想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我地等了1.5年睇過不同中醫,
一直都未有小朋友,就打算再CHECK DETAIL.

當初選擇仁安檢係諗住有咩要做或有咩事佢地都有齊我REPORT喺手,

我同C6一直好期小朋降臨,
但一都未有所我地做了懷前檢,

是什都沒有.

如是這又過了半年…..

我決去仁安檢輸卵管同AMH,

仁安理好簡,
好既婦產科難求,
真係好既又難約,
更加唔想REPORT東一忽西一忽喺不同診
(我覺醫生唔好我又會轉另一1),

我可KEEP
REPORT喺同一個地有咩事都知我之驗過咩同用過咩藥.

我有緣見到既是一位網上REPUTATION唔太好既醫生,

到底我對佢既觀感係點?

我之都會交代.

但始D好主觀大攞來做REFERENCE就好.

<<第一次見醫 - 檢查輸卵管同AMH>>

佢除左同我安排輸卵管同AMH之外仲做左陰超,

仍話懷前都要睇下媽媽子,

仲問我同C6

有同我傾過如REPORT出來一我又想快D有就可IUI,

畀左IUI資料我仲解一次個流同大概用針藥情況BOOK埋時REPORT.(好多人都好驚做輸卵管檢,
都會分享下等大家安心)

<<輸卵管同AMH REPORT>>

當我喺醫驗完輸卵管嗰位醫生已講我知一.

有日姑打來話我知AMH.

ABOVE AVERAGE, 亦有解既意.

對我既問都有問必答.

REPORT冇問話除非我想做IUI只番來攞REPORT都可.

又過左半年...

<<D1見醫生>>

睇過幾個中醫都係未有,
亦唔想再拖所IUI.

一向PERIOD既我喺嗰個月竟遲到打亂了我的請假計.

足足遲左8,

D1我即打去約D3見醫,
點知D3手術唔得,

醫生話我D2第一個睇我先,
D2我要INTERVIEW趕唔.

醫生好好畀我同C6即日先去TST仁安簽文跟住上翹康插隊.

D1見醫大概係照陰超,開針藥同了IUI流程,

佢開左4日藥+1支針畀我, 藥由D2,

打針嗰日係星六我又有事要出TST留針.

藥一要每24一粒唔可差太遠.

<<D6第一次排卵針>>

我個人真係好怕打針同抽血醫開畀我嗰支仲要係針型唔係筆型,

我真係冇勇學識

到打既時冇用手指夾住我D肚腩肥肉所打落去勁痛,

痛到打完都企唔直.
叫我休10冇事就可….

我估大家都會想知做IUI要攞幾多日假, 所以將仁安畀我既表同大家分享. 希望可以幫到大家.

大宅

fionachan0107 發表於 18-6-16 17:01
一直都未有小朋友,所以就打算再CHECK DETAIL. 當初選擇仁安檢查係諗住有咩要做 ...

多謝分享
我黎緊都會去仁安初診
希望你繼續分享

大宅

bbooeeyybb 發表於 18-6-16 21:52
多謝分享
我黎緊都會去仁安初診
希望你繼續分享

你都要加油,你睇邊個醫生?

別墅

fionachan0107 發表於 18-6-16 17:01
一直都未有小朋友,所以就打算再CHECK DETAIL. 當初選擇仁安檢查係諗住有咩要做 ...

多謝分享,我同你情況差吾多,試左兩年,睇左好耐中醫,好多野check左,都正常,
今個月頭見左醫生,準備今個月做iui,
請問你睇仁安邊個醫生?

大宅

<<D8 覆診+排卵針>>

除左睇下我有冇對針敏,

(唔記講我打既係PUREGON)仲要照下EGG既大細合唔合格.

話因PERIOD準所用藥好保,

佢又好乖咁得一粒夠大所唔會有TWINS.

我喺當日再打多支,
亦唔洗再食藥.

因為覆診完即刻打埋所以我都係唔識自己打.

我有問如做嗰日係公眾假咁點算,

但仍話今次唔會,
過多4日就可.

所以放心了仲叫C6即刻請定假

仲問左IUI到底可唔可接住下個月做,

話除真係好急,
唔係都建抖一個月等卵巢收番細同休息下.

順帶一提喺翹康打針唔需要另收費.

D10再覆診.

