想生BB

跳至

首頁
12345...10

尾頁

複式洋房

試左足足一年, 到今個cycle, 在排卵後第7日紅d已經開始有返淺線, 心中充滿希望, 因為未試過咁早出再出現淺線

第8日, 紅d深了, 很開心
第9日, 紅d再深了, 心中的喜悅已禁不住要告訴老公
第10日, 紅d變淺了, 心情隨即下滑
第11日, 紅d依然無再深.....開始失望
第12日, 依然無再深....己打定輸數
第13日, 無check
第14日, 亦無check, 等m到

但呢日 (第14日, m應來的日子), 身體好唔舒服, 而且體溫無跌! 即刻懷著戰戰兢兢心情入"等4月bingo"的sis有無試過咁, 同晚, 放工回家後, 用紅d, 綠d都check到有線, 再用clearblue, 好快已出現"+"!!! 當時那份心情, 真係好難形容, 我手震, 我哭了!! 因為, 等左1年, 終於都我了!!! 打比老公, 也禁不住哭了!! 喜極而泣, 原來係咁!!!

當晚, 連忙將bingo前每一日的感覺寫下來, 希望待bb穩定後(因為好怕bb會小器), 就同大家分享!

第15日, 再check紅d綠d, 發現沒有變深, 有點擔心
第16日, 再check, 依然無變深, 用曼仔再check, 10分鐘後, 漸漸出現dot line, 然後再變淺線, 心裡很不是味兒, 即刻上網找資料....
第17日, 紅綠d依然無深, 再用clearblue, 仍然是"+", 心情好返少少....
第18日, 中午出現血絲.......腦裡一片空白......終於知道咩叫欲哭無血......致電睇開的婦科提早產檢(原本是下星期一), 但無位, 叫我回家瞓床, 第二朝才去......瞓左一天, 到晚上, 粉紅分泌又再出現.....心裡已打定輸數, 但仍希望明天可以打安胎針保著胎兒
第19日, 產檢, 醫生照唔到bb, 再做prenancy test, 結果係negative, 醫生態度冷漠 令我好想哭, 但我實在哭不出.....同日下午, 已見紅, bb流產了....

我真係覺得好辛苦, 呢件事只有自己同老公兩個人知, 但唔想老公擔心, 亦唔想再重提呢件事, 所以只有自己偷偷的哭......bb, 你好唔鍾意媽媽嗎?? 點解你要咁快離開我?? 你知不知道, 嗎媽媽很辛苦, 亦等了很久才得到你, 但才開心了一天, 又擔心了幾天, 你就走了?? 你知道媽媽心裡真的很難受???

子爵府

好媽媽勳章

睇完你既事, 我都好sad, 如果係我都會好唔開心.

唔開心就趁呢幾日盡情去哭, 之後好好收拾心情迎接下一個bb既來臨.

之前有sister講過, 如果bb係唔健康既, 早d走好過你有多一兩個月先出事, 到時仲唔捨得, 而且身體仲要承受更大既痛苦去(例如刮宮).

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

明白你此刻心情沉重+唔開心.

但可以話....呢種早期流產其實好人都發生過, 甚至發生過都未必知, 可能當係遲黎經了.

BB都係唔分裂得唔健全, 先會走了. 勉強生長下去, 你同BB 也會很辛苦的.

佢將會化作小天使係你身邊為你加油.

別墅

明白你的感受!不過!唔好灰心!休息一個月後又係一個mum-to-be啦!唔駛做任何手術係好好彩既!得老公知又係少左一份壓力!!試一年唔得都未算太耐!睇下,你仲有好多好運架!比心機!
原帖由 Cloudy007 於 09-3-30 11:32 發表
試左足足一年, 到今個cycle, 在排卵後第7日紅d已經開始有返淺線, 心中充滿希望, 因為未試過咁早出再出現淺線

第10日, 紅d變淺了, 心情隨即 ...

大宅

好媽媽勳章

好明白你心情,因為我今日都經歷過,好心痛!我仲等緊blood test result,不過結果已經估到!
我地都要加油,要振作呀!
終有一日,我地會做媽媽架!

男爵府

好媽媽勳章

明白你感受, 我1 月都自然流產咗
你要加油保重身體呀, 自然流產介總好過要做手術, 復原要耐d, 算係 best of the worst.  個胎吾健康而家冇總好過遲.
吾好吾開心啦, 支持你呀!!

