想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

我不嬲m好準 ,週期平均25天,之前用app計經期day1就真係果日黎,今個月唔知做咩遲左6日都未黎,驗孕三次都白板,返工又唔係有壓力,又無食藥,係米唔正常?大家會唔會卜醫生睇?

同埋體溫方面,今個月好多都係35.7度,係米叫好低?大家無開冷氣情況下多數幾度?

老公話我生b太大壓力係度疑神疑鬼 但對一向準m的我真係有點難接受,25日一個cycle 好似太短,又好似太低溫,唔通我真係太大壓力?

大宅

dunuknow_ww 發表於 18-6-14 08:44
我不嬲m好準 ,週期平均25天,之前用app計經期day1就真係果日黎,今個月唔知做咩遲左6日都未黎,驗孕三次都 ...

壓力係會影響荷爾蒙分泌,令到m唔準。
如果你平時cycle準時25日,咁一係早排卵,一係就黃體期短。
體溫要同自己對比,留意自己既最低同最高溫同高溫期有幾多日,我自己最高可以去到37,最低係36.4左右
高溫期短=黃體素唔夠,可能係咁cycle比較短

別墅

tamoneone11 發表於 18-6-14 08:55
壓力係會影響荷爾蒙分泌,令到m唔準。
如果你平時cycle準時25日,咁一係早排卵,一係就黃體期短。
體溫要 ...

謝謝你解答(emoji)我留意左幾個月,我排卵後並唔見大家成日講的高溫期,得一日上到36.幾度,已經懷疑係黃體不足(emoji)但我認識不多遲啲再爬下文

唔知普通婦科醫生解唔解決到呢個問題?定要排不育科喇?我都試左接近一年自然,似乎我都有不育問題

大宅

dunuknow_ww 發表於 18-6-14 09:09
謝謝你解答(emoji)我留意左幾個月,我排卵後並唔見大家成日講的高溫期,得一日上到36.幾度,已經懷疑係黃 ...
你可以考慮去睇中醫調理一下先, 好多JM 都有睇中醫幫助提升黃體素, 同埋有啲天然食物都可以幫到
如果你同老公都無做過basic 既檢查, 你都可以搵一個生育科醫生做, 抽升驗LH, FSH, AMH 個啲, 老公又要驗下丁丁既活躍形態。我自己有搵過婦產科醫生睇, 佢就只比排卵藥我

我自己都試左一年左右就去抽血, 諗住指數OK再試自然, 之後先發現係輸卵管一邊塞左

大宅

dunuknow_ww 發表於 18-6-14 09:09
謝謝你解答(emoji)我留意左幾個月,我排卵後並唔見大家成日講的高溫期,得一日上到36.幾度,已經懷疑係黃 ...
留名學野...

我cycle平時係30-32日左右...上次M期最低溫係35.71, 排後只有1日上到36.63.....其他日子都得好少起伏, 我都好似係黃體不足....

之前爬過文, 有jm提過有醫生話驗黃體其實冇咩意義, 因為話個個月都可以唔同, 今個月夠唔代表下個月都夠..

另外, 仲有睇過jm話艾灸可以改善體溫問題...但係有冇jm試過??可以推薦一下嗎?

謝謝~

別墅

tamoneone11 發表於 18-6-14 09:15
你可以考慮去睇中醫調理一下先, 好多JM 都有睇中醫幫助提升黃體素, 同埋有啲天然食物都可以幫到
如果你同老 ...

其實我都有睇過一段時間中醫架,兩年前肌瘤手術後虛虛地搵中醫調理下,第二次就係胎無心跳做藥流後調理

但睇完無咩特別好到,覺得蹝錢停左(emoji)我都係睇生育科醫生做檢查先⋯

別墅

katiejim 發表於 18-6-14 09:35
留名學野...

我cycle平時係30-32日左右...上次M期最低溫係35.71, 排後只有1日上到36.63.....其他日子都得 ...

我體溫同你一樣都係無咩起伏

大宅

katiejim 發表於 18-6-14 09:35
留名學野...

我cycle平時係30-32日左右...上次M期最低溫係35.71, 排後只有1日上到36.63.....其他日子都得 ...

係呀,黃體個個月唔同架,驗血其實無咩意思

bb著床後頭幾週都係靠黃體去成長,所以中醫師會話黃體期唔夠長會難受孕睇生育科醫生就多數會比藥塞增加黃體

我自己有做針灸,我覺得好有幫助

大宅

dunuknow_ww 發表於 18-6-14 09:57
我體溫同你一樣都係無咩起伏
我已經有食聖潔莓...不過得400MG...同埋樽指示一日一次..唔知夠唔夠
我見其他牌子一日三次的...

別墅

katiejim 發表於 18-6-14 10:22
我已經有食聖潔莓...不過得400MG...同埋樽指示一日一次..唔知夠唔夠
我見其他牌子一日三次的...
...

我而家先爬文睇聖潔莓⋯之前幫我做肌瘤手術個醫生又叫我唔好亂食⋯好混亂,明明有運動又飲食健康都有咁多問題

大宅

dunuknow_ww 發表於 18-6-14 10:53
我而家先爬文睇聖潔莓⋯之前幫我做肌瘤手術個醫生又叫我唔好亂食⋯好混亂,明明有運動又飲食健康都有咁多 ...
其實我係自己亂食....見人買我又買....
不過如果你曾經咁樣就梗係問下醫生先啦....
我做女果陣以前都覺得生B好易覺得唔用套就好大機會...
而家耐都未中又成日爬文....先知真係好難...

首頁

尾頁

跳至