自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

上星期婚紗展最後一日我地去行
(同老公一心諗住今年年尾內影結婚相)
睇左幾間 行行下就被某台灣婚紗公司銷售員拉左入去
被 3-4 人遊說近 2小時
(我地一路傾, 個經理一路將啲內容寫低係A4紙)
中間我有幾次話考慮下先, 講左幾次都係走唔到, 我話去廁所佢地話帶我去
(後尾諗返起先覺得係怕我走左去)
之後又講多左個幾鐘,被佢地lur到婚展都關門
當時冇諗咁多
見佢地台灣人態度好熱情親切, 講左咁耐唔好意思再拒絕, 又咩都話能配合保證影到滿意好似幾好咁, 啲相又有我想要既風格, 就關門又睇唔到其他間, 又被優惠套餐沖昏頭腦
自己衰心急、心軟、耳仔軟, 就俾左訂金70%(接近一萬)

後尾佢地話趕飛機, 咪拿拿林攪掂佢,
有幾個人一路執野 經理就一路同我地簽"流程單", 都幾混亂
返到屋企再拎返啲A4紙同流程單出黎睇下
發現流程單上既內容同我地討論出黎A4紙既內容有好大出入
(連日期都寫錯埋 2018年寫2017年)
即刻再搵line客服諗住問清楚(幾日都冇人覆)
再google間婚紗店睇下(好幾個人同我情況一樣)
越諗越唔對路
於是一次過將我地傾好既內容同將我心入面既疑問send去佢地電郵
今次終於有人覆, 但錯漏百出
(好多傾好話包既野而家話唔包, 本來傾好話免費送既野而家話要額外收錢, 計返出黎無啦啦要我地俾多幾千蚊)

後尾幾經辛苦終於搵得返個日傾個經理,
問返佢點解唔同左既
係咪你地個日趕住走漏左寫上去啊
佢就 唔肯認 話佢唔係咁講
(明明A4紙、流程單都係佢寫,咁都可以唔認?)
於是我就話 我買既係我地個日討論出黎既野
如果無辦法按照返個日討論既結果 希望可以退款
遭到婚紗店拒絕
(經理話係單上面右下角一欄寫左不設退款 , 但當日提都冇提過)

後尾問左台灣既消委會
佢地話可以幫手調解
台灣法律有7日鑑賞期可以退款, 唔應該收多過20%訂金 同埋 唔可以係單上面寫不設退款
(同佢地講,經理就話問埋法律公司,話我地係香港交易,佢地唔受台灣法律同規定約束)

為左呢件事,已經同老公吵左幾次架
喊左好幾日
好嬲自己
點解咁蠢咁心軟咁容易信人
點解唔再堅決啲拒絕佢地
點解唔準備充足啲再去睇
點解咁心急唔逐隻字篤促佢寫哂上去
唉~

我而家唔敢再係老公面前提起,
老公既意見係
自己蠢左就唔好再同佢地吵喇,到時撕破臉大家難堪毀左婚照,快啲同佢地訂日期算

但我自己個心真係好唔舒服
講好話包既野反口話唔包, 無啦啦屈我地俾多幾千蚊
我地唔會擺酒攪婚禮,影婚紗相已經係唯一既回憶
而家真係好唔想交到咁唔老實既商人手上, 已經好唔信得過佢地
未去之前已經想屈我地一筆,去到會唔會仲多加錢位仲甘
(仲未計 機票 酒店 拍攝門票)
但又真係好唔想將啲訂金白白送俾佢地
畢竟唔係小數目(成萬蚊),都係我地辛苦賺來既血汗錢啊
又怕繼續理論落去, 拎唔返訂金之餘仲要死死地氣去影到時仲難堪

請問大家
仲有冇可能/途徑將訂金拎返黎?
有冇人有成功退得返訂金經驗?

而家係咪就剩得呢3個選擇?
1. 硬住頭皮將婚紗照拍完
2. ‎唔要訂金白白送俾佢地
3. 同佢理論落去企硬要退款

如果真係追唔返,大家建議我仲去唔去影好呢
而家真係好煩惱唔知點算好……

男爵府

回覆樓主

不嬲都係睇合約,口講無憑!

台灣幫響婚展出哂名,其實婚展淨係得2樣嘢最抵。一係擺酒場地,二係餅卡!其他勁多黑店!

我勸你都係直接影算喇,去另一個地方影得輯~

成皮嘢我就唔會撻喇!但影完,你預左又要你俾幾皮嘢買佢哋啲相!

我都係影左一輯咋,不過係韓國agent,韓國老細,韓國影!

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

可開店名嗎?
過到去都好多野再計幾,我當年都係咁,影出黎係好靚,不過樣樣加錢 都幾金。
想認識多啲屯門友

複式洋房

朱古力妹妹 發表於 18-6-21 14:41
不嬲都係睇合約,口講無憑!

台灣幫響婚展出哂名,其實婚展淨係得2樣嘢最抵。一係擺酒場地,二係餅卡!其 ...