洋房

我都岩岩經歷過,都係同bb講你唔要媽咪啦!眼淚依然係咁流,從來都唔知bb會好似我地咁冇原冇故咁冇左,正好miffy咁講好多人連冇左都唔知,maybe我地算係好彩,好似e生咁講至少証明我地仲可以有bb,我覺得而家咁諗我自己會舒服d,下個cycle再努力, 人地話bingo過一次好易再黎,我地就再向前面前進,加油

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

你這個case是叫假懷孕, 不是流產, 我試過假懷孕及流產, 我假懷孕時是在驗到有孕後, 一星期後懷孕指數下跌, 之後 m 嚟, 跟本個胎完全無發展到, 連胎 long 都無, 所以同無懷孕無分別, 只當 m 遲一星期來了吧!
跟住第二次驗到有孕, 三星期後去 check bb 心跳, 但只見胎 long 沒有 bb 心跳, 個胎得7星期就流產了排咗胎組織, 所以你不算是流產, 但都証明你身體能懷孕, 所以請繼續加油!

複式洋房

謝謝大家的關心同支持, 只是每當想到, 就會禁不住的流淚, 希望呢個黑暗期快點過去.....放心, 我會振作的!

複式洋房

原帖由 Cloudy007 於 09-3-30 11:32 發表

唔開心一定有, 我都唔知講咩去安慰你, 但你要振作, 養好身體, 再努力過!

大宅

唔緊要啦...再努力做人, 我上年10月流產之後而家振作返. 今個月每開始努力同c6 do do. 希望今個月可以 bingo. 一齊努力, 搵返我地失去的bb.

複式洋房

我年尾都流產左, 做左刮宮, 仲要發生o係新年期間...而家諗起我都會唔開心架....

而家我就諗住同老公齊齊進補, 希望下次唔會有d咁既事啦!!

大宅

其實,你的情況會不會是醫生講的生化妊娠,即是未算真正bingo.?即是卵子和精子結合時就停了發育?
所以,吳好吳開心...
加油,希望你早日bingo!

男爵府

忘記呢d唔開心的, 重新振作, 準備最好狀態迎接將來, 唔好將自己困在已過去的不快事

大宅

睇完之後我隻眼即時水汪汪,希望你唔好再唔開心,bb好快會返黎架,加油呀~

別墅

睇完都感受到你嘅唔開心同失望...

不過要振作呀!唔好影響心情!努力生個精靈 B!

男爵府

你既心情同我好相似,我睇完都晌度喊...
我係3月尾冇左bb, 真係好失落...
有時傻傻的咁諗, 如果bb問度, 宜家已經3個月了........

別墅

我都好明白你的心情, 不如講咔我自己嘢俾你知呀.
我由2007年頭等了差不多2年先至2008年9月先bingo, 見到胎及照到有心跳, 一宜正常, 但到了 11weeks時見紅, 睇醫生, 自己未等醫生confirm已經見到bb無左心跳, 最後醫生confirm bb 流產, 立即搭的士去hospital, 第二日個胎自然流出

我一直無喊過, 話俾自己聽係個bb唔健康所以走左, 如果等到遲些日子 or 出世先知有事, 我可以仲傷, 仲難過.

出左院, 休息了二星期 and then keep 住睇中醫調理身體, 到了今年1月尾, 我又bingo了, 開頭都陀得唔穩, 一時見紅,一時又照唔到胎, 到照到胎又見唔到心跳,預左尼胎都唔得, 但都係叫自己放鬆心情, 唔好諗咁多, 一切平常心面對, 幸運地我bb現在都13w5d啦.

希望你睇左我的經靂可以振作d, 唔好諗咁多, 開懷d,養好身體再來過

男爵府

原帖由 mvbb2009 於 09-5-5 15:55 發表

我都好明白你的心情, 不如講咔我自己嘢俾你知呀.
我由2007年頭等了差不多2年先至2008年9月先bingo, 見到胎及照到有心跳, 一宜正常, 但到了 11weeks時見紅, 睇醫生, 自己未等醫生confirm已經見到bb無左心跳, 最後醫 ...

你個case真係好鼓舞

我都係咁諗,bb身體唔好先會走,都係一件好事。所以我都睇得好積極,好想快d再bingo~

男爵府

嗯~~要養好身體, 新bb等緊我地的!

首頁
12345...10

尾頁

跳至