自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

上司領導能力差,喜歡貶低人,弄權,間中情緒失控鬧人,卸膊。但同時我有一個好老板。同事關係都ok.
上司的行為影響情緒。應否因為佢而離開公司?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

最緊要老闆係點,佢先係出糧果個

子爵府

回覆樓主:

人工好不好?工作性質如何?
公司的人事調動(rotation / reposition )機會多嗎?
每間公司都唔同,不過我好多時覺得萬事都會變。
如果其他範疇ok, 而公司人事調動常見,我會等佢或自己走/調。
但如果份工無乜好,就騎牛搵馬

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

littlekeroppify 發表於 18-6-21 08:25
上司領導能力差,喜歡貶低人,弄權,間中情緒失控鬧人,卸膊。但同時我有一個好老板。同事關係都ok.
上司的 ...

同我處境相似

水晶宮

回覆樓主:

你會唔會為公司的1個唔太work的雪櫃而遲職? 呢個雪櫃要佢凍時又唔凍,帶而要用雪櫃時又唔work,唔要用時又凍到結冰

等,這個神神地的雪櫃公司會換新的,我經歷過3次

水晶宮

回覆樓主

唔值,除非佢係老細

別墅

little_monkey 發表於 18-6-21 08:30
人工好不好?工作性質如何?
公司的人事調動(rotation / reposition )機會多嗎?
每間公司都唔同,不過我 ...

工作隱定,可以準時放工,做了多年,壓力來自唔知個上司幾時發癲玩針對。
佢唔會走,因為佢個位人工高,又唔使點做。佢心胸窄小器,有諗過向老板反映情況,因會影響工作表現及情緒,但同事意見: 如上司知道,會更加針對自己。所以好似無辦法解決。
同上司扮friend, 本身性格好難做到。

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 littlekeroppify 的帖子

我都遇過類似情況, 我忍, 忍咗幾年, 最後個上司走咗, 由地獄又折返人間

別墅

spikenard 發表於 18-6-21 08:36
你會唔會為公司的1個唔太work的雪櫃而遲職? 呢個雪櫃要佢凍時又唔凍,帶而要用雪櫃時又唔work,唔要用時又凍 ...

佢可能想迫我自己走,咁就中佢伏。
但日日返工心理壓力大 有時weekend 佢都會text我。

子爵府

littlekeroppify 發表於 18-6-21 08:38
工作隱定,可以準時放工,做了多年,壓力來自唔知個上司幾時發癲玩針對。
佢唔會走,因為佢個位人工高,又 ...

我覺得唔駛同老板講,特別唔好由自己把口講。老板出糧仲留佢喺度,一定有佢原因。
即使連老板都唔中意上司,個上司仲可以喺度,一定有原因或時辰未到。
如果個上司係咁情緒化,其他同事都一樣中招。。。
於我而言,簡單來說,我唔會因為一個人而走,而係我可以有咩choices 而去揀一個best choice 。(當然每個choice都會有pro/con)

公爵府

虎到金來勳章

咁似我地公司, 但唔係上司, 係同事, 做嘢唔掂都無計, 但總係鍾意做D八婆嘢, 全公司大部分人都憎到佢死, 有同事更因為頂唔順佢而唔做, 真係唔值, 俾我一定同佢鬥長命.

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆樓主

我上一份工有咁情況,上司能力低仲不停亂呔,我同同事頂佢唔順一齊唔撈,老闆挽留我地兩個炒左上司

別墅

little_monkey 發表於 18-6-21 08:44
我覺得唔駛同老板講,特別唔好由自己把口講。老板出糧仲留佢喺度,一定有佢原因。
即使連老板都唔中意上司 ...

如果留,應如何面對上司及管理自己既情緒/

珍珠宮

littlekeroppify 發表於 18-6-21 08:38
佢唔會走,因為佢個位人工高,又 ...

你要預咗同佢鬥長命。

伯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

情況同我老公差不多,但係唔同係我老公係响大機構度做,生殺之權不在响上司手,成日以為用“駡人”手段嚟迫D業績差嘅人走,或者 咁樣做呢提高業績, 鬧完人之後又走咗去離開公司, 搞到成個部門士氣都差曬, 因為晨早流流未開工就已經鬧鬧鬧。 事實上 間公司唔係佢嘅 唔係佢出糧畀人, 啲人又點會畀你鬧幾鬧就走呀。
我老公都話忍無可忍真係想走, 成日捉住嚟鬧根無時間做野, 最慘係有大堆嘢要做。

珍珠宮

littlekeroppify 發表於 18-6-21 08:25
上司的 ...

睇你標題已feel到吾想走,捱下去啦,反正老板同事都好,外面大把尼d人

別墅

angiehouse 發表於 18-6-21 09:06
睇你標題已feel到吾想走,捱下去啦,反正老板同事都好,外面大把尼d人

我有考慮走,會整靚份CV先, 但都會係過年後先走。如搵到

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果同事們都同心合力對抗拒佢冇所謂
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

除非揾到工, 唔係唔走
就算轉新工都唔保阿頭係好好, 遇著麻煩既同事仲慘啦

珍珠宮

littlekeroppify 發表於 18-6-21 08:40
佢可能想迫我自己走,咁就中佢伏。
但日日返工心理壓力大 有時weekend 佢都會text我。
...

weekend text,如果非緊急,我根本唔理佢。
其實問題係佢對個個係咁,還是唯獨你?

首頁

尾頁

跳至