當時一路傾,一路有寫係張紙到(A4紙)
張紙我有KEEP低
之後再寫落去服務流程單
(但佢寫漏哂)

複式洋房

小平媽媽 發表於 18-6-21 14:46
可開店名嗎?
過到去都好多野再計幾,我當年都係咁,影出黎係好靚,不過樣樣加錢 都幾金。
...

開名會唔會俾人話打手?
仲有啲咩加錢位要注意啊?

珍珠宮

回覆樓主:

我都試過係婚展訂影婚紗相,個sales 講明可以攞晒所有相,點知最後係可以攞晒全部相但一定要比執相費,搞到要比多6000蚊先可以攞相。

珍珠宮

yoyowed 發表於 18-6-21 15:07
開名會唔會俾人話打手?

間公司話比晒相你,要問清楚會唔會有執相費等其他費用。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主

緊係硬住頭皮將婚紗照拍完,唔通連訂都冇埋咩..咪仲金..

伯爵府

yoyowed 發表於 18-6-21 15:07
開名會唔會俾人話打手?

台灣化妝好鍾意叫人加錢買安瓶!而家你有咩要加錢?
btw婚展嘅台灣公司出名死chur唔放人

複式洋房

choco_soup 發表於 18-6-21 15:29
我都試過係婚展訂影婚紗相,個sales 講明可以攞晒所有相,點知最後係可以攞晒全部相但一定要比執相費,搞到 ...

唔係呀嘛? 咁都得?
可唔可以就咁拎走哂所有相,唔駛佢地修

禁止發言

回覆樓主:

侯爵府

yoyowed 發表於 18-6-21 14:46
當時一路傾,一路有寫係張紙到(A4紙)
張紙我有KEEP低
之後再寫落去服務流程單

你寫低無用
要合約上有寫先得

一定照去影,無可能白白比成萬蚊人

禁止發言

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得你老公講得啱,而且又係台灣, 當係買個教訓了,雖然內容不是符合你的心水, 但是起碼都做有些係你想要的款式, 算吧啦~訂好日期, 拿拿聲去影埋佢,拿到相先係叫安心啲。反正計返條數都係平過香港啦…係咪, 唔好再提了,收起心情搞好婚禮啦!

珍珠宮

yoyowed 發表於 18-6-21 16:14
唔係呀嘛? 咁都得?
可唔可以就咁拎走哂所有相,唔駛佢地修

唔得,佢地話攞晒相一定要包執相,但婚展sales 無咁講過。激死。所以我有朋友影婚紗相都會提醒佢地問有無執相費。

子爵府

舊年結婚去行過一次婚展就怕怕, 台灣人太太太太熱情, 一見到你一PAIR人去一定LUR到你坐底為止, 唯有自己衰D黑面佢地先俾你走

之後我再行都搵個女仔朋友同我行, 即刻好幾多, 個D人見我地2個女仔都唔係好SO我地

BTW, 你試下去婚網(Esd xxxx)個到問下有冇人join過呢間, 睇下有咩comment,

同埋都俾過訂, 就開開心心去影, 唔好唔開心喇, 不過影前再問清楚包/唔包d咩, 相底要返又點計

珍珠宮

回覆樓主:

我記得好多年前我有朋友為了貪平, 係淘寶網見到不知名的拍攝婚紗公司, 又係返大陸四川定係湖南那邊影油菜田大自然的景色, 話包埋機票同相片都係4000幾蚊。 但是最後不知為何連一張相都收唔到, 仲要無左訂金。 而時間又緊湊, 最後係深圳出名少少的大公司影左, 有80幾張相, 收5000幾蚊。 起碼叫近香港, 係深圳又有店舖位, 買個安心好多囉~

大宅

回覆樓主:

咋咋臨影咗佢 不過而家台灣天氣好熱我怕你中暑 我覺得係個底線要攞番曬所有相,執相嗰度呢你可以去淘寶嗰度執相應該都ok。
利申,我未試過台湾影,也未試過淘寶執相但我見人執出嚟都好靚

複式洋房

Moppyhaha 發表於 18-6-21 15:35
緊係硬住頭皮將婚紗照拍完,唔通連訂都冇埋咩..咪仲金..

而家係唔知仲同唔同佢地理論落去好

因為台灣個邊有個好似消委會既單位覆左我

話佢地既做法唔恰當

係台灣設立既公司就應該守佢地保護消費者既規定
話可以幫我界入調解(填份Form同俾證明佢地聯絡間婚紗店)

1. 唔可以收超過20%訂金

2. 唔可以係單上面寫“不得退款”

3. 7日鑑賞期可以退款

4. 合約要有審閱期

但間婚紗店態度好強硬:

我地交易係香港,唔受台灣法律同規定限制

唔知由台灣既消委會界入有冇可能拎得返訂金

但又怕爭論落去,拎唔返訂金之餘,到時拍婚照時面阻阻仲難堪,啲相影得衰仲更加唔開心

大宅

mln 發表於 18-6-21 16:42
我記得好多年前我有朋友為了貪平, 係淘寶網見到不知名的拍攝婚紗公司, 又係返大陸四川定係湖南那邊影油菜田 ...

我都係返深圳影,影咗九千幾蚊二百幾張相

首頁
12345...8

尾頁

跳至