論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我早2個月,第一次炒工人。
之前用過幾個,全部都完約,叫好黎好去。
但今次哩個,唔炒唔得。
如果你新請左個工人,叫 carmxxxx , 可簡稱佢Carla, 咁我就祝你好運。

最初請佢,因為佢話佢前一份工人完約,照顧一個special need 的小朋友,佢話佢好喜歡小朋友。但因為佢舊僱主的前工人想返黎,所以佢要搵新工。另外,佢話佢喺菲律賓做過大廚,煮餸都好食;同埋佢之前個雇主係澳洲人,所以佢英文幾好,起碼我同佢都溝通到。

但請左佢之後,就黎料了。
第一,佢完全唔會幫你鏗的。買餸平均都過100蚊一日。

但係其實我成日都會在HKTV mall 嗰度訂凍肉同日用品,基本上柴米油鹽清潔用品等, 所有超市買到嘅日用品都會係我去買。

跟住過左幾個月,佢又黑過一排面,話個仔要做心臟心術要用錢。但佢話佢個仔係好細個已經心臟有問題,所以要成日睇醫生。

我最初有諗過,如果佢做得好我可能會借錢比佢個仔做手術。

但我老公話佢一嚟到我哋屋企(年半前)已經發現佢係用iPhone 6 Plus,另外係用iPad,其實佢等錢洗極都有限!

所以我冇理佢。

再跟住過多幾個月,到我哋暑假要去兩個禮拜旅行,我問佢要唔要返菲律賓放假見個仔。

佢首先話佢要考慮,因為佢冇錢。諗左一個星期之後,佢話如果要返去,我哋要先包佢機票,另外要借兩個月糧俾佢,因為佢冇錢。

但其實,那時距離我哋去旅行,仲有2個月時間... (待續)

寶石宮

2023年兔年勳章

sexymami 發表於 18-6-22 22:51
我早2個月,第一次炒工人。
之前用過幾個,全部都完約,叫好黎好去。
但今次哩個,唔炒唔得。

睇上半part都見唔留得

大宅

回覆樓主

本來諗住俾佢放假返菲律賓,係等佢見下個仔。點知,反而佢好似要挾返我哋,好似係我哋要嗌佢返去咁。所以我同佢講,我唔介意我哋可能去旅行嘅時候,佢繼續留喺度工作,或者放假。不過我哋唔會預支工資俾佢。

另外,我都明言,我話我冇見過菲律賓工人用iPhone and iPad, 你個仔要做手術,已經好多年前就知道,如果你要俾佢做手術,你一定要儲錢,亦都要有儲蓄。所以唔好同我講冇錢,要預資人工。
佢跟住好衰咁,話哩啲係佢的生活態度(my own living style) 喎
低能!真係當我哋白痴!

大宅

回覆樓主

另外,佢用野用得超多超快,基本上我每個月,買日用品一定過千,又時2千。
洗潔精 我買紅威寶,一個月要3/4支;洗衣液 都2/3支,柔順劑又3/4支
仲有抹窗洗地 CIF 等,用得超快,我講過幾次,好唔環保。但佢都係少理...
仲有,佢對小朋友冇愛心冇耐性,仲超惡又成日鬧爆晒。最初諗住我佢幫手教下小朋友,就算啦。但佢鬧到我囡好唔開心,唔明白點解 工人咁憎佢。
我哋一齊 (全家加埋佢)都傾過幾次,但好快又回復本性。

再之後,佢成日都黑我囡面,唔理佢唔應佢。

之前的工人,我哋過年過節生日年中都會奬勵吓。但因為佢咁樣表現,所以我哋冇俾額外錢佢。

但我請佢時,講明會俾佢5千,(因為佢有經濟亦相信佢會做得好),所以其實佢已經比一般工人高人工啦⋯⋯

因為我哋冇試過抄工人,所以都諗住忍到佢完約。

wcpcelia    發表於 18-6-23 18:26

大宅

回覆樓主

但係佢變本加厲,之前剛來做左幾個月時,我發現佢會用我啲 護膚品,跟住我就裝佢,攞一盒新的日日睇下,肯定左佢一定有 攞來用,仲用得好狠,應該係吸出來的,因為會有一個洞一個洞咁
我話過佢一次,之後有幾個月冇發現,但後來又故態復萌,唉...
搞到我哋好想炒佢,但又怕搵過一個都係咁差
點知,有晚 我同老公一齊返屋企,一入屋,竟然見到我囡 自己在 赤腳 掃地,而地上係佢打爛的飯碗 同埋飯菜!

而細佬就繼續在佢位上食飯,但工人姐姐 竟然在廚房 洗緊佢啲碗!理都冇理佢倆!

我嚇到立即大叫佢停,要著返鞋,爸爸就幫佢清理 碎碗同垃圾

工人聽到我哋返黎,才走出來,仲鬧我囡,話已經叫過佢好多次,食飯唔好同細佬玩。我話,咁都冇理由俾佢赤腳掃玻璃吧?

跟住佢就攞返把掃把,自己赤腳掃地!

嗰一刻我就知道,條友唔炒唔得了,佢會置小朋友於危險之地,漠視佢哋安全。

之後問細佬,先知原來佢會有時帶佢搭車,去好遠唔知邊到,同佢朋友傾計,傾完計就帶佢返屋企。

大宅

回覆樓主

我哋炒左佢之後,我專登在reference letter 留埋我電話。等佢唔可以呃人。

我炒佢陪左8千蚊俾佢,當破財消災。但我都好驚佢會反告我哋... 因為之前見有啲衰工人會架嘛,所以都擔心左幾星期

另外,佢試左一次 俾左封信新僱主睇,睇完打左俾我,我講左我炒佢原因後,嗰個僱主應該冇請到佢。

但2星期後,佢話俾我細佬個工人聽,佢搵左新僱主啦
會照顧初生B.B., 7 月出世,簽完約仲返左菲律賓了(emoji)

大宅

sexymami 發表於 18-6-23 12:11
我哋炒左佢之後,我專登在reference letter 留埋我電話。等佢唔可以呃人。

我炒佢陪左8千蚊俾佢,當破財消 ...

想問佢係米地完約?可以叫到五千?我以家等緊海外菲都有d怕瀨野。好似菲姐好識玩野。但又覺得自己個印又幫唔到手,好矛盾。

水晶宮

sexymami 發表於 18-6-23 12:11

我炒佢陪左8千蚊俾佢,當破財消 ...

唉…祝嗰位僱主及BB好運。
天空之城, 快樂之地

大宅

回覆 sexymami 的帖子

大宅

Kasiufung 發表於 18-6-23 17:36
想問佢係米地完約?可以叫到五千?我以家等緊海外菲都有d怕瀨野。好似菲姐好識玩野。但又覺得自己個印又幫 ...

佢之前係完約的
同埋佢當時話前僱主 俾佢6千
但要照顧special need 小朋友,同埋係澳州人。

我見佢又做過廚師,英文又ok, 講野對答都有文有路,所以就俾佢5千。
依家請完約菲好難搵架,佢哋都好揀工! 我搵左好多個,人生百態都見到呀!但都係咁樣.... 唉

複式洋房

回覆 sexymami 的帖子

she is very smart, but greedy!

首頁

尾頁

跳至