親子旅遊

跳至

首頁
34567...16

尾頁

伯爵府

wincycc 發表於 18-6-16 20:09
多謝回覆,咁我都係諗下先

你唔介意遲少少去,不如搭巴士去酒店先,放下行李再繼續行程。

男爵府

wincycc 發表於 18-6-16 19:38
我7月12出發,有嘢想請教一下大家,我早上7點羽田落機,想即去築地,嗰段時間係咪本地人返工時段?好難迫上 ...

去東京撞正上班同下班時段都比較麻煩. 你地7點先係羽田落機, 去到築地都要段時間. 由落機到入境拎埋行李都要預1個鐘. 羽田機場會唔會有巴士過到去? 我 Day1 由成田出到東京就撞正下班時間. 東京上班時段真係會上演人迫人夾三文治. 我去築地果日因為我地 plan 左去食壽司大/大和所以我地會零晨5:30係酒店出發, 直接跳過左繁忙時間.

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

hennyyoyo 發表於 18-6-16 20:14
你唔介意遲少少去,不如搭巴士去酒店先,放下行李再繼續行程。

多謝提議可能先去酒店放低行李,因為我地去築地唔係去食名店,所以早同遲去都冇所謂

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

CaCa0919 發表於 18-6-16 20:18
去東京撞正上班同下班時段都比較麻煩. 你地7點先係羽田落機, 去到築地都要段時間. 由落機到入境拎埋行李都 ...

多謝回覆
我地可能去酒店擺底行李先再過去,我地book咗住濱松町,去築地都好近,同埋冇諗住食名店,所以早去遲去都冇咩所謂

大宅

回覆樓主

7/7夜機
8/7 0455到羽田
幾十歲先嚟凌晨機
玩7日,有2日去迪士尼同埋鎌倉/江之島
第一次去東京,好多地方想去,好多嘢想食
應該去唔哂

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我地22/6到東京,一家5口,小朋友3-10歲,又未去過,所以諗住行到邊食到邊咋,total 6日5晚,但午機到午機返,所以當4 全日,打算一日去台場大江戶溫泉+joyplis 同附近行下,一日去迪迪尼,一日join day tour 去摘水果,仲有一日去晴空塔(請問晴空塔附近有沒有景點or好食推介?),大致係咁。

同埋我無時間係香港換日元,用atm 拎錢好定簽卡好呢?

子爵府

chilongma 發表於 18-6-16 14:22
報到,7月15出發東京,無特別plan行程,因為實在太多必去地方,暫時只報左一日團去摘桃同忍野八海,不如大 ...

請問你報邊間一日團?是否星期六,日先有團?

男爵府

qee 發表於 18-6-17 01:33
7/7夜機
8/7 0455到羽田
幾十歲先嚟凌晨機

凌晨機到可以有多個上午玩, 但對捱唔到眼瞓, 捱唔到辛苦嘅人嚟講係攞命. 不過都仲有大把人選擇凌晨機到, 正所謂去旅行去到盡就係咁解 我自問唔係好捱得眼瞓, 所以我多數選擇晨早機.
2日迪士尼都會玩同一區定海陸都玩? 鎌倉/江之島我都想去, 但我c6有要求, 話5日行程裡面佢唔想去 d 要遠一遠, 又要轉幾次車又要烈日當空下慢慢行住睇景嘅地方. 話留返下一次唔係天時暑熱時先再去..
東京真係好多美食 亦係我c6今趟旅行嘅主要目的 ''食''!有無咩野食你去到係必食? 想玩, 想睇嘅地方10隻手指同腳指都數唔曬, 好多呀! 起碼要去東京多幾次先夠皮.

男爵府

我愛Corina 發表於 18-6-17 03:04
我地22/6到東京,一家5口,小朋友3-10歲,又未去過,所以諗住行到邊食到邊咋,total 6日5晚,但午機到午機 ...

第一次去有大有細我都未必會 plan 咁多行程. 最多 plan 下玩迪士尼同時睇埋玩園區策略. 台場大江戶好適合一家大細去 晴空塔裡面已經有好多美食. 你要理解左晴空塔裡面嘅樓層先知道邊到有得睇, 有得食, 有得買 (見圖). 晴空塔食嘅鋪頭集中係3/F, 6/F, 7/F. 你可以 click 入以下呢條 link 參考下食鋪. 我嘅搵資料做法搵到想食嘅野就會去 Google search 店名再睇下圖片同時睇下其他人嘅介紹同評論.
http://www.tokyo-solamachi.jp/chinese_t/pdf/floorguide_chinese_t.pdf?20170728
無時間係香港換日元, 我會選擇簽卡或買時比銀聯, 日本都有唱錢機, 但個 rate 當然比係香港唱定先有差. 你自己要諗諗.

瑪瑙宮

大廚勳章

CaCa0919 發表於 18-6-17 07:03
凌晨機到可以有多個上午玩, 但對捱唔到眼瞓, 捱唔到辛苦嘅人嚟講係攞命. 不過都仲有大把人選擇凌晨機到, ...

對我來說早上9,10點機仲慘。。即係6,7點或更早起身出門。。。呢個時間最好訓。。。反而凌晨我仲ok。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

seaheart88 發表於 18-6-17 07:26
對我來說早上9,10點機仲慘。。即係6,7點或更早起身出門。。。呢個時間最好訓。。。反而凌晨我仲ok。。。:w ...

真係鹹魚青菜各有選擇 我地晨早機又 ok 喎.
如果拖細嘅我通常都選擇朝早 10-11點幾機/午機去.

子爵府

CaCa0919 發表於 18-6-15 20:01
仲有2個星期到就出發. 好期待呀
6-7月出發嘅朋友仔, 你地準備好行程未? 唱定 Yen 未? 我行程裡面 ...

請問你訂左邊間饅魚飯?Thank you!

男爵府

Q10 發表於 18-6-17 07:48
請問你訂左邊間饅魚飯?Thank you!

明古屋備長鰻魚

男爵府

CaCa0919 發表於 18-6-17 07:50
明古屋備長鰻魚

補相. 呢間鰻魚飯

男爵府

畀面勳章

greenblee 發表於 18-6-17 06:03
請問你報邊間一日團?是否星期六,日先有團?

唔係呀,我係平日去,你去fb揾日本星程睇下

子爵府

chilongma 發表於 18-6-17 08:05

Thanks

子爵府

chilongma 發表於 18-6-17 08:05

請問是否大旅遊車?

子爵府

CaCa0919 發表於 18-6-17 07:53
補相. 呢間鰻魚飯

Thank you. 請問這間要訂位嗎?
另外丸五炸豬扒是否只有秋葉原先有?

男爵府

畀面勳章

greenblee 發表於 18-6-17 08:12
請問是否大旅遊車?

我未去唔知呀,不過朋友復活節join過話27人大車,說廣東話的

男爵府

Q10 發表於 18-6-17 08:21
Thank you. 請問這間要訂位嗎?
另外丸五炸豬扒是否只有秋葉原先有?

東京d 食店好味 d 出名嘅一定要排隊. 但排幾耐無人知. 我地唔想嘥時間所以邊間有得 book 咪 book 左先囉. 備長可以 book 可以唔 book. 其實睇你食邊段時間. 中午, 夜晚實多人. 但晴空塔裡面嘅食店比出面要排嘅食店應該無咁誇張多人. 最多等半個鐘到 (我估計) 但既然有得 book 咪 book 埋囉. 只需打幾個字襟幾個製就唔洗等, 幫我地慳左 d 時間
係, 丸五得秋葉原先有, 呢間正野嚟 必食!

首頁
34567...16

尾頁

跳至