自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

karshing 發表於 18-6-2 12:18
洗完後,用布抹都有黑色漬,睇睇吓唔同色,請問仲用唔用得?
已用咗1x年,人哋話生鐵獲可以用幾拾年?
其實無問題,可再用

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我唔會用隻生鐵鑊嚟蒸嘢,走晒D油水,蒸我用不銹鋼,或放入蒸爐

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

karshing 發表於 18-6-2 12:33
前幾日,睇見個獲有銹漬,洗咗抹乾,見到塊布好黑,再抹都有少少灰黑色!
叫咗新工人用完一定要抹乾隻獲, ...
咁要用D油+菜炒吓痴返D鑊撈就得

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

karshing 發表於 18-6-2 12:42
我自己用就未試過蒸乾水,新工人可能試過但我唔知?!

唔會用來蒸野,蒸野會用不銹鋼煲+電磁爐搞時間制既,仲有老人家話唔好用洗潔精清潔獲面,會洗走面層油,保護唔到隻獲,我就好少煮,通常奶奶煮多,佢就一向咁做,隻獲係佢既,呢方面知識係佢話我知既

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

cathy-tse 發表於 18-6-2 12:45
你竟然咁叻一睇佢就知係男孩子嚟㗎

靚仔成咁、實係仔嚟架啦

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

琥珀宮

cathy-tse 發表於 18-6-2 13:16
咦你咁鬼叻嘅

你隻靚仔獲用左廿幾年,好勁

水晶宮

回覆樓主:

因為你用清潔劑洗得過份乾淨,洗完要用油抹抹佢的

禁止訪問

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

cathy-tse 發表於 18-6-2 13:47
其實我覺得廚具係唔需要更換

廚具用爛真係唔容易

有賓姐姐就係好易爛廚具

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

生鐵鑊最好淨係炒,煎,炸,唔好蒸。蒸完,要炒菜,唔好用洗潔精洗。咁先靚。我屋企呢個用咗15年幾,仲好好。

琥珀宮

cathy-tse 發表於 18-6-2 13:47
其實我覺得廚具係唔需要更換

廚具用爛真係唔容易

我都係咁諗、我老公又話買肥女人既乜煲物煲俾佢阿媽用,我話唔好用,駛乜用個太空炒餸機咁轉來轉去喎⋯⋯佢笑左

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

工人姐姐係咪"省"過隻鑊?

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章

係豬肉店買肥豬油(冇瘦肉果D)

放舊豬油落去開火,不停咁用獲產壓舊豬油,張舊豬油推前推後,推左推右咁卒隻獲

D漬就會走左去舊肥油到...一舊唔夠就用過舊新...摔到冇色(一定要開住火有熱力咁卒)

摔完冇漬後等獲凍左先洗...洗完搽返D煮食油...你隻獲咁多漬買多幾舊肥油試下

呢D獲...間唔中洗完要抹乾水搽少少油落去先保養得好

PS:方法以前聽D婆婆教

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至