<<D10 覆診+卵針>>

都係循問下有冇敏同照陰超.

今次照到3粒但都係預計都只得一粒夠成熟.

仲安今晚打破卵針(由於我真係未試過自, C6又要返工所只好到醫).

並提醒最好早一個鐘頭到免得醫有其野遲左打.

佢亦大概講解D12植入流程等我地有個心理準.

埋單時姑畀左2張紙,1支破卵針1大包塞藥同SAMPLE

1.針紙-去其打可畀姑再確一次冇攞錯針

2.仁安醫生殖科醫生紙-植入嗰日去度醫1樓交畀姑.

破卵針, 有畀冰我凍住支針
返到屋企要放生果格,

攞去醫途中要用冰同保溫袋保持溫度.

塞藥係植入之早晚用可幫著床.
(塞既深度要有半隻手指咁多)

SAMPLE樽當C6留丁丁用.

呢位姑知我怕打針所再三提醒我,
支針會比排卵針痛

到夜我好乖乖咁9:15PM到達,

攞埋張針紙去登就坐定定等叫名先交打針錢
($200, 畀錢嗰下真係覺好肉赤). 等到叫我入去先再對名同交針.
再出去等夠鐘,

9:58PM再叫我入去打針, C6一齊入去陪打.

見我好緊張就話
你好緊?你可捉住隔來個枕頭, 唔駛捉住自咁辛

等我準備好之...插左支針入去之我係不停諗

(未痛既?係咪插左未打?咁耐既?’)跟住姑就已話打完.

…$200都唔係唔值.

就乖乖等後日吧!

大宅

Hewen 發表於 18-6-17 00:13
多謝分享,我同你情況差吾多,試左兩年,睇左好耐中醫,好多野check左,都正常,
今個月頭見左醫生,準備 ...

睇左咁耐中醫已經心灰意冷⋯希望一take攪掂! 我係睇仁安廖醫生,你呢?

男爵府

fionachan0107 發表於 18-6-17 01:51
睇左咁耐中醫已經心灰意冷⋯希望一take攪掂! 我係睇仁安廖醫生,你呢?
...

我老公果時book仁安,見廖醫生最快有得見所以book左,我都上網睇到評語吾太好。不過我信緣份,同夾吾夾,所以冇理,照睇啦~好快7月檢查,我又磨下去下旅行,到1月先做第一次iui,2月做ivf,5月頭放雪胎,今年1月生左,而家阿b仔5個月多d~ 由檢查到接生都係廖醫生呀~冇咩問題呀。

大宅

Bicanna 發表於 18-6-17 08:58
我老公果時book仁安,見廖醫生最快有得見所以book左,我都上網睇到評語吾太好。不過我信緣份,同夾吾夾, ...

其實佢個人都冇乜野,有時仲會講下笑添

別墅

fionachan0107 發表於 18-6-17 01:51
...

係呀,已經心灰意冷,但因為我之前克服吾到自己打針,一直拖。
我睇蔡柏霖醫生呀!
希望大家一take 過啦

別墅

Hewen 發表於 18-6-18 00:37
我睇蔡柏霖醫生呀!

請問廖醫生iYu 用左幾錢呀?

大宅

Hewen 發表於 18-6-18 00:37
我睇蔡柏霖醫生呀!

所以我都係喺診所打,但翹康姑娘手勢真係麻麻

別墅

fionachan0107 發表於 18-6-18 15:35
所以我都係喺診所打,但翹康姑娘手勢真係麻麻

請問仁安iui用左幾錢呀?
蔡醫生話預兩萬內

大宅

Hewen 發表於 18-6-18 00:40
請問廖醫生iYu 用左幾錢呀?

我用左$9510.有$200係喺仁安打針,呢個數包左4日排卵藥,2支排卵針,1支破卵針,安胎藥。其中$4930 係植入嗰日既手術室丶儀器嗰d費用

別墅

fionachan0107 發表於 18-6-18 15:44
我用左$9510.有$200係喺仁安打針,呢個數包左4日排卵藥,2支排卵針,1支破卵針,安胎藥。其中$4930 係植入 ...

我希望我吾使用咁多藥,診所都話收費要睇用左幾多藥,希望你可以一take 成功啦

大宅

Hewen 發表於 18-6-18 15:49
我希望我吾使用咁多藥,診所都話收費要睇用左幾多藥,希望你可以一take 成功啦
...

