婦女醫護

跳至

首頁
23456...14

尾頁

別墅

fionstone 發表於 18-10-22 00:21
我都係肉芽腫乳腺炎,又係有關節痛,我初初就係唔想有副作用所以堅持唔肯食類固醇靠自己好,現在叫康復了8個 ...

我開始睇中醫果時有經有腫塊同含膿啦。請問你用左幾耐有康復呀?

伯爵府

pinkydorothy 發表於 18-10-22 11:59
我開始睇中醫果時有經有腫塊同含膿啦。請問你用左幾耐有康復呀?

我上年5月-9月兩邊胸輪流有硬塊,每次m完會縮小或消失,到9月左邊胸無事,右邊胸剩乳下一小硬塊變軟但超痛,感覺到係膿,還有變黑脫皮橙皮紋 10月就入院醫治直到12月頭已不用放膿,洗傷口到1月中到就不用再洗,待自己埋口,我諗都一年

別墅

回覆 fionstone 的帖子

相信你咁快可以唔洗洗傷口可以等佢自己埋口應該係因為你無開刀?如果係開大刀淸創之後係唔需要用針放膿。我都洗左就黎5個月傷口,都唔知仲要洗幾耐先埋到口.....

大宅

回覆 irisiriswai 的帖子

好感動我居然搵到同路人....
我過程係
1) 發燒睇醫生唔得轉外科 (6月頭)
2) 外科檢驗太慢去睇出名既乳線科
3) 食抗生素
4) 都好似無乜用...好似想爆..醫生開左2個洞放膿
5) 覆診話因為我係U形位放唔到膿好大機會要做手術
6) 做手術 (9月中)
7) 日日洗傷口..洗得唔痛又無用..洗得痛又由心痛到流眼淚...(直到依家)

我個傷口都係4CM深..依家洗傷口見到個胸"粒"左入去都唔知幾難受..好想以後都用膠布貼住...

複式洋房

回覆 pinkydorothy 的帖子

我的情況是初時右邊有成8cm腫塊,表面有少許紅腫,腳有紅斑,吃了郭醫生中藥後約兩三日後,腳痛已開始減,一星期後不痛,兩三星期後,腫塊開始變軟,接下來是大腫塊開始散變為一粒一粒,之後連粒粒也沒有。現在在乳暈附近尚有少許腫塊,表面紅腫開始停,沒有積水和膿了。現繼續吃中藥,希望會散埋最後少少

別墅

Ng5252 發表於 18-10-30 18:35

我的情況是初時右邊有成8cm腫塊,表面有少許紅腫,腳有紅斑,吃了郭醫生中藥後 ...

想問下乳線炎初期會有咩跡象?會痛?乳房表面也睇到?

別墅

我的情況是初時右邊有成8cm腫塊,表面有少許紅腫,腳有紅斑,吃了郭醫生中藥後 ...

我已經開始左食類固醇呢條不歸路,副作用出晒黎,不過無得停,如果一早睇到你個post 就好。不過好彩,我食類固醇都有效,傷口乾水左,腫塊都有縮細到。下星期一覆診有機會減藥,希望減藥唔好反彈 我依家都有日日食中藥,不過好似唔係好有用,食埋今次d 中藥,我都想睇下郭醫師。

別墅

ChungMelody 發表於 18-10-31 11:34
想問下乳線炎初期會有咩跡象?會痛?乳房表面也睇到?

摸到硬塊,但接面睇唔到,有d 人會痛,有d 人唔會。

別墅

想問下你仲有睇西醫同食西藥嗎?

別墅

pinkydorothy 發表於 18-11-1 18:54
摸到硬塊,但接面睇唔到,有d 人會痛,有d 人唔會。

硬塊會唔會走位的,抑或在特定的位置?

別墅

ChungMelody 發表於 18-11-3 12:39
硬塊會唔會走位的,抑或在特定的位置?

我無走位

複式洋房

我腳出紅斑(與慢性乳腺炎相關)時去看西醫,吃了藥,塗類固醇,情況緩和,但仍痛,到停藥,就出番曬D紅斑,腳仲非常痛。後來轉睇中醫,吃藥後,腳開始不痛,紅斑消......自此沒再看西醫。我會再繼續吃中藥,待情況更加好轉,便會再去照照乳房。想當日被誤診為乳癌,猶有餘悸😰

別墅

回覆 rosanayan 的帖子

竟然有同路人我應該比你更慘,我6月手術洗傷口到宜家啦,都未好,亦唔知幾時好...3個星期前又係另一位置含膿,又要局部麻醉開刀開窿清創。新傷口暫時康復良好,但舊傷口就停濟不前,好擔心....
點都好,喊過傷心過痛過後,收拾心情又要重新上路面對,我宜家又係門診等緊洗傷口啦⋯⋯
希望越來越好,傷痛有盡頭,唔好再返發。大家有空上黎報告下進度,為大家打氣!加油!

大宅

回覆 irisiriswai 的帖子

6月洗到依家噤緊要...我由9月中到依家LO...不過都唔知仲要洗幾耐...仲硬左一舊~醫生話係D結疤....你有無呀?我都要開始去搵門診洗啦,....CLAIM爆左啦...噤係唔係是但一間公立醫院就OK?要唔要等勁耐~?
我依家都仲係日日去洗~除左星期日LO...真係好煩擾....希望我地大家都快D好返唔好再比D個病纏繞~!加油~!!

別墅

昨日終於的起心肝去睇郭岳鋒醫師,暫時食了一日藥,未知在我身上效果如何?第一次醫師先給4日藥試試反應,下次覆診完再同大家報告。實在受夠了類固醇的副作用,希望郭醫師會幫到我!

複式洋房

希望有用!🙏🙏沒有副作用又可控制病情,已經很好呢!

複式洋房

吃了那些中藥,身體有什麼反應?可好?

別墅

Ng5252 發表於 18-11-10 20:19

吃了那些中藥,身體有什麼反應?可好?

多謝你關心先,有病友支持感覺特別溫暖。今日再覆診,暫時未有特別感覺,因為啱啱M 到, 比之前仲漲痛左。今日再拎多一星期藥,相信好快會有效果。至少依家類固醇減藥到第4日, 暫時都未有惡化反彈。

複式洋房

https://m.haodf.com/touch/zhuanj ... unbj_6116276540.htm

這是一位北京女大夫對肉芽腫乳腺炎的治療理論和方法,似乎十分受人稱許,也治好不少同病者。真想飛去北京試一試

別墅

我都book左郭醫師,聽日睇....希望可以令我個病斷尾。請問睇左郭醫師既姊妺宜家病情如何?

首頁
23456...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