間!因為小班教學!一級5班!一班24個人!老師睇得實D!

子爵府

castle100 發表於 18-6-2 15:35
回覆 杜小田 的帖子

我冇讀原本派果間!我舊年有3間收!我最後揀左e+呢間!因為小班教學!一級5班!一班2 ...

叩門最辛苦, 有三間收真好呀~ 那你上年叩門了幾間?

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

MKma 發表於 18-6-2 13:40
認識一個家長,大女好醒好叻入到名校,但個細女比較冇記性同做嘢好慢,跟家姐入到去名校,日日為咗啲海量功 ...

害左個細女……

公爵府

回覆 杜小田 的帖子

40網叩左8間!32網叩左1間!

首頁

尾頁

跳至