廖醫生話畀我既藥已經好保守,所以你budget最好預多少少。或者你第一次睇有冇問佢大概要用幾多藥?

別墅

fionachan0107 發表於 18-6-18 16:00
廖醫生話畀我既藥已經好保守,所以你budget最好預多少少。或者你第一次睇有冇問佢大概要用幾多藥?
...

佢話要用10日藥,打針,都係要睇到時個反應,先可以知道用幾多約。
因為我從來都冇做過,所以唔知道係點。
咁你做IUI之前,有冇特別食啲咩?

大宅

Hewen 發表於 18-6-18 16:11
佢話要用10日藥,打針,都係要睇到時個反應,先可以知道用幾多約。
因為我從來都冇做過,所以唔知道係點。 ...

我今次都係第一次渣, 其實我又冇特別食咩係食左葉酸同買左蠔王素畀C6食。係要預日子請假係最煩,因為覆診時間都唔定又好難解釋點解請得咁密

大宅

<<D12 仁安醫院>>

C6要喺8:00AM放丁丁,

我地7:45AM帶埋封信同結證書正本到醫再對多次同UPDATE個人資料然後叫C6入房放丁丁.

攪掂之叫我地9:45AM返去睇REPORT同植入, 要飲多D水要有少少急.

我對丁丁REPORT唔太樂.

仍工好忙經唔夠休息,
佢自都話咁既環底下交得唔多,

我沒抱太大期.

我地就輕輕鬆鬆去飲個茶,
期間當不停灌水,

食完之我怕都係唔夠仲貫左支570ML水繼灌水,
剛剛好去到停車場就急,

…….琴晚食左辣野肚痛…….去左廁.

上到生殖中心姑幫我地安好後就問我急未?有冇飲左500ML?

(佢咁問, 我估500ML最理想)

我好尷

話好多人都因太緊而肚痛所唔洗覺得尷尬.

當我坐好後就繼灌水同等C6 REPORT.

過一陣之後我發我好似飲得太多, 多到瞓低都覺頂住……

好啦, 再入來就放低丁丁REPORT(醫生入來會再同我地解)同照肚仔超聲波,

一照佢就話你應係勁急喎,
多到咁…’

其實我都知我OVER佢就叫醫入來.

醫生話丁丁REPORT結果
好好,

佢有攞住份REPORTC6, C6再問咁即OK?

醫生話洗完之後好好,
好理想,
就睇彩數啦

間我變得好大壓,
為丁丁一般我唔洗有咁大期.

講番正題, 我眼見植入工唔多, 透明鴨咀夾, 一條幼長硬管連住一條長軟管.

我都唔敢再望.

植入時當用鴨咀夾撐開,喺我肚度LOOK住個超聲波令我更,

急到我覺一講野都會賴, 所以成個過程我除左答醫生;OK;之外都冇講過野,救命….

對好位之就將丁丁放入去就完成. 全程5-10分鐘.

除左同我地講下笑之,再叮我要塞藥同埋等我好消….

跟住姑叫我瞓多15-20分鐘但由我已急到痛, 忍唔住叫姑.

當我起身時都急到坐唔直,

攪掂之姑娘除左畀張單我仲畀左張注事項我,

仲祝我好運…..TAKE攪掂

我睇既係仁安廖醫.

佢都係一個有問必答既醫生睇症有時都有講有笑並唔係外面所講咁差.

我覺佢唔會講太多唔關事資我知,

初初照陰超我明明聽到係多過一粒,

但佢話我知得一粒既時我都唔識反,

我偷偷再問打針姑娘佢話我有2粒時我都唔係好開心.

下一次再照明明聽到3粒但仍都話一粒就忍唔住問佢,

只得一粒夠大其都唔合.

只係唔想混先只畀個結.

我覺佢有時講野只係簡而精啫

打左咁長篇希望可以幫到大家!!

別墅

fionachan0107 發表於 18-6-18 22:37
C6要喺8:00AM放丁丁,
我地7:45AM帶埋封信同結婚證書正本到醫院再對多次同UPDATE個人資料然後叫C6入房放丁 ...

好詳細呀!祝你成功

大宅

Hewen 發表於 18-6-19 12:12
好詳細呀!祝你成功

Thanks, 你都係呀⋯⋯加油加油

首頁

尾頁

跳至