想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

之前喺呢個forum得到好多資訊,希望同大家分享返少少,但記性真係好差,所以好多細節都唔太記得,請見諒
我同先生都check過咩問題都冇,但結左婚5年除外一次化學外一直都懷唔到孕。第一次IVF同FET係2016年,好似3月開始,嗰時同時有睇中環萬X堂中醫針炙,我唔係搵錢太,因為佢太忙我覺得佢每次針都好分心,戴住耳機聽住其他房嘅情況,針到我好痛,針炙如果個穴位啱應該唔痛囉,最多係怨,所以我好快就轉左搵阿Kay,佢少D人睇唔使等咁耐,D位又中(佢針我背嘅穴位我feel到卵巢位怨!!)

谷卵抽卵放胎前後都一直有針,中左之後都有,話幫我補氣安胎。另外我自己都有做齊飲滴雞精、浸腳、踩腳踏機、日日食蛋白etc.最後抽到十幾粒,成功雪到都好似有十粒。但中左OHSS 所以冇放鮮胎。5月放左兩粒day 5雪胎後加埋食菠蘿芯、黑朱古力嗰D,總之大部份人話有用嘅野我都有做啦。好好彩一次就bingo左一個!

今年想生第二個,同第一次放胎好唔同,今次乜都冇做,放胎前兩日先醒起要針下,點知阿kay去左進修要半年後先返,所以我就搵左之前幫我做刮沙嘅中醫針,佢係德X堂嘅中醫,都幫過好多做IVF嘅,咁我就放前一日,放嗰日同放之後嗰日返去針。今次都有食黑朱古力放胎前一個月都有做下運動,但其他都冇做D乜。放左一個day 4胎琴日confirm bingo ^^

用綠d放胎後第6日開始驗,嗰日有個超級極淺嘅控,之後每日有加深,放胎後第12日驗血confirm。

我覺得我真係好好彩嘅,同埋我個人本身係樂天同正面,我諗都有關係。我個IVF醫生係陳X樂,診所同lab都喺中環。

如果大家有其他野想知我記得嘅都可以答你

大宅

恭喜恭喜!
咁你total用左幾多錢?

複式洋房

peace999 發表於 18-6-21 18:58
恭喜恭喜!
咁你total用左幾多錢?

多謝!
第一次抽卵加放胎大概13萬,第二次淨係放就差不多4萬。

大宅

回覆樓主

滴雞精? 咩牌子的雞精都得?
黑朱古力可唔可以詳細啲講下? 我一年前ivf 失敗左... 抽得八粒 而只有三粒雪到。

大宅

Lovela 發表於 18-6-21 17:32
之前喺呢個forum得到好多資訊,希望同大家分享返少少,但記性真係好差,所以好多細節都唔太記得,請見諒
我 ...

我黎緊都準備放胎喇
我得兩粒day 3..
想請問你德x堂既資料。。。
希望一擊即中喇
祝bb痴實

複式洋房

fairymeow 發表於 18-6-21 21:50
我黎緊都準備放胎喇
我得兩粒day 3..
想請問你德x堂既資料。。。

已pm

複式洋房

shamank611 發表於 18-6-21 21:02
黑朱古力可唔可以詳細啲講下? 我一年前ivf 失敗左... 抽得八粒 而只有三粒 ...

我飲田原香,不過我估邊隻都無乜所謂
有人話食黑朱古力幫助著床,我試過食90%但太苦,80%就接受到。

祝快快成功!

大宅

Lovela 發表於 18-6-21 17:32
我 ...

你好
請問可否跟我分享針灸資料?

複式洋房

littleppooo 發表於 18-6-21 22:25
你好
請問可否跟我分享針灸資料?

已pm

複式洋房

Lovela 發表於 18-6-21 22:17
我飲田原香,不過我估邊隻都無乜所謂
有人話食黑朱古力幫助著床,我試過食90%但太苦,80%就接受到。

點解我呢邊話放後五可以食朱古力,飲咖啡,茶之類嘅。。。。。真羨慕你,我放三次都五得。我都開始針灸試下,但無針背,只系小肚位,腳,手,頭。。。唉。都五知得食無。

複式洋房

LinShanshan28 發表於 18-6-21 22:33
點解我呢邊話放後五可以食朱古力,飲咖啡,茶之類嘅。。。。。真羨慕你,我放三次都五得。我都開始針灸試 ...

我覺得食唔食黑朱古力又唔係好關鍵嘅,我都有照飲咖啡茶但唔算多,最多一至兩日一杯半杯咁,我陀緊都照有飲少少。希望你都快d成功啦!

複式洋房

Lovela 發表於 18-6-21 22:37
我覺得食唔食黑朱古力又唔係好關鍵嘅,我都有照飲咖啡茶但唔算多,最多一至兩日一杯半杯咁,我陀緊都照有 ...

感覺上你可能本身無問題,所以食乜飲乜都會著床。。。。多謝鼓勵。

複式洋房

回覆 LinShanshan28 的帖子

係呀,我同老公都check過咩問題都冇,唔知點解自己唔得。

複式洋房

shamank611 發表於 18-6-21 21:02
黑朱古力可唔可以詳細啲講下? 我一年前ivf 失敗左... 抽得八粒 而只有三粒 ...

我3年前抽到12個,但最後得5個受到。系未卵子質量差呢。。。三年三次植入都五得。

大宅

Lovela 發表於 18-6-21 22:37
我覺得食唔食黑朱古力又唔係好關鍵嘅,我都有照飲咖啡茶但唔算多,最多一至兩日一杯半杯咁,我陀緊都照有 ...

係嚕 好多話有咖啡因的唔食得,黑朱古力本身唔係都係咩??

複式洋房

回覆 shamank611 的帖子

我都係睇BK好多JM話幫助著床所以食,唔知有冇根據

大宅

LinShanshan28 發表於 18-6-22 09:43
我3年前抽到12個,但最後得5個受到。系未卵子質量差呢。。。三年三次植入都五得。
...

我上一次失敗醫生話我卵子質量不太好.. 今次叫我食q10 and dhea 另外有人叫我每日食3-4雞蛋的蛋白.. 谷卵時要8隻

複式洋房

shamank611 發表於 18-6-22 11:07
我上一次失敗醫生話我卵子質量不太好.. 今次叫我食q10 and dhea 另外有人叫我每日食3-4雞蛋的蛋白.. 谷卵 ...

我試埋最後一次我就無雪胎了,再五得嘅話就要重新再黎過。。。。q10和dhea外面買定系醫生開俾你加。

大宅

LinShanshan28 發表於 18-6-22 11:50
我試埋最後一次我就無雪胎了,再五得嘅話就要重新再黎過。。。。q10和dhea外面買定系醫生開俾你加。
...

你三次放分開了三年? 我四個月內試了三次失敗.... 我準備重新開始... 醫生開比我架,q10 出面都有得買,但隻dhea 我搵唔到。但哩啲係開始前最少食兩三個月,如果你想再開始先再問下醫生啦

複式洋房

shamank611 發表於 18-6-22 11:57
你三次放分開了三年? 我四個月內試了三次失敗.... 我準備重新開始... 醫生開比我架,q10 出面都有得買, ...

你真系好勁,四個月試了三次。好佩服你。我硬系覺得我未ready 好,所以每次放前我都有食補下,運動之類,但系次次都著五到床。。。三年時間放了三次,得翻最後一個,放到個醫生都話我要五要繼續了,怕浪費錢。。。我真系乜希望都無甘了。

首頁

尾頁

跳至