論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

菲傭係咪一般比較鍾意自己一間房(絕)多於同婆婆share房呢?

新屋我諗緊好唔好在廚房間一個獨立空間俾佢做房, 但係會好細, 得8尺x 3尺, 無窗. 我都擔心通風同熱問題. 打算用磚間成獨立空間, 同埋安裝抽氣扇(抽出屋外), 及掛牆風扇, 如喉管ok可加裝分體冷氣. 咁好唔好呢? 定正正常常同婆婆share番房算呢?

子爵府

pkjanel 發表於 18-6-20 17:23
菲傭係咪一般比較鍾意自己一間房(絕)多於同婆婆share房呢?

新屋我諗緊好唔好在廚房間一個獨立空間俾佢做房 ...
始終獨立空間,工人會鍾意多過同婆婆share room,婆婆又可以自己一間房,晚上睡覺,唔受騷擾

加上晚上佢可以只関厨房門,唔関房門,空間感會大d

我見過這樣加出工人房,但有窗

好多新樓d 工人房都係冇窗,仲要三尖八角

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

解決到通氣同冷氣問題,相信姐姐一定會寧願有私人空間

做唔做到冷氣會有好大差別,無窗真係會好熱,同埋始終係廚房入面,夏天煮完飯會好難散熱,抽氣扇細的冇作用,大的會好嘈,姐姐好難瞓。再加上因只有3尺位,就算放最窄2呎半床,床底埋角空間會好難清潔,又係正廚房,有冷氣抽乾會好d

子爵府

無窗 而又裝唔到冷氣
我唔會考慮

男爵府

唔好用磚間到上頂會不會好d ?留返d 頂比佢通風, 好似以前的公屋間房甘。但可能會有油煙味.

333s    發表於 18-7-1 14:15

水晶宮

我覺得可以係用磚造牆壁, 可以

1) 整對左右拉燙鋁窗, 可以lock。 房內鋁窗位可加窗簾遮掩。或

2) 牆壁高位整幾個鋁質氣窗。 瞓覺時可打開。

如整鋁窗, 就唔需要裝抽氣扇。但如要整抽氣扇, 我覺得裝係抽油煙機隔離唔係咁好。

大宅

PCCW2319 發表於 18-6-21 20:29

我覺得可以係用磚造牆壁, 可以

抽氣扇係會抽出街既, 圖裡唔識整0者!
不過已決定工人同婆婆share房了, 因擔心有冷氣都會一係太凍一係太熱...

多謝各位意見

男爵府

回覆樓主

新樓過千萬既工人房都冇窗。
工人晚上打開房門關廚房門都可通風。
:wave:

珍珠宮

maychan1114 發表於 18-6-21 19:04
唔好用磚間到上頂會不會好d ?留返d 頂比佢通風, 好似以前的公屋間房甘。但可能會有油煙味.
...

唔到頂,一定整到工人房好多油煙……

男爵府

有婆婆工人都多數唔鍾意
工人同婆婆share房,可能好難keep住工人

別墅

winya 發表於 18-6-25 13:52
有婆婆工人都多數唔鍾意
工人同婆婆share房,可能好難keep住工人
依家工人多數鐘意獨立房。而且起廚房間房比工人,人地都唔一定鐘意

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

crubie 發表於 18-6-21 13:19
無窗 而又裝唔到冷氣
我唔會考慮

X2

男爵府

pkjanel 發表於 18-6-22 18:28
抽氣扇係會抽出街既, 圖裡唔識整0者!
不過已決定工人同婆婆share房了, 因擔心有冷氣都會一係太凍一係太熱. ...

千奇唔好同婆婆同房,大家會后悔的,各自沒有私人空間

大宅

回覆樓主

用一種叫 中空板 間房,可以透光不透視,房間雖小,不會有很大的壓迫感。

象牙宮

用鋁門來間工人房。
日間打開也通風, 大廚房。
晚間改細, 成工人房, 睡時可鎖。

提供吊扇, 夾扇給工人。
廚房裝吊扇, 打開窗, 開風扇。煮食超舒服。
風力大, 不傷手, 輕身, 好抹。
1/2 磅重量。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

在香港十个人都要空間感會大d。

沒見過有人磚間房成細細个。 除非是出租劏房收錢。搵食。

見過某美容院, 一年都关門。風流學, 門要大, 通風, 有窗是必須。財才能入來。 健康, 學習都占優。

把正常的, 改間細細房。不信風水, 自己也可想像。舒服么???

有的屋苑, 工人房是在廚房的。正常。
(甥女沙田屋苑工人也睡廚房)。加吊牢, 晚上拉帘。
(似醫院用的帘)

古時工人也是住廚房。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

回覆樓主

現在好多活動式間房,好靚,晚上可以自己打開小小,都叫有自己空間

首頁

尾頁

跳至